Dalarnas län

Sverige
Bild från Ola Matsson/salenfjallen.se / skistar.com/salen
Med en häpnadsväckande vacker natur och ett rikt kulturarv är Dalarna ett resmål för alla åldrar. Upplev svenska traditioner och spännande musikevenemang.

Landskapet ligger mitt i Sverige, och härifrån kommer en av de allra mest älskade traditionerna – midsommarfirandet. Även hantverkstraditionen är stark här, så passa på att fynda bland de fina hantverksbodarna som säljer allt från dalahästar till folkdräkter. För den kulturintresserade är ett besök på Dalhalla ett måste. Ta en titt på spelschemat och boka din resa till Dalarna när din favoritartist gästar denna unika utomhusarena.Dalarna omnämndes första gången i kungasagan Sverresagan från 1177. Landskapet industrialiserades tidigt och här ligger bland annat Falu Gruva, där man tror att man bröt malm redan på vikingatiden. Gruvlandskapet är upptaget på UNESCO:s världsarvslista, och här kan du få lära dig mer om koppargruvans historia och hur det kom sig att falurödfärg blev så populär i Sverige.Boka ett weekendpaket till Dalarna och upplev det rika konstnärsarvet genom att bege dig till Carl Larsson-gården i Sundborn och se hur en av Sveriges främsta konstnärer levde och arbetade. Utforska även den originella Zorngården, där den framstående konstnären Anders Zorn levde kring det förra sekelskiftet. Boka biljetter till ett evenemang på Dalhalla och njut av så väl den fantastiska miljön som musiken från scenen. Upplev den magiska midsommarnatten omgiven av midsommarblomster, rödmålade stugor och urgamla folktraditioner.Resor till Dalarna kan anpassas för att passa alla och du kan även åka skidor på någon av landskapets många skidorter, som Idre och Sälen. En weekend i Dalarna behöver inte bara innebära landsbygd och natur, utan här finns även mysiga små städer att utforska. I orter som Borlänge, Mora, Falun och Avesta finns det mycket att upptäcka för den som är sugen på lite stadsliv.Tack vare sitt geografiska läge är det enkelt att resa till Dalarna från både norr och söder. Till Dala Airport går det inrikesflyg till flera av Sveriges största städer. Det finns goda tågförbindelser med övriga landet, och genom landskapet går bland annat riksväg 69 och 70 och motorväg E16 och E45.Dalarna har ett stort utbud av aktiviteter och evenemang. Det främsta dragplåstret är kanske ändå det vackra, idylliska landskapet som väntar på att utforskas.

Populära städer i Dalarnas län

Borlänge
Borlänge
Affärsresor, Skidåkning och Trendigt
Med ett naturskönt läge vid Dalälven i gammal dalabygd utvecklas Borlänge från industriort till modern musikstad, knutpunkt samt shopping- och utbildningscentrum.
Orsa
Orsa
Skidåkning, Äventyr och Berg
Dags att resa! Upptäck skidåkningen, äventyren och de historiska sevärdheterna i Orsa.
Mora som inkluderar en liten stad eller by
Mora
Ridning, Ishockey och Museer
Dalahästar, längdskidåkning, orörd natur – låter det inte typiskt svenskt? Mora bjuder på alla förväntade och oväntade sidor av Dalarna!
Falun
Falun
Skidåkning, Turer och Kullar
Våra weekendresor till Falun ger dig möjlighet att ägna dig åt utomhusaktiviteter oavsett tid på året i en unik stad.