Kreta

Grekland
Heraklions Loggia som visar gatuliv, nattliv och historisk arkitektur

Sola på vita stränder under de urgamla tallarna, vandra genom Europas längsta klyfta och utforska olivodlingarna som växer längs backsluttningarna på Greklands största ö.

Den långsmala ön Kreta, som är den femte största ön i Medelhavet, har ett landskap som är sammanvävt med uråldrig minoisk historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. På din semester på Kreta kan du upptäcka fängslande städer längs öns norra stränder, och utforska de vita stränderna som kantar den södra kusten likt ett pärlband. Se historisk venetiansk arkitektur, utforska arkeologiska artefakter och vandra genom vackra nationalparker som sträcker sig från bergstoppar till rosafärgade sandstränder.

Kretas största stad, Heraklion, är en spretande storstad som har en pittoresk gammal stadsdel och en historisk hamn. Bekanta dig med Kretas fascinerande kulturarv på Heraklions arkeologiska museum eller det naturhistoriska museet. Ta dig västerut längs kustlinjen till de hänförande, historiska städerna Rethymnon och Chania. Med sina venetianska villor, labyrintliknande gränder och den vackra sjösidan är Chania en ideal plats att koppla av på och bara avnjuta den fantastiska maten som ön erbjuder.

Utforska västra Kreta och upptäck Lefka Oris naturliga skönhet, en glimmande bergskedja som tornar upp sig över de små samhällena kring den södra kusten. Vandra nerför den 16 kilometer långa leden som följer Samariaravinens djupa dalgång och löper ut i den charmiga fiskestaden Ayía Roúmeli. Ta en båttur till grannstaden Lissos och vandra runt bland de uråldriga ruinerna, vars historia går tillbaka till 300-talet före Kristus.

Promenera till ön Nisída Elafónisos när tidvattnet är lågt och upptäck en strandlinje som består av ljusrosa kvartssand. Många av stränderna på Kreta erbjuder solstolar och parasoll. Hyr en solstol och luta dig tillbaka framför den vidsträckta utsikten över Medelhavet under en härlig weekend.

När du reser mellan småsamhällena kommer du att få se vackra backsluttningar med olivodlingar och citrusträd. Stanna till vid en taverna utmed vägkanten och smaka på färska, närproducerade grödor och kretensiska delikatessostar. Många restauranger erbjuder det närproducerade brännvinet rakı, som ska avnjutas efter måltiden.

Du tar dig till Kreta genom att flyga till någon av de större flygplatserna i Chania eller Heraklion. Du kan också ta en nio timmar lång färjetur från Aten. Klimatet är varmt och torrt från mitten av maj till oktober, och högsäsongen för besökare är mellan juli och augusti. Planera in din weekendresa på våren och se de vilda blommorna slå ut över det bergsbeklädda landskapet.

Populära städer i Kreta

Venetianska hamnen
Chania
Utsikt mot stranden, Hamnar och Historisk
Dags att resa! Upptäck kaféerna, monumenten och stränderna i avslappnande Chania.

Saker att besöka

  • Gamla venetianska hamnen
  • Chanias stadsmarknad
  • Kretas nautiska museum
Heraklion som visar kustutsikter
Heraklion
Restauranger, Hamnar och Shopping
Utforska Heraklion: museer, monument, krogar och mycket mer!

Saker att besöka

  • Heraklions hamn
  • Heraklions arkeologiska museum
  • Palatset i Knossos
Kreta som inkluderar kustutsikter
Rethymno
Historisk, Naturlandskap och Sandstränder
Dra dig undan till avskilda Rethymno! Upplev monumenten, de historiska sevärdheterna och cocktailbarerna.

Saker att besöka

  • Rethimnons venetianska hamn
Agios Nikolaos
Agios Nikolaos
Utsikt mot stranden, Simning och Sandstränder
Utforska pittoreska Agios Nikolaos: stränder, sightseeing, sjöutsikt och mycket mer!

Saker att besöka

  • Voulismenisjön
Agios Vasileios
Agios Vasileios
Simning, Småstad och Snorkling
Avskilda Agios Vasileios väntar: snorkling, landsbygden, bibliotek och mycket mer!
Sfakia
Sfakia
Färjor, Berg och Kanotpaddling
Upplev pittoreska Sfakia: kanotpaddling, natursköna miljöer och mycket mer!