Meddelande om covid-19: Resekraven ändras snabbt, inklusive reglerna om tester för covid-19 före avresa och karantän vid ankomst.

Mora
Reseguide

Dalahästar, längdskidåkning, orörd natur – låter det inte typiskt svenskt? Mora bjuder på alla förväntade och oväntade sidor av Dalarna!

Mora är känt som ett vinterparadis, men den lilla staden har också en rik historia. Viktiga händelser, internationella sportevenemang och enastående vacker natur sammanfaller här med en charmig småstadsanda, och resor till Mora bjuder alltid på något spännande. På den lummiga gågatan i centrum, ett stenkast från Siljans vackra vatten, finns ett härligt utbud av shopping och mat.

På platsen där Mora ligger idag finns det tecken på mänsklig närvaro redan 4000 år f.Kr, och på 1500-talet förevigades staden i svensk historia genom Gustav Vasas berömda genomfart. I slutet av 1800-talet levde den internationellt erkände konstnären Anders Zorn här. Spåren efter honom finns bevarade i Zornsamlingarna, ett flertal gårdar och muséer dedikerade till hans liv och verk. Vill du inte köpa en tavla för flera tiotals tusen utgör de för trakten så typiska dalahästarna och moraknivarna också fina minnessaker. Lär dig mer om hantverket bakom genom att besöka tillverkarna i Nusnäs respektive Östnor.

Bortsett från de typiska souvenirerna väljer många att resa till Mora för dess betydelse för svensk skidåkning. Vasaloppet går av stapeln i mars varje år och 1860 uppfördes Vasamonumentet till minne av Gustav Vasas äventyr i området. Det innehåller tre målningar som skildrar olika delar av den gamle kungens strapatser.

När du har lärt dig om loppets historiska bakgrund kan du fortsätta genom att besöka Vasamuseet och få en dos mer modern sporthistoria! Utställningen uppdateras kontinuerligt i takt med att nya vinnare korsar mållinjen i Mora.

Friluftslivet i Moratrakten är inte begränsat till enbart skidåkning. Alderängarna och Anjosvarden är två områden som bjuder på storslagen och orörd natur som lämpar sig för utflykter, vandring och bad. Gillar du skidåkning men vill ha lite mer fart och fläkt är Mora ändå ett intressant resmål. I kommunens norra delar finns nämligen början på fjällkedjan Skanderna.

Trots att naturen är en så stor del av Moras charm finns det inget att klaga över vad gäller infrastrukturen. Till Mora flygplats går det direktflyg från Stockholm, men det är också enkelt att ta sig hit med buss, tåg eller bil. För att göra resan lättare erbjuder Expedia dig smidiga weekendpaket till Mora.

Topphotell i Mora

Hotell Fridhemsgatan
Hotell Fridhemsgatan
3 out of 5
Fridhemsgatan 15, Mora
Priset är 1 018 kr per natt mellan 14 mars och 15 mars

Detta hotell med golfbana i centrala Mora ligger tio minuters promenad från Vasaloppsmuseet, Vasaloppets mållinje och Mora kyrka. Zornmuseet och Tingsnäsbadet ...

4.1/5Very Good! (904 recensioner)
Vår upplevelse

"Bekväma sängar. Bra frukost och vänligt bemötande."…"

Recension från 15 nov. 2020

Hotell Fridhemsgatan
Mora Hotell & Spa
Mora Hotell & Spa
4 out of 5
Strandgatan 12, Mora
Priset är 1 495 kr per natt mellan 8 mars och 9 mars

Detta hotell med spa i centrala Mora ligger nära Vasaloppets mållinje och Mora kyrka. Zornmuseet och Vasaloppsmuseet ligger också tio minuter härifrån. Morastrand ...

4.1/5Very Good! (895 recensioner)
Höstlovsresa

"Jättefint och mysigt hotell, trevlig hjälpsam personal. Lite mindre frukostbuffé än förväntat men ändå ok. Perfekt läge!"…"

Recension från 30 okt. 2020

Mora Hotell & Spa
Mora Parken
Mora Parken
3 out of 5
Parkvägen, Mora
Priset är 896 kr per natt mellan 9 mars och 10 mars

Detta familjevänliga hotell nära stranden i Mora ligger mindre än 2 km från Zornmuseet, Mora kyrka och Vasaloppsmuseet. Tingsnäsbadet och Åmåsängsbadet ligger ...

4.2/5Excellent! (193 recensioner)

"Billigt, lagom avstånd till centrum.Återkommer gärna"…"

Recension från 22 dec. 2020

Mora Parken
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Semesterboende i Mora

Johannisholm Adventure
Johannisholm Adventure
3 out of 5
Johannisholm 109, Mora, Dalarna
Priset är 1 538 kr per natt mellan 5 mars och 6 mars

Denna familjevänliga stuga på landet i Mora ligger 6,1 km från Kättbosjön och mindre än fyra mil från Tomteland och Tingsnäsbadet. Åmåsängsbadet och Stadsträdgården ...

3.7/5Good! (24 recensioner)
Minisemester

"Vi stannade tyvärr bara en natt, men vi sov gott. Ett plus var att vi fick ha med oss hunden som vi vaktade den veckan. Personalen var jättetrevliga och berättade lite om stället och vad vi kunde göra. Visserligen på engelska men det var lättförståeligt. Barnen hade också saker att göra."…"

Recension från 2 aug. 2020

Johannisholm Adventure
Timber lodge by Vasaloppet and Gopshus mountain
Timber lodge by Vasaloppet and Gopshus mountain
Finntäktsvägen 15, Gopshus, Mora, Dalarnas län

Denna stuga i bergen ligger mindre än två mil från Vamhus kyrka, Ausgerd badplats och Våmåbadet. Älvdalens kyrka och Porfyrmuseet ligger också mindre än 25 km ...

4.5/5Wonderful! (4 recensioner)
Lungt och vackert

"Vi trivdes väldtgt bra i stugan. Den hade allt vi behövde i en hemtrevlig miljö.Enkel och bekväm. Charlotta"…"

Recension från 4 aug. 2018

Timber lodge by Vasaloppet and Gopshus mountain
2 Sovrum Boende i Mora
2 Sovrum Boende i Mora
Sundetvägen 82, Mora, Dalarnas län

Denna semesterbostad i Mora ligger 16 km från Älvdalens kyrka och 16,5 km från Porfyrmuseet. Nässjön och Vamhus kyrka ligger också mindre än tre mil ...

4/5Very Good! (1 recension)
Weekend i stillheten

"Var i Oxberg (Mora) för att springa HalvVasan. Boendet ligger endast 3 km från startplatsen i Oxberg och loppet går förbi på grusvägen utanför, helt perfekt för övriga familjen som inte skulle springa."…"

Recension från 1 sep. 2019

2 Sovrum Boende i Mora
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter i Mora

Städer nära Mora