Kungliga palatset

Amsterdam Southeast som inkluderar nattliv och historisk arkitektur
Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:
Besök den här praktfulla residensen om du vill se en av världens finaste möbelsamlingar i empirestil.

Amsterdams kungliga palats, eller Koninklijk Paleis, beskrevs av den nederländske poeten Constantijn Huygens som världens åttonde underverk. Trots att palatset fortfarande används av den nederländska kungafamiljen är besökare välkomna hit. Det är ett perfekt utflyktsmål om du vill se en storslagen inredning och en unik möbelsamling från 1600- och 1700 talen. Här finns också skulpturer, konstverk och värdefulla antikviteter.

Palatset byggdes på 1600-talet och var då Europas största sekulära byggnad. Den designades först som stadshus, men gjordes om till ett palats 1808. När du står på torget De Dam är det den vackra fasaden i sandsten som dominerar utsikten. På taket kan du se en staty som föreställer titanen Atlas från den grekiska mytologin.

När du går in genom den offentliga entrén är det värt att kasta ett extra öga på marmorgolvet. Detta glimmande golv har inläggningar som föreställer två kartor: på den ena visas Amsterdam upp som världens mittpunkt och på den andra får staden stå i centrum för hela universum.

Många av salarna i palatset har kända konstverk på väggarna, bland annat av Jan Lievens och Ferdinand Bol. Flera av de historiska föremålen du ser här idag har tillhört Ludvig av Holland, den ökände kejsaren Napoleons bror, som under en kort period var kung.

Du kommer också att få beundra en 720 kilo tung ljuskrona i mässing. Här finns ett vackert mahognybord som en gång tillhörde kung Ludvig av Holland. Andra sevärdheter inkluderar en målning av Ferdinand Bol som skildrar den bibliska berättelsen om när Moses vandrade ner från Sinaiberget. I en annan av de vackra salarna finns en 1600-talsskulptur som föreställer Apollo.

Kungliga palatset ligger på torget De Dam i centrala Amsterdam. Det stänger ibland för att fira stora högtider, så se till att det är öppet innan du går dit. Du kan åka spårvagn till palatset och måste betala an avgift för att gå in. Det finns gratis ljudguider på flera olika språk.

Privata och skräddarsydda turer

Se alla 96 aktiviteterÖppnas i ny flik