Ronda

Reseguide
Puente Nuevo som visar nattliv, historiska element och en bro
Denna mysiga stad i Andalusien stoltserar med arkitektoniska skatter på var sin sida om en vacker dalgång.

Vid ett besök i Andalusien är det vanligt att resa till Ronda för att se tjurfäktningen, den historiska arkitekturen och den fantastiska utsikten. Staden grundades redan under yngre stenåldern och har genom åren varit under keltiskt, romerskt och moriskt styre. Det går än idag att se varje kulturs inflytande på stadsbilden. Ronda ligger i regionen Serranía de Ronda och omges av imponerande bergsbranter, floddalar och böljande kullar.

Börja din weekend i Ronda med ett besök på bron Puente Nuevo. Bron byggdes på 1700-talet och sammanlänkar den moriska gamla stadsdelen La Ciudad med den nyare stadsdelen El Mercadillo. Se ut över hustaken och ravinerna i den 120meter djupa El Tajo-klyftan. Det går stigar från bron ner i klyftan och till andra leder som går längs med floden.

Söder om Puento Nuevo ligger La Ciudads mysiga gator. Här hittar du pittoreska torg, som Plaza Duquesa de Parcent, med sevärdheter som Iglesia de Santa María la Mayor. På Palacio de Mondragón finns utställningar om Rondas historia, och på Museo Lara kan du se en del annorlunda utställningar. Se Puerta de Almocábar, som en gång i tiden var ingången till ett gammalt slott, och passa även på att besöka de välbevarade arabiska baden.

Norr om Puente Nuevo ligger El Mercadillos huvudtorg Plaza de España. Ernest Hemingway gjorde torget känt genom att beskriva det i sin roman Klockan klämtar för dig. Ett besök på Plaza de Toros, en av Spaniens mest kända tjurfäktningsarenor, är ett måste under en resa till Ronda. Du kan även se tjurfäktningsrelaterade föremål på Museo del Bandolero de Ronda. Missa inte heller den minnesvärda utsikten från Mirador de Aldehuela och Jardines De Cuenca.

På Calle Carrera Espinel, även känd som La Bola, kan du handla antikviteter och strosa runt i butiker, bokhandlar och modeoutlets. Ät goda tapas, smaka på andalusiska viner och se flamencodans på barerna och restaurangerna kring Plaza Carmen Abela.

Resor till Ronda görs enklast genom att flyga till Málagas internationella flygplats och därifrån ta sig med buss eller hyrbil. Du kan även ta dig hit från Algeciras med tåg som kör genom vackert bergslandskap och längs med El Tajo.

Var kan jag bo i Ronda?

Basílica de Santa María la Mayor som visar gatuliv och historiska element

Rondas historiska stadskärna

Rondas historiska stadskärna är känt för de historiska sevärdheterna, och du kan besöka berömda sevärdheter som Casa del Rey Moro och Casa Palacio de los Condes de la Conquista..

Rondas historiska stadskärna
Catalonia Ronda
Catalonia Ronda
4 out of 5