Marina di Massa ligger i provinsen Massa-Carrara, på gränsen mellan de två regionerna Ligurien och Emilia-Romagna. Här möts du av en bred kustlinje som kantas av hotellanläggningar och moderna, välutrustade badanläggningar. En resa till Marina di Massa passar utmärkt om du är naturintresserad. Vid foten av de Apuanska alperna kan du övernatta i mysiga stugor under hela året. I de här bergen finns det även spektakulära marmorbrott där man bryter vit marmor.
Börja din weekend i Marina di Massa med att besöka den historiska stadskärnan. Här kan du strosa fram längs de medeltida kvarterens smala, slingrande gränderna, och se den del av staden som grundades av adelsfamiljen Malaspina på 1500-talet. Till de främsta sevärdheterna hör katedralen och hertigpalatset samt villorna som tillhört aristokratiska familjer, till exempel Villa Corsi, Villa Doria och Villa Franca. Under den fascistiska eran fanns det semesterbyar för barn till industriarbetare i Marina di Massa. Torre Balilla är det viktigaste byggnadsverket från den tiden. Den väldiga byggnaden, som uppfördes av bilföretaget Fiat i början av 1930-talet, höjer sig över kusten än idag.
Rocca Malaspina är en befäst försvarsborg som ser ut över staden Massa och de omgivande slätterna. Borgen har anor från tidig medeltid men fick sitt nuvarande utseende, som är en blandning av slott och fästning, under renässansen. De imponerande befästningarna har byggts om otaliga gånger genom århundradena för att möta ett artilleri under ständig utveckling. Slottet har tre olika delar: den imponerande muren med bålverk, gångarna och utrymmen för artilleriet, bostadspalatset och huvudtornet.
Passa på att besöka WWF:s utbildningspark, där du får lära dig mer om områdets djurliv, och staden Carrara, som båda ligger i närheten av Massa. I Carrara kan du besöka det intressanta marmormuseet Museo civico del marmo och upptäcka områdets konstverkstäder.
Under din weekendresa till Marina di Massa kan du även njuta av den lokala matkulturen. Ta chansen att smaka på taglierini med bönor, tordelli fyllda med kött och lasagne intordellate. En delikatess som du inte får missa är lardo di Colonnata – ister som lagras i 6 månader tillsammans med en mängd kryddor i kar gjorda av carraramarmor.