Salerno

Reseguide
Salerno presenterar en kuststad och klippig kustlinje

Om du vill göra en djupdykning i medelhavskulturen kan du uppleva allt det bästa som Medelhavet har att erbjuda under har en resa till Salerno.

Prova weekendresor i Salerno, som ligger spektakulärt vid Salernobukten. Stadens historia har upplevt många glansdagar och är i dagens läge ett viktigt akademiskt centrum med en välkänd läkarutbildning. Idag lever staden åter upp som turist- och kulturdestination och genomför dessutom en ombyggnation av internationell kaliber. Salerno blir en allt bättre destination för turister och besökare från hela världen tack vare det breda utbudet på boende, och weekendpaket till Salerno som finns tillgängliga året om. Det är en av regionens största provinser som omfattar Amalfikusten, det arkeologiska området Paestum och Cilento.

Stadens hjärta består av medeltidskvarteren, vars huvudgata Via dei Mercanti en gång var ett stort handelscenter. De smala gatorna i centrum, som nu är kantade med kända butiker och restauranger, slingrar sig runt i den medeltida stadsdelen som innehåller vackra gamla byggnader och mycket religiös arkitektur. Stadens kommers finns däremot främst i 1800-talsdistrikten nära Lungomare Trieste, en av Italiens längsta havspromenader. Den är kantad med palmer och erbjuder en fantastisk utsikt över bukten under klara dagar.

En av de lättaste och mest pittoreska rutter du kan följa under en resa till Salerno börjar på Piazza Portanova, med ett besök i Chiesa di San Pietro in Vinculis med dess imponerande polykroma marmoraltare. Dörren kröns av en staty av Sankt Matteus. För att se den behöver du promenera längs gränden ”caciocavalli” till Piazza Flavio Gioia, vanligen kallad ”La Rotonda”, och nu en av Salernos populäraste mötesplatser. I hjärtat av Via Mercanti finns Palazzo Pinto, där provinsens konstgalleri finns. Galleriet skapades efter att verk från 1400- och 1500-talet återfunnits i området kring Salerno. Förbi konstgalleriet passerar du Via Duomo till vänster samt ingången till Chiesa di San Giorgio, ett av stadens intressantaste exempel på barockarkitektur. Kyrkan hörde en gång till klostret med samma namn. Dessa utrymmen inhyser nu lokalkontoret för skattepolisen och Carabinieri (den nationella militärpolisen). Interiören är formad som ett latinskt kors med ett skepp krönt med tunnvalv.

Om du återvänder till Via Duomo leder Vicolo S. Giorgio till Piazza S. Agostino, platsen där Palazzo S. Agostino, som nu inhyser den provinsiella myndighetens kontor, och Chiesa di S. Agostino e SS Apostoli ligger. Om du tar vänster längs Vicolo della Giudaica kommer du till Chiesa di S. Lucia, där de judiska kvarteren tidigare fanns. Från Via Mercanti och Via delle Botteghelle tar du dig till Palazzo D'Avossa, där man fortfarande kan se familjeemblemet, och längre bort Palazzo Giannattasio på Piazza Alfano I. Om du promenerar upp till Piazza Abate Conforti längs Via Trotula kommer du till trapporna som leder till Montevergine, nära de gamla murarna. Här markerar en liten kupol ingången till klostret Santa Maria de Monalibus.

En bit längre fram på Via Porta di Ronca finns Giardino della Minerva, ett litet smultronställe som sedan 1100-talet tillhört Matteo Silvaticos familj. Han var en framstående läkare i Schola Medica med djupgående kunskaper om medicinalväxter. Det är en terrassträdgård som sträcker sig längs Villa Comunale mot Castello di Arechi. Trädgården, som nu kan besökas i all sin prakt, var Europas första botaniska trädgård avsedd för odling för terapeutiska ändamål.

