Östergötlands län

Sverige
Bild från Shutterstock
Ett weekendpaket i Östergötland tar dig till slott, kyrkor, kloster och museer nära vatten.

Landskapet Östergötland är till storleken strax under 10 000 kvadratkilometer stort. Omgivningarna skiftar beroende på vart du färdas: Du kan välja att färdas genom slätter, skärgårdar och skog. För att ta del av allt detta kan en vandring längs Östgötaleden vara en bra idé, men naturligtvis finns också många intressanta städer och orter som är väl värda ett besök.Den största staden är universitetsstaden Linköping. Ta del av stadens historia genom ett besök till medeltida Linköping domkyrka som är Sveriges näst största kyrka. Bredvid ligger Linköping slott som inrymmer Slotts- och Domkyrkomuseet. Under årets mörkaste månader äger den stämningsfulla konstrundan Vinterljus rum, där du promenerar bland lysande installationer i det offentliga rummet.Resor till Östergötland kan också innehålla ett besök till dess näst största stad, Norrköping. I denna gamla industristad finns Arbetets museum i den arkitektoniskt uppseendeväckande byggnaden Strykjärnet. Något annat som väcker uppmärksamhet bland besökare är Kaktusplanteringen i Karl Johans Park som återkommit årligen sedan 1926. Ungefär 3 mil från Norrköping ligger Kolmårdens djurpark som inte bara är Nordens största djurpark, utan även har spa, berg- och dalbanor och vildmarkshotell.I Motala tar Motala ström sin början och här rinner dessutom Göta kanal. På en guidad stadsvandring får du uppleva stadens historia från stenåldern till modern tid, och du kan även lära dig mycket på Motala Industrimuseum som har allt från fordon och vardagsföremål till militärvapen. I Charlottenbergs slott från 1600-talet ryms Motala museum som i sina samlingar bland annat har konst, dockskåp och fåglar.Ett annat resmål som inte bör missas under en resa till Östergötland är Vadstena. Gå på rundvandring i Vadstena slott som uppfördes av Gustav Vasa under 1500-talet, eller vandra i spåren efter Heliga Birgitta som grundande Vadstena kloster.Se över utbudet av weekendresor till Östergötland och res till de orter som lockar dig. Det är enkelt att åka med tåg eller buss till städerna, eller ta bilen och färdas genom landskapet och alla dess sevärdheter. Ett tips är att åka med Östgötapendeln som går mellan Norrköping och Motala med stopp i Linköping. Flyg går till Linköping City Airport och Norrköping flygplats.

Populära städer i Östergötlands län

Linköping som visar al fresco-restauranger och blommor
Linköping
Universitet, Historisk och Slott
Linköping bjuder på allt från modern shopping till gamla ruiner. Kombinationen av godistillverkning och roliga lekytor gör att även barnen uppskattar Linköping!

Saker att besöka

  • Flygvapenmuseet
Norrköping som visar nattliv, en fontän och en liten stad eller by
Norrköping
Museer, Naturparker och Teatrar
Norrköping är industristaden som bevarat sina gamla fabriksmiljöer och låtit nya verksamheter ta över lokalerna. Men det vackra läget vid Motala ström är detsamma!

Saker att besöka

  • Norrköpings konstmuseum
Kolmården
Kolmården
Skidåkning och Historisk
Fly undan till Kolmården! Upplev skidåkning och historiska sevärdheter.

Saker att besöka

  • Kolmårdens djurpark
Vadstena
Vadstena
Sjöar, Tempel och Slott
Boka en resa till Vadstena för att se unika byggnader och roa dig i stad och natur.

Saker att besöka

  • Vadstena slott