Skånes län

Sverige
Malmö som visar gatuliv och en stad
Boka en semester i Skåne – här finns charmiga byar, levande jordbrukslandskap, lövträd och karaktäristiska fiskelägen. Här finns också många slott.

Skåne är Sveriges sydligaste landskap och för många också det mest otypiska. Här är klimatet mildare än i resten av landet och därför bjuder naturen på bok, andra lövträd och till och med murgröna. Skåne är mer tättbebyggt än många andra delar av Sverige och har en sydsvensk byggnadsstil med korsvirke. I alla tider har människor bott och verkat i Skåne och det finns synliga spår från stenåldern, medeltiden och den danska tiden.

I södra Skåne har man Malmö, Lund, Ystad, Trelleborg, Skanör, Falsterbo, Söderslätt och Landsvägen. Längs kusten i nordväst finns många hamnstäder där du känner närheten till havet och kontinenten tack vare flera färjeförbindelser. I norr och nordost finns dramatiska landskap och minnen från stridande snapphanar. I sydöstra Skåne finns konstnärernas Österlen med sitt klara ljus, sandstränder och pittoreska fiskelägen samt i mellersta Skåne långsträckta åsar, slott och en rik jordbruksbygd.

Det finns mycket att göra under en vistelse i Skåne, som att gå i kommissarie Wallanders fotspår i Ystad i den genuina miljön med korsvirkeshus. Forntida sammanhang finner du i Fotevikens vikingaby, vid Kung Ales Stenar och vid den av stockar befästa Trelleborgen. I Skånes Djurpark kan du se de för landskapet typiska djuren dovhjort och linderödsgris. Det nya Skåne representeras av nationalklenoden och det vackra byggnadsverket Öresundsbron samt den moderna stadsdelen Västra Hamnen och Turning Torso i Malmö.

Att ströva i bokskogen är härligt, särskilt under vår och försommar. Dalby Söderskog och Söderåsens Nationalpark är bara några av tipsen. Det finns flera mycket natursköna platser som Fyledalen och Rörum, känd för den vackra bäcken i filmen ”Glädjekällan”. Kullabygden och Röstångatrakten bjuder på säregen natur och du märker snart att ryktet om att Skåne skulle vara platt är fullständigt falskt!

Det är lätt att köra bil i Skåne, och kollektivtrafiken är väl utbyggd med de så kallade Pågatågen, läns- och lokalbussar. Kommer du med flyg eller fjärrtåg kan du fortsätta med hyrbil.

Oavsett dina intressen kan du få en härlig vistelse i Skåne tack vare alla de olika slag av inkvartering, mat, nöjen och aktiviteter som finns här.

Populära städer i Skånes län

Gustav Adolfs torg som inkluderar en trädgård såväl som ett par
Malmö
Shopping, Historisk och Kaféer
Malmö är även känt som Parkernas stad och är välkänt för sin 1700-talsarkitektur, sina konstmuseer och sina många gratiskonserter som tar plats runtom i staden under sommaren.

Saker att besöka

  • Lilla Torg
  • Stortorget
  • HSB Turning Torso
Helsingborg presenterar kryssning, en stad och en hamn eller havsbukt
Helsingborg
Färjor och båtar, Hamnar och Småbåtshamnar
Klättra upp i ett medeltida torn, promenera i vackra parker och doppa fötterna vid en strand med tropiskt tema i anrika och havsnära Helsingborg.

Saker att besöka

  • Rådhuset
Kristianstad som visar en kyrka eller katedral och gatuliv
Kristianstad
Kaffe, Naturparker och Historisk
Boka en resa till Kristianstad och upplev stadens historia och kulturutbud, allt med närhet till den vattenrika naturen.

Saker att besöka

  • Heliga Trefaldighetskyrkan
Lund
Lund
Universitet, Katedraler och Museer
I Lund har du möjligheten att upptäcka en charmig universitetsstad som också är en av Sveriges äldsta städer och bjuder på ett unikt möte mellan gammalt och nytt.