Meddelande om covid-19: Resekraven ändras snabbt, inklusive reglerna om tester för covid-19 före avresa och karantän vid ankomst.

Skånes län

Sverige
Skåne som visar gatuliv och en liten stad eller by

Boka en semester i Skåne – här finns charmiga byar, levande jordbrukslandskap, lövträd och karaktäristiska fiskelägen. Här finns också många slott.

Skåne är Sveriges sydligaste landskap och för många också det mest otypiska. Här är klimatet mildare än i resten av landet och därför bjuder naturen på bok, andra lövträd och till och med murgröna. Skåne är mer tättbebyggt än många andra delar av Sverige och har en sydsvensk byggnadsstil med korsvirke. I alla tider har människor bott och verkat i Skåne och det finns synliga spår från stenåldern, medeltiden och den danska tiden.

I södra Skåne har man Malmö, Lund, Ystad, Trelleborg, Skanör, Falsterbo, Söderslätt och Landsvägen. Längs kusten i nordväst finns många hamnstäder där du känner närheten till havet och kontinenten tack vare flera färjeförbindelser. I norr och nordost finns dramatiska landskap och minnen från stridande snapphanar. I sydöstra Skåne finns konstnärernas Österlen med sitt klara ljus, sandstränder och pittoreska fiskelägen samt i mellersta Skåne långsträckta åsar, slott och en rik jordbruksbygd.

Det finns mycket att göra under en vistelse i Skåne, som att gå i kommissarie Wallanders fotspår i Ystad i den genuina miljön med korsvirkeshus. Forntida sammanhang finner du i Fotevikens vikingaby, vid Kung Ales Stenar och vid den av stockar befästa Trelleborgen. I Skånes Djurpark kan du se de för landskapet typiska djuren dovhjort och linderödsgris. Det nya Skåne representeras av nationalklenoden och det vackra byggnadsverket Öresundsbron samt den moderna stadsdelen Västra Hamnen och Turning Torso i Malmö.

Att ströva i bokskogen är härligt, särskilt under vår och försommar. Dalby Söderskog och Söderåsens Nationalpark är bara några av tipsen. Det finns flera mycket natursköna platser som Fyledalen och Rörum, känd för den vackra bäcken i filmen ”Glädjekällan”. Kullabygden och Röstångatrakten bjuder på säregen natur och du märker snart att ryktet om att Skåne skulle vara platt är fullständigt falskt!

Det är lätt att köra bil i Skåne, och kollektivtrafiken är väl utbyggd med de så kallade Pågatågen, läns- och lokalbussar. Kommer du med flyg eller fjärrtåg kan du fortsätta med hyrbil.

Oavsett dina intressen kan du få en härlig vistelse i Skåne tack vare alla de olika slag av inkvartering, mat, nöjen och aktiviteter som finns här.

Populära städer i Skånes län

Malmö presenterar bad, en kuststad och klippig kustlinje
Malmö
Shopping, Vandring och Katedral
Malmö är även känt som Parkernas stad och är välkänt för sin 1700-talsarkitektur, sina konstmuseer och sina många gratiskonserter som tar plats runtom i staden under sommaren.

Saker att besöka

  • Rådhuset
  • HSB Turning Torso
  • Lilla Torg
Kristianstad som visar en kyrka eller katedral och gatuliv
Kristianstad
Trevliga människor, Poolside Bars och Kaffe
Boka en resa till Kristianstad och upplev stadens historia och kulturutbud, allt med närhet till den vattenrika naturen.

Saker att besöka

  • Heliga Trefaldighetskyrkan
Helsingborg presenterar kryssning, en stad och en hamn eller havsbukt
Helsingborg
Färja, Hamn och Småbåtshamn
Klättra upp i ett medeltida torn, promenera i vackra parker och doppa fötterna vid en strand med tropiskt tema i anrika och havsnära Helsingborg. 
Simrishamn
Simrishamn
Småbåtshamn, Kyrka och Katedral
Ta en weekend till Simrishamn och lev det goda livet i vackra Österlen med sjöutsikt.
Ystad såväl som en liten grupp av människor
Ystad
Öl, Sandstrand och Småbåtshamn
Njut av en kustnära småstad med anor från 1200 talet som blivit världsberömd för Henning Mankells kommissarie Kurt Wallander.
Hässleholm
Hässleholm
Äventyr, Monument och Museum
Historiska slott, lummiga strövområden, mystiska grottor, stilla badsjöar och rika fiskevatten är bara ett par av Göingebygdens attraktiva egenskaper.