Kraków

Reseguide
St. Marias basilika som visar historisk arkitektur, ett torg och en kyrka eller katedral
Krakow ligger i södra Polen och är landets näst största stad efter Warszawa. Den vackra staden har mycket att erbjuda och här flockas mängder av turister som njuter av den vackra bebyggelsen och de livliga gatorna.

Stora delar av staden byggdes redan under medeltiden och vart du än vänder dig i staden hittar du ståtliga gotiska byggnader med spiror, torn och vackra detaljer. Staden har dessutom ett nätverk av underjordiska valv och tunnlar. Efter flera år av ockupation har Krakow blivit en stad med en stark historia, en tydlig identitet och en härlig stolthet. Ockupationen till trots så har Krakow lyckats behålla sin kulturella själ med en konstnärlig rikedom och mycket nöjen. Staden är därför ett drömresmål för den som tycker om poesi, teater och musik, här finns nämlingen massor att se och göra!

Att resa till Krakow blir allt mer populärart och framförallt åker vi svenskar hit på weekendsemester. Under en resa till Krakow är Stora Torget, Rynek Glowny, en given sevärdhet. Torget är Krakows hjärta och en naturlig samlingsplats för stadens invånare och turister. På torget som en gång i tiden var det största i Europa är det alltid mycket folk och god stämning. Passa även på att besöka Wawelkullen där det finns en vacker katedral och ett kungliga slottet. Här kan du gå på en guidad tur inne på det gamla gotiska slottet eller i den enorma katedralen från medeltiden. Enligt sägnen härjade förr i tiden en drake på kullen och det som sägs vara drakens benrester finns att beskåda på platsen. Vid Stora Torget i Krakow ligger även S:t Adalberts Kyrkasom är en av Europas äldsta stenkyrkor med en nästan tusen år gammal historia.Om du tröttnar på sightseeing så erbjuder staden även bra shopping. Är du på jakt efter nya kläder så är priserna lägre än i Sverige och populära butikskedjor som Zara och Mango hittar du i Krakows centrala delar. Ett annat populärt område att besöka för den som vill shoppa är tyghallen Sukiennice som ligger mitt på Stora Torget där du kan fynda typiskt polska varor som hantverk, souvenirer och smycken. I de judiska kvarteren finns det mängder av konstnärliga butiker och antikaffärer med spännande utbud. Du som gillar bärnstenssmycken hittar i Krakow ett enormt utbud och förmånliga priser. Även antikviteter och konst är populärt att köpa med sig hem från det kulturella Krakow. Krakow räknas som Polens kulinariska huvudstad och restaurangutbudet är stort och brett vilket gör staden till en perfekt destination för dig som vill utforska det polska köket. Klassiska rätter som du inte får missa är Bigos som är en polsk jägargryta baserad på surkål, potatissoppan Zurek och de lokalt producerade korvarna. Utöver det rika restaurangutbudet så har Krakow även ett berömt nattliv. I nästan varje kvarter hittar du en bar och jämfört med Sverige är det väldigt billigt att dricka öl och annan alkohol. Om du vill dansa till sent in på natten finns det gott om klubbar och många av dem ligger under jord i de gamla valven.

Var kan jag bo i Kraków?

Kraków som visar en stad och historiska element såväl som en stor grupp av människor

Krakóws historiska stadskärna

5/5(46 områdesrecensioner)

Krakóws historiska stadskärna är känt för de populära butikerna, och här finns sevärdheter som Planty-parken och Rynek Underground, så det är ingen risk att du blir uttråkad om du tillbringar dagen i den här delen av Kraków.

Krakóws historiska stadskärna
Kraków presenterar modern arkitektur

Krakóws centrum

4,5/5(88 områdesrecensioner)

Resenärer som besöker Krakóws centrum brukar tala väl om de populära butikerna. Om du har mer tid att utforska resmålet kan du passa på att besöka Sukiennices galleri för polsk 1800-talskonst och Stadshustornet.

Krakóws centrum
Kazimierz som inkluderar ett torg och en stad

Kazimierz

4,5/5(13 områdesrecensioner)

Kazimierz är känt för det stora restaurangutbudet, och du kan passa på att besöka Bozego ciala-kyrkan och Nya torget när du ändå är i området.

Kazimierz