Det kan finnas reserestriktioner för Sverige med anledning av covid-19.

Östergötlands länSverige

Ett weekendpaket i Östergötland tar dig till slott, kyrkor, kloster och museer nära vatten.

Landskapet Östergötland är till storleken strax under 10 000 kvadratkilometer stort. Omgivningarna skiftar beroende på vart du färdas: Du kan välja att färdas genom slätter, skärgårdar och skog. För att ta del av allt detta kan en vandring längs Östgötaleden vara en bra idé, men naturligtvis finns också många intressanta städer och orter som är väl värda ett besök.

Den största staden är universitetsstaden Linköping. Ta del av stadens historia genom ett besök till medeltida Linköping domkyrka som är Sveriges näst största kyrka. Bredvid ligger Linköping slott som inrymmer Slotts- och Domkyrkomuseet. Under årets mörkaste månader äger den stämningsfulla konstrundan Vinterljus rum, där du promenerar bland lysande installationer i det offentliga rummet.

Resor till Östergötland kan också innehålla ett besök till dess näst största stad, Norrköping. I denna gamla industristad finns Arbetets museum i den arkitektoniskt uppseendeväckande byggnaden Strykjärnet. Något annat som väcker uppmärksamhet bland besökare är Kaktusplanteringen i Karl Johans Park som återkommit årligen sedan 1926. Ungefär 3 mil från Norrköping ligger Kolmårdens djurpark som inte bara är Nordens största djurpark, utan även har spa, berg- och dalbanor och vildmarkshotell.

I Motala tar Motala ström sin början och här rinner dessutom Göta kanal. På en guidad stadsvandring får du uppleva stadens historia från stenåldern till modern tid, och du kan även lära dig mycket på Motala Industrimuseum som har allt från fordon och vardagsföremål till militärvapen. I Charlottenbergs slott från 1600-talet ryms Motala museum som i sina samlingar bland annat har konst, dockskåp och fåglar.

Ett annat resmål som inte bör missas under en resa till Östergötland är Vadstena. Gå på rundvandring i Vadstena slott som uppfördes av Gustav Vasa under 1500-talet, eller vandra i spåren efter Heliga Birgitta som grundande Vadstena kloster.

Se över utbudet av weekendresor till Östergötland och res till de orter som lockar dig. Det är enkelt att åka med tåg eller buss till städerna, eller ta bilen och färdas genom landskapet och alla dess sevärdheter. Ett tips är att åka med Östgötapendeln som går mellan Norrköping och Motala med stopp i Linköping. Flyg går till Linköping City Airport och Norrköping flygplats.

Populära städer i Östergötlands län

Linköping presenterar åkrar, landdjur och skogslandskap
Linköping
Universitet, Historisk och Slott

…"

Saker att besöka

  • Göta kanal
Norrköping som visar nattliv, en fontän och en liten stad eller by
Norrköping
Museum, Naturpark och Teater

…"

Saker att besöka

  • Göta kanal
Motala som inkluderar en å eller flod, båtkörning och en liten stad eller by
Motala
Sandstrand, Äventyr och Hamn

…"

Saker att besöka

  • Göta kanal
Söderköping presenterar en å eller flod och en liten stad eller by
Söderköping
- Äventyr

…"

Saker att besöka

  • Göta kanal
Vadstena
Sjö, Tempel och Slott

…"

Mjölby
Golf, Festival och Naturpark

…"