Polen

Reseguide
St. Marias basilika som inkluderar en stad, en kyrka eller katedral och religiösa element
Berg, skogar, sjöar, medeltida slott och spår från andra världskriget gör det här centraleuropeiska landet till ett fascinerande resmål. En resa till Polen bjuder på många trevliga överraskningar.

Med vilda bergslandskap, enorma sjöar och sandstränder längs Östersjön är Polen ett land med en enastående vacker natur. Utforska även medeltida och moderna städer i den här gömda pärlan i Centraleuropa.

Huvudstaden Warszawa förstördes nästan helt under andra världskriget. Den gamla stadskärnan har byggts upp igen för att återskapa originalets utseende och atmosfär. Promenera på de slingrande kullerstensgatorna mot Kungliga slottet. Stanna till vid Sankt Johannes ärkekatedral som byggdes på 1300-talet. Fortsätt sedan sydväst från den gamla stadskärnan till Upprorsmuseet och lär dig mer om stadens misslyckade uppror mot nazisterna. Längre österut kan du ställa dig på Kulturpalatsets observationsdäck, där du har en fantastisk utsikt över Warszawas silhuett från en av Polens högsta byggnader.

Till skillnad från huvudstaden klarade sig Krakóws byggnader undan stora krigsskador. Staden är fortfarande en av Polens vackraste och väl värd en weekendresa. En höjdpunkt är Wawel-slottet, de polska monarkernas hem från 1300-talet till 1600-talet. Ta dig ner i underjordiska kryptor i Wawel-katedralen som ligger strax intill och se de kungliga gravarna. Cykla eller gå runt Planty-parken, en ring med parker och trädgårdar som omger den gamla stadskärnan, där stadens medeltida befästningar en gång stod.

Ungefär en timmes bilfärd västerut ligger koncentrationslägret Auschwitz. Ta en guidad rundtur och lär dig mer om de grymheter som begicks här.

Gdańsk är en annan stad som är värd ett besök tack vare sina museer, gallerier och den gotiska Mariakyrkan, en massiv tegelbyggnad.

Bortom de stora städerna hittar du gott om vacker natur. Vandra genom Kampinos nationalpark nära Warszawa och Bieszczadzki nationalpark som täcker en del av Karpaterna. Du kan även vandra i Tatrabergen och paddla kanot, vindsurfa eller segla över de Masuriska sjöarna under din semester. Njut av den friska luften medan du cyklar eller rider genom fält och skogar. Begrunda sedan dina intryck av Polen medan du kopplar av på Östersjöns stränder.

Populära städer i Polen

Slottsplatsen presenterar ett torg och en stad
Warszawa
Restauranger, Historisk och Shopping
Polens huvudstad Warszawa återuppbyggdes efter andra världskriget och växer ännu med ett blomstrande konstliv och en blandning av gammal och modern arkitektur.

Saker att besöka

  • Kultur- och vetenskapspalatset
  • Copernicus Science Centre
  • Nowy Swiat
Wawel-slottet som visar ett slott, en stad och historisk arkitektur
Kraków
Historisk, Katedraler och Museer
Krakow ligger i södra Polen och är landets näst största stad efter Warszawa. Den vackra staden har mycket att erbjuda och här flockas mängder av turister som njuter av den vackra bebyggelsen och de livliga gatorna.

Saker att besöka

  • Stortorget
  • St. Marias basilika
  • Krakóws kongresscentrum ICE