Ystad

Reseguide
Ystad såväl som en liten grupp av människor

Njut av en kustnära småstad med anor från 1200 talet som blivit världsberömd för Henning Mankells kommissarie Kurt Wallander.

Ystad är en pittoresk medeltidsstad som är rik på kulturminnesmärken, däribland drygt 300 korsvirkeshus och övrig välbevarad bebyggelse från både senmedeltid och renässans. Här finns gott om kulturhistoriska sevärdheter, och stadens närhet till havet och Skånes öppna landskap ger många möjligheter till både naturupplevelser och fritidsaktiviteter.

Ystad ligger i sydöstra Skåne och har en lång historia. Stadens äldsta byggnad, Sankta Maria kyrka, började byggas runt år 1200 och är utformad i imponerande barockstil. Klostret i Ystad, som i dag inrymmer Ystads kulturhistoriska museum, grundlades år 1267 och är en av Sveriges bäst bevarade klostermiljöer. Känn lugnet och historiens vingslag när du strosar genom klostrets rosarium och örtagård eller besöker kaféet och museets utställningar.

Under en weekend i Ystad ska du absolut ta chansen att uppleva miljöerna från böckerna och filmerna om Kurt Wallander och gå i den populära poliskommissariens fotspår på charmiga Mariagatan, Lilla Norregatan och andra platser. Ett exempel är anrika Hotel Continental, troligen Sveriges äldsta hotellbyggnad, där du med fördel äter en god skånsk middag. Besök också gärna Ystads teater där du hittar ett varierat program av föreställningar och konserter, varför inte som en del av ett weekendpaket till Ystad?

Du når enkelt Ystad med flyg, tåg, bil eller buss. Malmö Airport ligger knappt 40 km bort och det finns även färjeförbindelser till staden. Du tar dig smidigt fram på cykel både i och runt Ystad tack vare stadens många cykelvänliga vägar och leder. Österlen strax intill Ystad lämpar sig för såväl havsbad och vandringar som golfrundor.

Ystads kust sträcker sig nästan fem mil. Var du än bor har du alltid nära till någon av de många vackra stränderna som finns här. Knappt 20 kilometer öster om Ystad ligger Kåseberga fiskeläge med Ales stenar som är Sveriges största skeppssättning, daterad till 500–1000 e.Kr. Denna unika sevärdhet består av 50 stenar som väger cirka fem ton vardera, och från fornminnet har man en vidsträckt utsikt över den branta kusten.

Stadens spännande historia och levande kulturliv samt dess varierade utbud av fritidsaktiviteter för besökare i alla åldrar både i själva staden och i omgivningarna gör att resor till Ystad blir till minnen för livet.

Continental du Sud
Continental du Sud
4 out of 5
Hamngatan 13, Ystad
Priset är 1 490 kr per natt mellan 1 nov. och 1 nov.
Detta hotell i boutique-stil i centrala Ystad ligger nära Charlotta Berlins Museum och Stortorget. Ystads Teater och S:t Maria kyrka ligger också fem minuter ...
4.5/5 Wonderful! (386 recensioner)
"Fantastiskt personal, de är där för dig. Frågade om rum med badkar och de fixade det direkt. Glutenfria pannkakor kunde de ordna med ett leende på läpparna. Snyggt och renoverat på högsta nivå. Fortfarande internationell atmosfär, Sveriges bästa hotell. Tack för denna gång."

Recension från 13 sep. 2021

Continental du Sud
Anno 1793 Sekelgården Hotel
Anno 1793 Sekelgården Hotel
3 out of 5
Långgatan 18, Ystad
Priset är 931 kr per natt mellan 7 nov. och 7 nov.
Detta hotell i centrala Ystad ligger nära Ystads Teater, S:t Maria kyrka och Stortorget. Klostret i Ystad och Charlotta Berlins Museum ligger också tio minuter ...
4.1/5 Very Good! (727 recensioner)
Bättre beskrivning
"Lite dålig info från personalen om frukosttider och plats . Hittade ingen info på rummet heller . Men för övrigt var allt ok ."

Recension från 13 juli 2021

Anno 1793 Sekelgården Hotel
Stora Herrestad Bed&Breakfast
Stora Herrestad Bed&Breakfast
3.5 out of 5
32 Landsvägen, Ystad, Skåne län
Full återbetalning
Priset är 645 kr per natt mellan 5 nov. och 5 nov.
Detta bed and breakfast ståtar med ett läge på landet och ligger mindre än en mil från Klostret i Ystad, S:t Maria kyrka och Stortorget. Ystads Teater och Charlotta ...
4.5/5 Wonderful! (110 recensioner)
Full moon race
"Mellanlandning inför ett löp lopp."

Recension från 26 juli 2021

Stora Herrestad Bed&Breakfast
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
Ystad Holiday Houses
Ystad Holiday Houses
Fritidsvägen 1, Ystad
Denna stuga i Ystad ligger mindre än 3 km från Charlotta Berlins Museum, Ystad Harbor och Stortorget. Ystads Teater och S:t Maria kyrka ligger också 5 km ...
Ystad Holiday Houses
1 sovrum boende i Ystad
1 sovrum boende i Ystad
Mariagatan, Ystad, Skåne County
Denna lägenhet i Ystad ligger en kvarts promenad från Charlotta Berlins Museum, Stortorget och Klostret i Ystad. S:t Maria kyrka och Ystads Teater ligger också ...
4/5 Very Good! (1 recension)
Bra läge
"Det saknades hylla i badrummet. Glödlampa i badrummet fick vi skaffa ny efter halva tiden. Uthyraren tog drygt 500kr för mycket betalt för städningen och jag har ännu inte fått kompensation för det."

Recension från 18 aug. 2019

1 sovrum boende i Ystad
Mysigt litet gästhus i Ystad
Mysigt litet gästhus i Ystad
Sparrisgatan 17, Ystad, Skåne County
Denna familjevänliga semesterbostad vid havet i Ystad ligger mindre än 2 km från Klostret i Ystad, Ystads Teater och S:t Maria kyrka. Charlotta Berlins Museum ...
4.5/5 Wonderful! (18 recensioner)
Weekend i Ystad
"Vi (2-barnsfamilj) trivdes bra i detta mysiga lilla gästhus hos trevlig värdfamilj. Passar bra för de som vill upptäcka Österlen och ha Ystad som utgångsläge. Vi kommer gärna tillbaka!"

Recension från 12 aug. 2021

Mysigt litet gästhus i Ystad
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter i Ystad

Toppaktiviteter i Ystad

Städer nära Ystad