Ystad

Reseguide
Ystad såväl som en liten grupp av människor

Njut av en kustnära småstad med anor från 1200 talet som blivit världsberömd för Henning Mankells kommissarie Kurt Wallander.

Ystad är en pittoresk medeltidsstad som är rik på kulturminnesmärken, däribland drygt 300 korsvirkeshus och övrig välbevarad bebyggelse från både senmedeltid och renässans. Här finns gott om kulturhistoriska sevärdheter, och stadens närhet till havet och Skånes öppna landskap ger många möjligheter till både naturupplevelser och fritidsaktiviteter.

Ystad ligger i sydöstra Skåne och har en lång historia. Stadens äldsta byggnad, Sankta Maria kyrka, började byggas runt år 1200 och är utformad i imponerande barockstil. Klostret i Ystad, som i dag inrymmer Ystads kulturhistoriska museum, grundlades år 1267 och är en av Sveriges bäst bevarade klostermiljöer. Känn lugnet och historiens vingslag när du strosar genom klostrets rosarium och örtagård eller besöker kaféet och museets utställningar.

Under en weekend i Ystad ska du absolut ta chansen att uppleva miljöerna från böckerna och filmerna om Kurt Wallander och gå i den populära poliskommissariens fotspår på charmiga Mariagatan, Lilla Norregatan och andra platser. Ett exempel är anrika Hotel Continental, troligen Sveriges äldsta hotellbyggnad, där du med fördel äter en god skånsk middag. Besök också gärna Ystads teater där du hittar ett varierat program av föreställningar och konserter, varför inte som en del av ett weekendpaket till Ystad?

Du når enkelt Ystad med flyg, tåg, bil eller buss. Malmö Airport ligger knappt 40 km bort och det finns även färjeförbindelser till staden. Du tar dig smidigt fram på cykel både i och runt Ystad tack vare stadens många cykelvänliga vägar och leder. Österlen strax intill Ystad lämpar sig för såväl havsbad och vandringar som golfrundor.

Ystads kust sträcker sig nästan fem mil. Var du än bor har du alltid nära till någon av de många vackra stränderna som finns här. Knappt 20 kilometer öster om Ystad ligger Kåseberga fiskeläge med Ales stenar som är Sveriges största skeppssättning, daterad till 500–1000 e.Kr. Denna unika sevärdhet består av 50 stenar som väger cirka fem ton vardera, och från fornminnet har man en vidsträckt utsikt över den branta kusten.

Stadens spännande historia och levande kulturliv samt dess varierade utbud av fritidsaktiviteter för besökare i alla åldrar både i själva staden och i omgivningarna gör att resor till Ystad blir till minnen för livet.

Anno 1793 Sekelgården Hotel
Anno 1793 Sekelgården Hotel
3 out of 5
Långgatan 18, Ystad, 271 43
Priset är 1 495 kr per natt mellan 25 maj och 26 maj
Detta hotell för affärsresenären har 3 stjärnor och ligger i Ystad. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och marina. Våra gäster brukar tala ...
4,1/5 Very Good! (796 recensioner)
Återhämtning i Ystad
"Spenderade en natt på hotell Anno 1793 Sekelgården i februari för återhämtning och egentid med min partner. Mycket mysigt hotell med unika rum, väldigt gulligt. Bra läge i stan. Frukosten var något tråkigt, hade önskat större variation, i övrigt trevligt hotell under lågsäsong."

Recension från 17 feb. 2022

Anno 1793 Sekelgården Hotel
Stora Herrestad Bed & Breakfast
Stora Herrestad Bed & Breakfast
3.5 out of 5
32 Landsvägen, Ystad, Skåne län, 271 98
Full återbetalning
Priset är 800 kr per natt mellan 6 juni och 7 juni
Detta bed and breakfast har 3,5 stjärnor och ligger i Ystad. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och avgiftsfri parkering. De populära sevärdheterna ...
4,5/5 Wonderful! (145 recensioner)
Trevlig, prisvärd vistelse.
"Mycket trevligt bemötande, trevliga rum och bra frukost."

Recension från 1 nov. 2021

Stora Herrestad Bed & Breakfast
Fritiden Hotell & Kongress
Fritiden Hotell & Kongress
3.5 out of 5
19 Österleden, Ystad, Skåne län, 271 42
Priset är 1 528 kr per natt mellan 29 maj och 30 maj
Detta hotell för affärsresenären har 3,5 stjärnor och ligger i Ystad. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och takterrass. De populära sevärdheterna ...
4,5/5 Wonderful! (234 recensioner)
"lltid"

Recension från 30 dec. 2021

Fritiden Hotell & Kongress
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
Mysigt litet gästhus i Ystad
Mysigt litet gästhus i Ystad
Ystad, Skåne County
Denna semesterbostad med familjevänlig profil ligger i Ystad. Här har du tillgång till vattenpark, wi-fi och parkering. Våra gäster brukar tala väl om wi-fi-anslutningen ...
4,5/5 Wonderful! (18 recensioner)
Weekend i Ystad
"Vi (2-barnsfamilj) trivdes bra i detta mysiga lilla gästhus hos trevlig värdfamilj. Passar bra för de som vill upptäcka Österlen och ha Ystad som utgångsläge. Vi kommer gärna tillbaka!"

Recension från 12 aug. 2021

Mysigt litet gästhus i Ystad
3 sovrum boende i Ystad
3 sovrum boende i Ystad
Ystad, Skåne County
Denna semesterbostad ligger i Ystad. Här har du tillgång till dvd-spelare på rummet, grillar och tv. De populära sevärdheterna Ystad Harbor och Charlotta Berlins ...
3 sovrum boende i Ystad
Ystad Holiday Houses
Ystad Holiday Houses
Fritidsvägen 1, Ystad, 27130
Denna stuga ligger i Ystad. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och frukost. De populära sevärdheterna Ystad Harbor och Charlotta Berlins ...
Ystad Holiday Houses
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter i Ystad

Toppaktiviteter i Ystad

Städer nära Ystad