Saker att göra i Wien

Aktiviteter, attraktioner och turer
Belvedere som inkluderar ett slott, en park och en damm

Wien: Att göra det mesta av semestern

Österrike är ett land som andas klassisk musik, konst och teater. I århundraden har huvudstaden Wien varit fullt av gamla kulturskatter, men idag finns även ett stort utbud med moderna sevärdheter och aktiviteter. I Wien kommer du att känna den skarpa kontrasten när du går från slottet Schönbrunn till 5D-biografen ”Time Travel in Vienna”, där du kan se animatroniska figurer och häpna över fantastiska ljud- och ljuseffekter. Du lär inte få slut på saker att göra i Wien i första taget. Upplev charmen i ett av Europas finaste kulturcentrum.

Härliga aktiviteter – Wien på våren

Det är kanske alla trevligast att resa hit på våren, som kommer tidigt. Då du kan koppla av utomhus och njuta av parkerna i Wien. Aktiviteter som lockar besökare har oftast med stadens konst- och musikhistoria att göra, men här finns också en modern storstad som du utforskar på smidigt sätt under en busstur med hop-on/hop-off. Vill du ta dig bortom de uppenbara turiststråken kan du boka en rundtur till Donaudalen och Wachau. Du blir upphämtad med bil på ditt hotell och kan vandra i dalen tillsammans med en kunnig guide, få gratis inträde till benediktinklostret i Melk samt besöka Wachau-regionen, vars sagolika landskap klassas som världsarv av UNESCO. För att maximera dina upplevelser är det klokt att investera i en kombinationsbiljett till museerna. På så sätt kan du utforska några av stadens berömda kulturinstitutioner i din egen takt. Bland annat får du se Habsburgarnas kejserliga samling, Kunsthistorisches Museum och Neue Burg, utan att behöva böka med inträdesavgifter.

Restauranger och nattliv

Listan över allt som finns att göra i Wien kan göras mycket lång. För dig som har tillbringat dagen åt kulturupplevelser kan det passa bra att ta ett glas och mingla med lokalbefolkningen. Till middag kan du förslagsvis beställa en läcker wienerschnitzel och kanske en bit österrikisk sachertårta till dessert. Prova en weissbier, alltså veteöl, till maten. I Österrike är alkohol mer en livsstil än ett berusningsmedel. Här finns fina, närproducerade viner, men framför allt är landet känt för sin nationaldryck, öl. På flera håll i staden erbjuds rundturer på mikrobryggerier, vilket är ett trevligt äventyr för dig som är finsmakare. Ge dig sedan ut på en barrunda och utforska de trevligaste krogstråken. Några nämnvärda uteställen att gå vidare till efter att solen gått ner är Bermuda Bräu, där man serverar fatöl i lerkrus, samt hippa och minimalistiska Bar Italia Lounge.

Klassisk musik i Wien

När du har hämtat dig efter din utekväll kan det passa bra med lite klassisk underhållning. I det storslagna konserthuset Kursalon kan du njuta av en kväll i sann renässansanda, med tidlös musik av Mozart och Strauss. Klä på dig dina ffestkläder under en riktigt sofistikerad och känsloladdad kväll. Känn historiens vingslag när du upplever en av stadens med tidlösa aktiviteter. Wien må ha annat att erbjuda än historiska attraktioner, men i världens centrum för klassisk musik vore ditt besök är inte komplett förrän du sett åtminstone en konsert. Operahuset Wiener Staatsoper är ett annat alternativ om du letar efter trevliga saker att göra. Wien har knappast några pampigaste byggnader än denna, och här kan du njuta av klassisk opera när den är som bäst. Här kan du göra en djupdykning i stadens musikaliska historia och få en oförglömlig upplevelse.

Toppaktiviteter i Wien


Upptäck tusentals aktiviteter med gratis avbokning och utan extra avgifter.

Sätt ihop din egen resa med flygtransfer, utflykter, dagsturer och mycket mer.

Få en inblick i vad du ska boka innan du reser.


