Hakutsuru Sake-bryggerimuseum ger en välorganiserad och intressant översikt över sakeproduktionen i Japan. Sake är nära förknippat med den japanska kulturen och drycken är en viktig komponent vid ceremonier och festivaler. Det är även en stapelvara som man ofta har ett lager av hemma, var man än bor i landet. Sake är mer än bara alkohol, det är en del av Japans historia och traditioner. Smaka gärna på denna dryck som har varit en del av det japanska kulturarvet under mer än 2000 år.
Besök distriktet Nada i Kobe, ett av de främsta områdena i Japan för sakebryggning. Förutom de idealiska väderförhållandena och det högkvalitativa riset innebär distriktets närhet till Kobes hamn att det länge har varit en praktisk bas för sakedistribution till hela landet. Företaget Hakutsuru grundades på 1700-talet och är ett av de främsta bryggerierna i Nada. Företagets moderna bryggeri ligger på andra sidan gatan från museet.
Sakemuseet ligger inne i ett av företagets tidigare bryggerier, vilket ger utställningarna ett riktigt sammanhang och historisk relevans. Skaffa en broschyr på engelska som hjälp till att guida dig fram genom museet.
När du tittar på utställningarna ska du lyssna noga på museets ljudsystem. Du får höra inspelningar med traditionella sånger som sjöngs under sakeframställningen. De spelas upp för att återskapa atmosfären inne på ett bryggeri i full drift. Bryggarna sjöng ofta dessa sånger för att hålla motivationen uppe under framställningen och för att fokusera på bryggeriprocessen.
Ett flertal dockor har placerats ut på museet för att visa viktiga steg under sakeframställningen, till exempel när man rör i jästen eller inspekterar mäsken. Stanna till för att titta på de korta videoklippen som visas här och där på museet. Där förklarar man varje steg i bryggeriprocessen på både japanska och engelska.
Museets sista utställningar ger tips på hur man bäst ska avnjuta sake. Där förbereds besökarna för den sista anhalten på rundturen: museets rum för sakeprovning. Smaka på några gratisprover med sake med en ny förståelse för hur denna viktiga dryck framställs.
Hakutsuru Sake-bryggerimuseum ligger en kort promenad från Hanshin Sumiyoshi Station. Museet är stängt på måndagar, men i övrigt är det öppet året runt. Inträdet är gratis.