Norra Holland

Nederländerna
Norra Holland
Boka ett weekendpaket till Noord-Holland och besök välkända Amsterdam, strandnära Haarlem, Alkmaars ostmarknader och färggranna tulpanfält.

Beundra den vackra naturen och upplev Noord-Hollands intressanta kultur.

Gör som nederländarna och cykla längs Amsterdams historiska kanaler, och provsmaka ostarna från Edam och Alkmaar. Utforska sanddynerna och nationalparkerna kring Haarlem på en weekendresa, och besök olika konstgallerier och museer.

Flyg till Schiphol Airport som ligger i Haarlemmermeer, ett lågland på en gammal sjöbotten som fram till 1700-talet var ett vattendrag som avgränsade Noord-Holland från Zuid-Holland. Ta ett tåg till vackra Amsterdam, ett sagoland med 1600-talshus, många kanaler, mysiga kaféer, pampiga palats och förnäma bostäder. Missa inte Van Gogh-museet, enorma Rijksmuseum och Rembrandthuset. Du kan besöka flera små museer i kanalhus som ger dig en inblick i hur förmögna köpmansfamiljer levde mellan 1600- och 1800-talen.

En kort tåg- eller cykelresa bort ligger Haarlem som är fullt av historiska kyrkor och charmiga smala gränder med stugor och ovanliga butiker. Tillbringa några timmar på Frans Hals-museet, där du kan beundra verk av Haarlems mest berömda porträttmålare och andra samtida konstnärer från den gyllene epoken. Inte långt från Haarlem ligger nationalparken Zuid-Kennemerland, där du kan vandra genom sanddynerna ner till stranden.

När du reser till Noord-Holland kan du passa på att utforska de mindre städerna kring Amsterdam. Då kommer du att upptäcka att var och en bokstavligen har sin egen smak. Edam har den berömda osten med samma namn och Alkmaar är känd för ostmarknaden som hålls på fredagar. Zaanse Schans har historiska matberedningsanläggningar – allt från ett 1600-talsbageri till en likörfabrik, en fungerande kryddkvarn samt flera väderkvarnar i trä.

Mellan Alkmaar och Den Helder ligger Noord-Hollands berömda tulpanfält som är vackrast mellan mars och maj. Fortsätt norrut till Västfrisiska öarna för att se naturreservaten på öarna Griend, Rottumerplaat och Rottumeroog, belägna i Vadehavsområdet som finns med på Unescos världsarvslista. Det är populärt att resa till Noord-Holland på sommaren för att campa, särskilt i juni då en veckolång teaterfestival anordnas på ön Terschelling. Planera en segeltur eller ta med cykeln på färjan för att utforska öns historiska fyrar och väderkvarnar.

Populära städer i Norra Holland

Amsterdam
Amsterdam
Museer, Cyklar och Båtar
Nederländernas huvudstad Amsterdam är känd för sitt nätverk av kanaler från 1600-talet, sina gavelhus, museer och den speciella kafékulturen.

Saker att besöka

  • Anne Franks hus
  • Leidseplein
  • Heineken Experience
Haarlem presenterar gatuliv
Haarlem
Shopping, Katedraler och Historisk
Koppla av på en vacker strand när du har besökt kyrkor, marknader och spännande museer i detta tulpantäta område i nordvästra Nederländerna.

Saker att besöka

  • Grote Markt
  • Frans Hals-museet
  • Teylers Museum