Gällivare

Reseguide
Stora Sjöfallets nationalpark presenterar skogslandskap
Res till Gällivare, en pittoresk gruvstad där det är nära till fjällen, skogen och glaciärerna i Lapplands världsarv.

Under din resa till Gällivare kommer du att överväldigas av den storslagna naturen och kan lära dig om områdets industribakgrund. I den lilla gruvstaden finns ungefär 8500 bofasta invånare och det är den perfekta startpunkten för ett oförglömligt vildmarksäventyr.

Missa inte Gällivare museum som fokuserar på de tre kulturer som möts i Gällivare kommun: samer, rallare och nybyggare. Sedan är det trevligt att ta en guidad rundtur i Aitikgruvan , en av Europas största koppargruvor. Här visas vidunderliga maskiner som används för att bryta malm.

Gå vidare till Gällivare Gamla Kyrka, som dateras till 1700-talet. Arkitekten Emil Langlet ligger bakom Gällivare Nya Kyrka.

Om du vill åka på en dagsutflykt kan grannbyn Malmberget kanske locka. Här erbjuds en ordentlig inblick i regionens historiska gruvnäring. Missa inte LKAB:s visningsgruva, där du kan gå på en spännande rundtur en halv kilometer under jorden. Ytterligare en häftig sevärdhet är Kåkstan, ett slags friluftsmuseum till by, som visar hur det var under "järnruschen" år 1888. Resor till Gällivare passar även dig som vill utforska Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus nationalpark. Alla tre ingår i Lapplands världsarv Laponia sedan 1996. När du vandrar genom det magnifika landskapet under sommaren kan du känna det stora lugnet. Kommer du hit om vintern är det fint att ta en fridfull tur på längdskidor. Unna dig en underbar upplevelse under din paketresa till Gällivare och boka en helikoptertur. I Lapplandsfjällen kan du även rida eller prova på flugfiske.

Kom hit på vintern så finns möjlighet att åka slalom eller längdskidor. Här faller snön tidigt under säsongen och du har en lång snösäker period att se fram emot.

Paketresor till Gällivare passar dig som längtar efter storslagna naturupplevelser. Res 1198 kilometer norr om Stockholm för att komma hit. Flygplatsen i Gällivare ligger ungefär åtta kilometer nordost om centrum. Alternativet är att åka tåg från Stockholm ellerbuss från Luleå eller Östersund.

Känn kontrasten mellan bygdens industrihistoria och natursköna fjällmarker under ditt friluftsäventyr.

Grand Hotel Lapland
Grand Hotel Lapland
3 out of 5
Lasarettsgatan 1, Gallivare, 982 31
Priset är 1 372 kr per natt mellan 16 apr. och 17 apr.
1 372 kr
per natt
16 apr. - 17 apr.
Detta hotell med spa har 3 stjärnor och ligger i Gällivare. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och avgiftsfri parkering. Våra gäster brukar ...
8,6/10 Excellent! (793 recensioner)
Superbra!
"Jättebra hotel men sängen var inte speciellt bekväm."

Recension från 21 mars 2023

Grand Hotel Lapland
Dundret Lapland Fjällhem
Dundret Lapland Fjällhem
3 out of 5
Dundret Lapland, Gallivare, Norrbotten, 98241
Priset är 1 834 kr per natt mellan 29 mars och 30 mars
1 834 kr
per natt
29 mars - 30 mars
Detta pensionat med möjlighet till skidåkning har 3 stjärnor och ligger i Gällivare. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och tvättmöjligheter. ...
6,8/10 (29 recensioner)
Nära skidspåren
"Lokalbuss finns från centrum. Litet rum men bra säng. Ej TV på rummet. Dock bra med kanal-TV i gemensamt utrymme, vilket dock var ganska litet med nedsuttna soffor. Bra kök med diskmaskin, större frys o. två stora kylskåp. Endast två "gemensamduschar" för män resp. kvinnor. Fin utsikt mot skidbacken ..."

Recension från 5 feb. 2023

Dundret Lapland Fjällhem
Lappeasuando Lodge
Lappeasuando Lodge
3 out of 5
Lappeasuando 3, Gallivare, 98299
Priset är 4 700 kr per natt mellan 3 apr. och 4 apr.
4 700 kr
per natt
3 apr. - 4 apr.
Detta pensionat har 3 stjärnor och ligger i Gällivare. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och frukost. Våra gäster brukar tala väl om ...
7,8/10 Good! (53 recensioner)
"Tyvärr var det bäldugt fåligt wifi vilket gjorde det svårt att arbeta, men i övrigt är det ett väldygt fint & trevligt ställe. Rent & fint med vacker miljö"

Recension från 30 juni 2022

Lappeasuando Lodge
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
Kiruna City Chalets
Kiruna City Chalets
3.5 out of 5
15 Trädgårdsgatan, Kiruna, Norrbottens län, 981 31
Denna stuga har 3,5 stjärnor och ligger i Kiruna. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och terrass. De populära sevärdheterna Kiruna kyrka ...
Kiruna City Chalets
Camp Caroli
Camp Caroli
3 out of 5
Paksuniemivägen 225, Jukkasjarvi, 98191
Denna stuga har 3 stjärnor och ligger i Jukkasjärvi. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och bastu. De populära sevärdheterna Jukkasjärvi ...
Camp Caroli
RIBO Apartment Triangel
RIBO Apartment Triangel
2.5 out of 5
Triangelvägen 3B, Kiruna, Norrbotten, 98138
Denna lägenhet ligger i Kiruna. Här har du tillgång till gratis wi-fi, terrass och trädgård. De populära sevärdheterna Kiruna kyrka och Kiruna stadshus finns ...
6,2/10 (20 recensioner)
Bra val!
"Smidigt, billigt och trevligt boende nära Kiruna Centrum, rekommenderas!"

Recension från 6 dec. 2021

RIBO Apartment Triangel
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter att besöka

Städer nära Gällivare