Populära platser att besöka

1. Wiens julmarknad

Ta dig till Wiens julmarknad, en populär plats för shopping i Wien, om du vill titta på eller handla souvenirer. Njut av operahusen och museerna i området.
Läs mer
Ta dig till Wiens julmarknad, en populär plats för shopping i Wien, om du vill titta på eller handla souvenirer. Njut av operahusen och museerna i området.

2. Wiener Staatsoper

Njut av en kvällsföreställning på Wiener Staatsoper, ett av världens mest respekterade operahus, eller kom hit på dagen och gå på en rundtur i den storslagna byggnaden. Beundra renässansfasaden och den förgyllda inredningen med symboliska statyer och fascinerande gobelänger.
Läs mer
Se en föreställning, besök det närliggande operamuseet eller beundra bara arkitekturen på ett av världens mest hyllade operahus.

3. Stefansdomen

En av de mer framstående silhuetterna på Wiens skyline är Stefansdomens spetsliknande södra torn. När du närmar dig katedralen blänker takets glaserade tegelpannor i massor av färger. I kyrkan kan du upptäcka ett fantastiskt utbud av religiösa konstverk.
Läs mer
Inspirerande formgivning, religiösa konstverk, fascinerande sägner och utmärkta vyer erbjuds av stadens mest framstående gotiska byggnad, som även är ärkebiskopen i Wiens säte.

4. Naschmarkt

Lokalinvånarna kallar populära Naschmarkt för ”Wiens mage”, eftersom det är mat som gäller på denna traditionella marknad. Strosa förbi matstånden och välj och vraka bland nybakt bröd, lokalt odlade frukter och grönsaker, ekologiskt kött eller ost eller stilla hungern direkt på något av de många matställena. Välj mellan österrikisk eller internationell mat, enkla friterade snacks och mer raffinerade delikatesser.
Läs mer
Besök Wiens äldsta, största och populäraste marknad och njut av att smaka på nyskördade varor och smaskiga tilltugg från matstånden och barerna.

5. Museumsquartier

Besök MuseumsQuartier (MQ) och upplev den skarpa kontrasten mellan de klassiska barockbyggnaderna och det våghalsiga moderna gatulandskapet som samexisterar i detta konstkomplex. Tillbringa en förmiddag med att titta på en av landets finaste samlingar av klassisk konst, eller titta på verk av moderna storheter som Picasso och Andy Warhol. När du har besökt några av gallerierna kan du slå dig ner på de speciella sittmöblerna eller ta en kopp kaffe på något av de trendiga kaféerna eller restaurangerna.
Läs mer
Titta på modern och klassisk konst, gå i butikerna och beundra den innovativa designen i detta konstkomplex med över 70 attraktioner och faciliteter.

6. Schloss Schönbrunn

Slottet Schönbrunn är en av Österrikes största rokokobyggnader. Varje år besöker miljontals människor detta internationellt erkända världsarv. Beundra den luxuösa inredningen i de gemak som tillhört Frans Josef, Maria Theresia och andra österrikiska aristokrater. Ta sedan en promenad i den stora barockparken bakom slottet. Barnen kommer att älska 1700-talslabyrinten och djurparken.
Läs mer
Besök världens äldsta djurpark, försök hitta i en 1700-talslabyrint eller gå en rundtur på Österrikes tidigare furstefamiljs sommarresidens.

7. Stephansplatz

Besök Stephansplatz i Wiens centrum och njut av ett torg som vibrerar av händelser från morgon till kväll. Välj ett kafé, slå dig ned en timme och se på alla som passerar eller besök två av stadens mest iögonfallande byggnader: Stephansdomen och Haas-Haus.
Läs mer
Wiens geografiska mittpunkt pulserar med gatuartister, hästdragna vagnar och ett hav av shoppingälskare, turister och människor som söker det perfekta kaffet.

8. Wiener Prater

Besök det populära friluftsområdet Wiener Prater på din resa till Wien. Njut av museerna och livemusiken i området.
Läs mer
Besök det populära friluftsområdet Wiener Prater på din resa till Wien. Njut av museerna och livemusiken i området.

Populära sevärdheter i Wien

Områden i Wien

Städer nära Wien