Norsk hermetikkmuseum återberättar historien om Stavangers fiskkonservsarv, som fram till 1960-talet var stadens huvudindustri. Lär dig allt om konserveringskonstens olika stadier, utforska en samling av fler än 30 000 konservburksetiketter och provsmaka nykokta sardiner.
Ta dig till museets huvudutställning för att följa de tolv steg som krävs för att konservera sardiner och fiskbullar. Här kan du fascineras av maskiner och utrustning som används i de olika stegen, sm till exempel saltning, rökning och packning. Personalen står till tjänst för att hantera maskinerna och demonstrera hur de fungerade. Ta dig tid att kolla in fotografierna som visar upp arbetsförhållandena i Stavangers konservfabriker från 1890-talet till 1960-talet.
Museet har också en samling med 33 000 historiska sardinburksetiketter. Se ett urval av dessa på utställningne på museets andra våning. Missa inte arbetarbostaden bredvid, som dekorerats med möbler, leksaker och prydnadsföremål som var vanliga på 1920- och 1960-talen.
Besök museet första söndagen i månaden för att provsmaka färskrökta sardiner som tillagats i traditionella träeldade ugnar. På sommaren kan du även uppleva dessa unikt tillagade sardiner på tisdagar och torsdagar.
Norsk hermetikkmuseum ligger fem minuters promenad från centrala Stavanger. Gratis, men tidsbegränsad, gatuparkering är tillgänglig i närheten. När du är i området kan du passa på att promenera längsmed Gamle Stavangers kullerstensgator och beundra trähusen från 1700-talet.
Öppettider för Norsk hermetikkmuseum och arbetarbostaden varierar under året. Besök museets officiella hemsida om du vill ha mer information. I inträdet till konservburksmuseet ingår även inträde till Stavanger maritime museum och Norsk grafisk museum.