På grund av reseråden i samband med coronaviruset (covid-19) kan vissa destinationer vara otillgängliga under vissa datum. Läs mer.
På grund av reseråden i samband med coronaviruset (covid-19) kan vissa destinationer vara otillgängliga under vissa datum. Läs mer.
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Sök bland fler än 1 000 000 boenden och 550 flygbolag runtom i världen

Medlemmar sparar 10 % mer på utvalda hotell, hyrbilar och semesterboenden. Registrera dig idag.

Gratis avbokning på de flesta boenden. Eftersom vi förstår vikten av flexibilitet.

Det lutande tornet i Pisa

Höjdpunkten i Pisa är detta karakteristiska runda klocktorn, som har blivit världsberömt tack vare sin konstiga vinkel.

Det lutande tornet i Pisa är en av Europas mest välkända byggnader och lockar besökare från hela världen. Tornet är den fristående romanska kampanilan (klocktornet) till den storslagna domkyrkan på Mirakelplatsen, Piazza dei Miracoli. Arkitekturen och historien må vara fascinerande, men de flesta besökare kommer hit för att helt enkelt titta på och fotografera tornets lustiga lutning.

Om det är långa köer när du kommer hit ska du inte bli nedslagen, här finns nämligen några av Italiens mest storslagna byggnader som du kan titta på medan du väntar. Utnyttja tiden till att lära dig lite intressant information om tornet från din guidebok eller under den korta introduktion om tornets historia och arkitekturstil som du kan lyssna till vid ingången.

Det lutande tornet har en vinkel på hela 5,5 grader. Innan man tillämpade sinnrik teknik på 1900-talet var lutningen nästan dubbelt så stor. Trots att tornet står på en mjuk grund kommer det inte att välta, så det är helt säkert att klättra upp i spiraltrappan och beundra den vackra utsikten från toppen.

Du ombeds att lämna skrymmande tillhörigheter vid ingången, eftersom trappan är smal. Gå uppför alla 296 slitna marmortrappsteg till utsiktsplattformen på översta våningen. Blicka ut över domkyrkan, dopkapellet och piazzans gröna gräsmattor. Härifrån ser du också till andra delar av den historiska stadskärnan, så se till att behålla kameran när du lämnar in din väska.

Tornets medeltida klockor kan du se på den åttonde våningen. Gå nerför trappan på andra sidan så får du se bisarra statyer av djur som dekorerar de nedre våningarna.

Det lutande tornet i Pisa står på gränsen till stadens historiska kärna. Hit kommer du till fots eller med cykel från stadskärnan, alternativt med buss eller bil och du kommer längre ifrån. Om du kör bil finns det parkeringsmöjligheter mot en avgift på Via Pietrasantina, en kort promenad härifrån. Tornet är öppet varje dag och du kan boka biljetter online eller köpa dem direkt när du kommer hit. Köp en kombinerad biljett om du vill titta på andra historiska sevärdheter i Pisa, så får du rabatt på inträdet.


Andra sevärdheter i Centrala Pisa