Weimar

Reseguide
Weimar presenterar en fontän och en staty eller skulptur
Museer, palats, parker, trädgårdar, kyrkor och minnesmärken illustrerar det rika kulturarv som denna stad är känd för.

Weimar ligger vid floden Ilm i förbundslandet Thüringen. Tysklands första demokratiska författning undertecknades i staden efter första världskriget. Weimar var en viktig stad under den tyska upplysningen. Här uppstod den litterära genren weimarklassicism, utifrån de lokala författarna Goethe och Schiller. Boka en resa till Weimar och lär dig mer om poeten Goethe i hans eget hem, Goethes Wohnhaus och på Goethe-Nationalmuseum som ligger alldeles bredvid. Här får du se utställningsrum, förvaringsrum och studierum liksom olika samlingar som har med författaren att göra.

I Weimar arrangeras en lång rad olika evenemang varje år, från konserter och komedier till klassisk musik. Res gärna hit under en weekend. Du kan välja och vraka mellan olika weekendresor, kanske hittar du ett komplett weekendpaket med biljetter till just ditt favoritevenemang. Många bokar resor till Weimar i oktober för att gå på tre dagar långa Zweibelmarkt, Lökmarknaden, Thüringens största festival. Festivalen omfattar omkring 500 stånd och 100 scenframträdanden på olika platser i staden.

Ett viktigt monument i staden är Gedänkstätte Buchenwald, som grundades till minne av de människor som fördes till nazisternas koncentrationsläger Buchenwald mellan 1937 och 1945. Över 250000 människor fängslades här och över 50000 av dem dog. Minnesplatsen ligger 15 minuter med bil från staden och det går en buss från centrala Weimar en gång i timmen.

På Stadtschloss Weimar får du se en tidigare storhertigs konstsamling från medeltiden fram till omkring år 1900. Palatset ligger alldeles vid floden. Därifrån kan du promenera genom Park an der Ilm, en vacker park med trädgårdsanläggningar i klassisk och postklassisk stil. I parken ligger Römisches Haus, romerska huset, och ser med sin tempelliknande konstruktion ut som om det har byggts på ruinerna till en antik byggnad.

Fortsätt din kulturella vistelse i Weimar med en kväll på Deutsches Nationaltheater, där både Thüringens främsta teatersällskap och symfoniorkestern Staatskapelle Weimar håller till.

Det går bussar i staden och det är även enkelt att utforska Weimar till fots. På många platser kan du också hyra cykel. Weimar ligger på cykellederna Goethe-Radweg och Ilmtal-Radweg. Tåg anländer varje timme till Weimars station med expresståg från Frankfurt till Dresden och Berlin.

Var kan jag bo i Weimar?

Default Image

Tiefurt

Även om Tiefurt kanske inte är känt för sin sightseeing kan du ge dig ut i närområdet och besöka sevärdheter som till exempel Schloss Tiefurt och Herzogin Anna Amalia Bibliothek.

Tiefurt