Gällivare

Reseguide
Stora Sjöfallets nationalpark presenterar skogslandskap
Res till Gällivare, en pittoresk gruvstad där det är nära till fjällen, skogen och glaciärerna i Lapplands världsarv.

Under din resa till Gällivare kommer du att överväldigas av den storslagna naturen och kan lära dig om områdets industribakgrund. I den lilla gruvstaden finns ungefär 8500 bofasta invånare och det är den perfekta startpunkten för ett oförglömligt vildmarksäventyr.

Missa inte Gällivare museum som fokuserar på de tre kulturer som möts i Gällivare kommun: samer, rallare och nybyggare. Sedan är det trevligt att ta en guidad rundtur i Aitikgruvan , en av Europas största koppargruvor. Här visas vidunderliga maskiner som används för att bryta malm.

Gå vidare till Gällivare Gamla Kyrka, som dateras till 1700-talet. Arkitekten Emil Langlet ligger bakom Gällivare Nya Kyrka.

Om du vill åka på en dagsutflykt kan grannbyn Malmberget kanske locka. Här erbjuds en ordentlig inblick i regionens historiska gruvnäring. Missa inte LKAB:s visningsgruva, där du kan gå på en spännande rundtur en halv kilometer under jorden. Ytterligare en häftig sevärdhet är Kåkstan, ett slags friluftsmuseum till by, som visar hur det var under "järnruschen" år 1888. Resor till Gällivare passar även dig som vill utforska Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus nationalpark. Alla tre ingår i Lapplands världsarv Laponia sedan 1996. När du vandrar genom det magnifika landskapet under sommaren kan du känna det stora lugnet. Kommer du hit om vintern är det fint att ta en fridfull tur på längdskidor. Unna dig en underbar upplevelse under din paketresa till Gällivare och boka en helikoptertur. I Lapplandsfjällen kan du även rida eller prova på flugfiske.

Kom hit på vintern så finns möjlighet att åka slalom eller längdskidor. Här faller snön tidigt under säsongen och du har en lång snösäker period att se fram emot.

Paketresor till Gällivare passar dig som längtar efter storslagna naturupplevelser. Res 1198 kilometer norr om Stockholm för att komma hit. Flygplatsen i Gällivare ligger ungefär åtta kilometer nordost om centrum. Alternativet är att åka tåg från Stockholm ellerbuss från Luleå eller Östersund.

Känn kontrasten mellan bygdens industrihistoria och natursköna fjällmarker under ditt friluftsäventyr.

Lappeasuando Lodge
Lappeasuando Lodge
3 out of 5
Lappeasuando 3, Gallivare
Priset är 1 130 kr per natt mellan 24 juli och 25 juli
1 130 kr