Mora

Reseguide
Mora som inkluderar en liten stad eller by
Dalahästar, längdskidåkning, orörd natur – låter det inte typiskt svenskt? Mora bjuder på alla förväntade och oväntade sidor av Dalarna!

Mora är känt som ett vinterparadis, men den lilla staden har också en rik historia. Viktiga händelser, internationella sportevenemang och enastående vacker natur sammanfaller här med en charmig småstadsanda, och resor till Mora bjuder alltid på något spännande. På den lummiga gågatan i centrum, ett stenkast från Siljans vackra vatten, finns ett härligt utbud av shopping och mat.

På platsen där Mora ligger idag finns det tecken på mänsklig närvaro redan 4000 år f.Kr, och på 1500-talet förevigades staden i svensk historia genom Gustav Vasas berömda genomfart. I slutet av 1800-talet levde den internationellt erkände konstnären Anders Zorn här. Spåren efter honom finns bevarade i Zornsamlingarna, ett flertal gårdar och muséer dedikerade till hans liv och verk. Vill du inte köpa en tavla för flera tiotals tusen utgör de för trakten så typiska dalahästarna och moraknivarna också fina minnessaker. Lär dig mer om hantverket bakom genom att besöka tillverkarna i Nusnäs respektive Östnor.

Bortsett från de typiska souvenirerna väljer många att resa till Mora för dess betydelse för svensk skidåkning. Vasaloppet går av stapeln i mars varje år och 1860 uppfördes Vasamonumentet till minne av Gustav Vasas äventyr i området. Det innehåller tre målningar som skildrar olika delar av den gamle kungens strapatser.

När du har lärt dig om loppets historiska bakgrund kan du fortsätta genom att besöka Vasamuseet och få en dos mer modern sporthistoria! Utställningen uppdateras kontinuerligt i takt med att nya vinnare korsar mållinjen i Mora.

Friluftslivet i Moratrakten är inte begränsat till enbart skidåkning. Alderängarna och Anjosvarden är två områden som bjuder på storslagen och orörd natur som lämpar sig för utflykter, vandring och bad. Gillar du skidåkning men vill ha lite mer fart och fläkt är Mora ändå ett intressant resmål. I kommunens norra delar finns nämligen början på fjällkedjan Skanderna.

Trots att naturen är en så stor del av Moras charm finns det inget att klaga över vad gäller infrastrukturen. Till Mora flygplats går det direktflyg från Stockholm, men det är också enkelt att ta sig hit med buss, tåg eller bil. För att göra resan lättare erbjuder Expedia dig smidiga weekendpaket till Mora.

First Camp Moraparken
First Camp Moraparken
3 out of 5
Parkvägen 14, Mora, 792 37
Priset är 1 012 kr per natt mellan 5 juli och 6 juli
Detta hotell vid stranden har 3 stjärnor och ligger i Mora. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och 2 restauranger. Våra gäster brukar ...
4,3/5 Excellent! (324 recensioner)
"Supernajs"

Recension från 31 mars 2022

First Camp Moraparken
Mora Hotell & Spa
Mora Hotell & Spa
4 out of 5
Strandgatan 12, Mora, 792 30
Priset är 1 890 kr per natt mellan 4 juli och 5 juli
Detta hotell med spa har 4 stjärnor och ligger i Mora. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och fullständigt spa. Våra gäster brukar tala väl ...
4/5 Very Good! (977 recensioner)
"Mysigt hotell! Vi hade ett av de nyare rummen, vilket var nice. Jättebra frukostbuffé, älskar att de har ett våffeljärn för att göra egna våfflor. Spat var ok, inget jättestort men det funkar för att koppla av sent på kvällen. Hade bott här igen om jag skulle vara i Mora!"

Recension från 15 feb. 2022

Mora Hotell & Spa
Hotel Bishops Arms Mora
Hotel Bishops Arms Mora
3 out of 5
Moragatan 6, Mora, 79230
Priset är 1 506 kr per natt mellan 17 juli och 18 juli
Detta hotell för affärsresenären har 3 stjärnor och ligger i Mora. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och parkering. Våra gäster brukar tala ...
3,8/5 Good! (482 recensioner)
Nrk Öre
"Bra service och trevlig personal"

Recension från 28 feb. 2022

Hotel Bishops Arms Mora
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
Hel stuga för 4 i härlig bymiljö
Hel stuga för 4 i härlig bymiljö
Mora, Dalarna County
Priset är 1 450 kr per natt mellan 15 juli och 16 juli
Denna stuga ligger i Mora. Här har du tillgång till gratis wi-fi, parkering och trädgård. De populära sevärdheterna Zornmuseet och Vasaloppsmuseet finns i närheten. ...
5/5 Exceptional! (3 recensioner)
Our stay at Mora PURRRFECT
"It is a nice and good renovated house in the garden of the main house. It has all what you need. It was clean and very nice decorated. We didn't see or had contact with the owner. It was good."

Recension från 26 maj 2022

Hel stuga för 4 i härlig bymiljö
Apartment in a house- Great location
Apartment in a house- Great location
3 out of 5
9 Spanskvägen, Mora, Dalarnas län, 792 37
Denna lägenhet har 3 stjärnor och ligger i Mora. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och trädgård. De populära sevärdheterna Vasaloppsmuseet ...
Apartment in a house- Great location
Timber lodge by Vasaloppet and Gopshus mountain
Timber lodge by Vasaloppet and Gopshus mountain
Mora, Dalarna County
Denna stuga ligger i Mora. Här har du tillgång till wi-fi, bastu och parkering. Läs recensioner skrivna av gäster som har bott på Timber lodge by Vasaloppet ...
4,4/5 Excellent! (5 recensioner)
Lungt och vackert
"Vi trivdes väldtgt bra i stugan. Den hade allt vi behövde i en hemtrevlig miljö.Enkel och bekväm. Charlotta"

Recension från 4 aug. 2018

Timber lodge by Vasaloppet and Gopshus mountain
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter i Mora

Städer nära Mora