Motala

Reseguide
Motala som inkluderar en å eller flod, båtkörning och en liten stad eller by

En weekend till Motala tar dig till den historierika staden präglad av vattnet.

Motala ligger i Östergötland med sjön Boren på östra sidan om staden och Vättern på den västra. Både Motala ström och Göta kanal rinner genom staden så Motala kan med all rätt kallas för en sjöstad och det finns otaliga platser för fiske, bad och vattensport. Ett namn som ofta dyker upp i stadshistorien är Baltzar von Platen, greven som byggde Göta kanal med hjälp av ryska stridsfångar. Han ville ha kanalens geografiska mittpunkt som dess huvudstad och grundade så Motala.

Motala hamn är det inte bara båtägare som har glädje av eftersom här finns många sevärdheter och aktiviteter. M/S Kung Sverker tar dig med på en fem timmar lång tur fram och tillbaka till Borensberg och du passerar Ulfåsa slott, Baltzar von Platens grav, Charlottenbergs slott och upplever flera slussningar genom Göta kanal. Du kan även välja en kortare tur på ungefär en timme och det finns kvälls- och räkkryssningar med trubadur.

Vid hamnen hittar du också Motala Motormuseum som inte bara inhyser en radda bilar, mopeder och motorcyklar utan också har återskapat en fungerande verkstad med inredning och verktyg från 1920- och 30-talen och en ESSO-station där bensinpumpen går igång när besökaren närmar sig. I närheten kan du besöka Vätternakvariet och se de fiskar som lever i Vättern, men också tropiska arter från världens hav.

På en höjd som överblickar centrum kan du besöka Sveriges Rundradiomuseum. På långt håll syns de två radiotornen och det var här som de första svenska publika radiosändningarna började 1927 med det som var Europas starkaste sändare. Är du inte rädd för höjder kan du faktiskt boka en ledd klättring uppför de 120 meter höga radiotornen.

Resor till Motala med tåg går till Motala Central där du når centrum med en fem minuters promenad. Kollektivtrafiken sköts av ÖstgötaTrafiken och vill du resa mellan de närliggande orterna kan du åka med Östgötapendeln. Du har tre närliggande flygplatser: Linköping, Norrköping och Skavsta.

Välj ett weekendpaktet till Motala som låter dig ta del av denna upplevelserika stad. Här har du nära till både nöjen och sevärdheter på plats och dessutom når du lätt Östergötlands övriga guldkorn.

Best Western Motala Stadshotell
Best Western Motala Stadshotell
4 out of 5
Kungsgatan 6-8, Motala
Priset är 1 017 kr per natt mellan 17 dec. och 17 dec.
Detta hotell i centrala Motala ligger tio minuters promenad från Göta kanal och Motala Motormuseum. Charlottenborgs slott och Vättern ligger dessutom 5 km härifrån. ...
3.9/5 Very Good! (556 recensioner)
Bra hotell för en natt
"Fina rena rum. Takfönster och ingen utsikt. Bra frukost. Trevlig personal."

Recension från 15 aug. 2021

Best Western Motala Stadshotell
Mallboden Café & Vandrarhem
Mallboden Café & Vandrarhem
2.5 out of 5
Varvsgatan 17, Motala
Priset är 700 kr per natt mellan 29 nov. och 29 nov.
Detta pensionat i ett historiskt område ligger nära Göta kanal, Charlottenborgsbron Göta kanal och Motala Industrimuseum. Borenshults Slussar och Charlottenborgs ...
4.6/5 Wonderful! (49 recensioner)
Trevligt med fantastiskt läge!
"Väldigt mysigt och välhållet, och toppen med ett eget litet kök i lägenheten! Helt ok sängar och en otippad bonus med tv på rummet (det ösregnade..). Vi bodde där i slutet av augusti vilket tydligt innebar lågsäsong: caféet hade stängt under den tid vi var där och incheckningen skedde på distans, ..."

Recension från 27 aug. 2021

Mallboden Café & Vandrarhem
Hotell City
Hotell City
3 out of 5
Kungsgatan 1, Motala
Priset är 990 kr per natt mellan 3 dec. och 3 dec.
Detta hotell i centrala Motala ligger nära Göta kanal och Motala Motormuseum. Charlottenborgs slott och Varamobadet Beach ligger endast 3 km härifrån. Motala ...
4/5 Very Good! (306 recensioner)
"Centralt beläget, kul inredning men lite slitet. Unken lukt på rummet."

Recension från 25 aug. 2021

Hotell City
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
Wetternbyn
Wetternbyn
3 out of 5
Mariebergsgatan 3, Motala
Denna stuga nära stranden ligger en kvarts promenad från Vättern och Varamobadet Beach. Göta kanal och Råssnäsbadet ligger också 2 km härifrån.
3.8/5 Good! (17 recensioner)
Stuga Gäddan i Wetternbyn
"Vi hade bokat och betalt och såg sedan de dålia omdömen som stugorna hade fått. Jag ringde då till wetternbyn och fråga hur det låg till. De hade haft någon som kollade igenom alla stugor så vi åkte dit. Stugan låg mycket bra till, nära strand. Dock hade vi väldiga problem att komma in i stugan och ..."

Recension från 18 aug. 2020

Wetternbyn
Holiday Home in Motala
Holiday Home in Motala
3 out of 5
Denna stuga i Motala ligger 1 km från Vättern och mindre än en mil från Hargebaden och Hammars kyrka. Stjernsunds slott och Askersunds rådhus ligger också mindre ...
Holiday Home in Motala
3 sovrum boende i Motala
3 sovrum boende i Motala
Djurkälla Gatugård, Motala, Östergötlands län
Denna semesterbostad i Motala ligger 1,3 km från Vättern och mindre än en mil från Varamobadet Beach och Charlottenborgsbron Göta kanal. Motala Motormuseum och ...
3 sovrum boende i Motala
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter i Motala

Städer nära Motala