Salernos främsta symbol, trots att den ligger lite utanför staden, är Castello di Arechi. Fästningen dominerar staden 300 meter ovanför havsnivån och var den norra punkten i en triangulär försvarsanläggning som sammanfaller med Monte Bonadies sluttningar. Den inledande konstruktionsfasen tillskrivs bysantiska byggare, medan den lombardiska prinsen Arechi II stärkte dess försvar och skapade utseendet vi känner idag. Nyare utgrävningar har blottlagt kronologin i bosättningens olika lager under de normandiska, angevinska och aragonska tiderna. Huvudkomplexet utvecklades vidare genom ett tillägg av det så kallade ”Bastiglia”-tornet i norra delen av slottet som ett vakttorn med utsikt över Salernobukten.

Om du längtar efter att se den spektakulära arkitekturen med egna ögon ska du boka ett weekendpaket till Salerno och låta dig förföras av charmen i denna livliga havsort.

Var kan jag bo i Salerno?

Hotel Montestella
Hotel Montestella
4 out of 5
Corso Vittorio Emanuele 156, Salerno, SA, 84122
Priset är 1 050 kr per natt mellan 18 juni och 19 juni
Detta hotell för affärsresenären har 4 stjärnor och ligger i Salerno. Här har du tillgång till gratis wi-fi, frukost och rumsservice. Våra gäster brukar tala ...
4,2/5 Very Good! (433 recensioner)
Bra standard
"Bra standard, trevlig personal, läge bra mitt på gågatan nära till gamla stan. //Joachim"

Recension från 6 aug. 2018

Hotel Montestella
Grand Hotel Salerno
Grand Hotel Salerno
4 out of 5
Lungomare Clemente Tafuri 1, Salerno, SA, 84127
Full återbetalningBoka nu, betala vid vistelsen
Priset är 850 kr per natt mellan 22 maj och 23 maj
Detta hotell för affärsresenären har 4 stjärnor och ligger i Salerno. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och 2 restauranger. Våra gäster brukar ...
3,6/5 Good! (682 recensioner)
"Härlig utsikt över havet och strandpromenaden. Nära till bad, centrum, tåg mm Trevlig och vänlig personal med ett varmt välkomnande!"

Recension från 14 aug. 2018

Grand Hotel Salerno
Hotel Plaza
Hotel Plaza
3 out of 5
Piazza Vittorio Veneto 42 Piazza Ferrovi, Salerno, SA, 84123
Priset är 1 172 kr per natt mellan 24 maj och 25 maj
Detta hotell för affärsresenären har 3 stjärnor och ligger i Salerno. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och rumsservice. Våra gäster brukar ...
4,1/5 Very Good! (474 recensioner)
"Cute hotel with great location for travels."

Recension från 18 okt. 2021

Hotel Plaza
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
L' Ancora di Torrione
L' Ancora di Torrione
Via Berta Giovanni, Salerno, 84127
Priset är 634 kr per natt mellan 29 maj och 30 maj
Detta lägenhetshotell ligger i Salerno. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och avgiftsfri parkering. Våra gäster brukar tala väl om prisvärdheten ...
4,7/5 Exceptional! (6 recensioner)
"Fantastic owners at this property who are quality individuals that were available to take care of our requests at anytime. The property is ideally located, with easy walk into the town center, the railway station and harbor walk."

Recension från 3 maj 2019

L' Ancora di Torrione
Mare Studio
Mare Studio
Lungomare Cristoforo Colombo, 110, Salerno, 84129
Denna lägenhet för affärsresenären ligger i Salerno. Här har du tillgång till gratis wi-fi, tv och sittutrymme. De populära sevärdheterna Pastenas hamn och Salerno ...
Mare Studio
Casa Masù
Casa Masù
Via Masuccio Salernitano, 5, Salerno, 84121
Denna lägenhet ligger i Salerno. Här har du tillgång till gratis wi-fi, platt-tv och kök. De populära sevärdheterna Via dei Mercanti och Lungomare Trieste finns ...
Casa Masù
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter i Salerno

Toppaktiviteter i Salerno

Städer nära Salerno