Mora

Reseguide
Bild från Expedia
Dalahästar, längdskidåkning, orörd natur – låter det inte typiskt svenskt? Mora bjuder på alla förväntade och oväntade sidor av Dalarna!

Mora är känt som ett vinterparadis, men den lilla staden har också en rik historia. Viktiga händelser, internationella sportevenemang och enastående vacker natur sammanfaller här med en charmig småstadsanda, och resor till Mora bjuder alltid på något spännande. På den lummiga gågatan i centrum, ett stenkast från Siljans vackra vatten, finns ett härligt utbud av shopping och mat.

På platsen där Mora ligger idag finns det tecken på mänsklig närvaro redan 4000 år f.Kr, och på 1500-talet förevigades staden i svensk historia genom Gustav Vasas berömda genomfart. I slutet av 1800-talet levde den internationellt erkände konstnären Anders Zorn här. Spåren efter honom finns bevarade i Zornsamlingarna, ett flertal gårdar och muséer dedikerade till hans liv och verk. Vill du inte köpa en tavla för flera tiotals tusen utgör de för trakten så typiska dalahästarna och moraknivarna också fina minnessaker. Lär dig mer om hantverket bakom genom att besöka tillverkarna i Nusnäs respektive Östnor.

Bortsett från de typiska souvenirerna väljer många att resa till Mora för dess betydelse för svensk skidåkning. Vasaloppet går av stapeln i mars varje år och 1860 uppfördes Vasamonumentet till minne av Gustav Vasas äventyr i området. Det innehåller tre målningar som skildrar olika delar av den gamle kungens strapatser.

När du har lärt dig om loppets historiska bakgrund kan du fortsätta genom att besöka Vasamuseet och få en dos mer modern sporthistoria! Utställningen uppdateras kontinuerligt i takt med att nya vinnare korsar mållinjen i Mora.

Friluftslivet i Moratrakten är inte begränsat till enbart skidåkning. Alderängarna och Anjosvarden är två områden som bjuder på storslagen och orörd natur som lämpar sig för utflykter, vandring och bad. Gillar du skidåkning men vill ha lite mer fart och fläkt är Mora ändå ett intressant resmål. I kommunens norra delar finns nämligen början på fjällkedjan Skanderna.

Trots att naturen är en så stor del av Moras charm finns det inget att klaga över vad gäller infrastrukturen. Till Mora flygplats går det direktflyg från Stockholm, men det är också enkelt att ta sig hit med buss, tåg eller bil. För att göra resan lättare erbjuder Expedia dig smidiga weekendpaket till Mora.

Hotel Kung Gösta
Hotel Kung Gösta
3 out of 5