Saker att göra i Bryssel

Aktiviteter, attraktioner och turer
La Grand Place som inkluderar en stad, chateau eller palats och gatuliv

Få en inblick i vad du ska boka innan du reser.


Populära platser att besöka

1. La Grand Place

Bryssels stadstorg, La Grand-Place, är en av de äldsta platserna i Belgiens huvudstad, med en historia som sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Nu har marknadsstånden försvunnit, men på torget slår fortfarande historiens vingslag. Besök torget för att få en smak av belgisk historia mitt i stadens centrum.
Läs mer
La Grand Place presenterar en staty eller skulptur

2. Atomium

Atomium är en av Bryssels mest lättigenkännliga strukturer, och även en av de märkligaste. Den futuristiska stålbyggnaden består av nio klot i rostfritt stål som kopplas samman av enorma metallrör och efterliknar en järnkristall. Strukturen byggdes ursprungligen som huvudattraktion för Belgiens världsutställning 1958. Idag går det att se den nyrenoverade Atomium från hela staden och den vackra Ossegempark erbjuder utmärkta fotomöjligheter nedifrån. Besökare kan gå in i fyra av Atomiums övre klot. Ett av kloten har en restaurang och i de övriga hittar du fasta utställningar. Atomium är Bryssels mest populära attraktion och tilltalar såväl familjer, historieintresserade och de som uppskattar nyskapande design.
Läs mer
Atomium som visar en stad

3. Kungliga slottet

Belgiens kungapar bor i ett palats norr om Bryssel, men det är i det kungliga palatset som de jobbar. Sedan 1800-talet har de belgiska monarkerna hälsat på folket från detta kungliga palats dörrar, som fortfarande används idag. Största delen av året kan besökare endast beskåda palatset på avstånd. Under sommaren öppnas palatsets dörrar för allmänheten. Utforska alla rum medan du beundrar den utsmyckade arkitekturen, vars initiativtagare var Kung Leopold II. Ett besök på det kungliga palatset är viktigt för att förstå landets kungliga historia och ger en ovanlig inblick i kungaparets dagliga liv.
Läs mer
Kungliga slottet som visar historisk arkitektur, en administrativ byggnad och chateau eller palats

4. Manneken Pis

Det kan tyckas att ett kissande barn är ett ovanligt motiv för en bronsstaty, men den är en av Bryssels populäraste attraktioner. Manneken Pis är endast 61 cm hög och är långt ifrån Bryssels största staty. Det den saknar i storlek kompenseras av glädjen den sprider bland Belgiens befolkning. När statyn byggdes var den en av Bryssels många fontäner som skulle förse lokalbefolkningen med drickbart vatten. Nu, fyrahundra år senare, har statyn blivit ett kännetecken för staden. Statyn kläs ofta upp i utförliga munderingar för att fira nationella och internationella högtider.
Läs mer
Manneken Pis som visar en staty eller skulptur och ett monument såväl som en stor grupp av människor

5. Kungliga konstmuseet

Om det är något du inte får missa om du vill beundra belgisk konst så är det Belgiens kungliga konstmuseer. Museerna sammanställer sex av Belgiens viktigaste konstkollektioner på fyra museer. Här hittar du fler än 20 000 verk från ett stort urval av medium, såsom målningar, skulpturer och teckningar. I gallerikomplexets övre våningar huserar Bryssels museum för antik konst, medan de åtta underjordiska våningarna ställer ut samlingar från 1900- och 2000-talet som del av det moderna museet.
Läs mer
Beundra viktiga, klassiska samlingar och banbrytande modern konst på Bryssels mest allsidiga konstmuseum.

Populära sevärdheter att besöka

Områden i Bryssel