Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Sista Minuten
Egypten

Intro

All inclusive i Egypten - en resa till något annorlunda

Högljutt och hysteriskt, men också fascinerande och traditionellt. Huvudstaden i Egypten är Kairo, som kan beskrivas som kontrasternas stad, en exotisk och myllrande storstad där 20 miljoner människor samsas med gamla hus, basarer och moskéer. Det historiska Kairo, eller islamiska Kairo som det även kallas, ligger i de äldsta delarna av centrala Kairo med trånga gränder, små basarer, marknader och sjungande minareter. Här finns gamla moskéer, mängder av vackra gamla byggnader – genom att besöka Kairos äldre stadsdelar får du en inblick i hur livet såg ut förr i tiden. 1979 blev det även uppsatt på Unescosvärldsarvslista. Staden är även den perfekta utgångspunkten för resor i Egypten. Ta dig hit enkelt och snabbt med en billig sista-minuten-resa till Egypten, det tar bara drygt fem timmar från Stockholm.

continued

Slå till på en sista-minuten till Egypten och Kairo. Trafiken är intensiv och tempot högt. Trendiga kaféer och enorma shoppingcenter möter medeltida gränder där doften av söt vattenpipa och kryddor slingrar sig längsmed de smala stenväggarna. Turisterna stannar oftast tyvärr bara över dagen och gör de obligatoriska stoppen bland pyramiderna, ett besök på Egyptiska museet och bland Khan el-Khalili-basaren svindlande smala gränder, men det finns mycket mer att se än så. Välj bland erbjudanden om all inclusive i Egypten, med lyxiga hotell som har det mesta, till billigare boenden. Varför inte checka in på femstjärniga Conrad Cairo precis vid Nilen eller Kempinski Nile Hotel. Vill du komma undan lite billigare finns trevliga Hotel Royal inne i centrala Kairo, eller Hotel Lunai folktäta och händelserika Shari’a Talaat Harb.

Top things to Do

Missa inte detta när du bokar sista minuten Egypten all inclusive

Egyptierna har inte direkt haft det lugnt och skönt. Landet har under årtusenden invaderats och styrts av flera olika folkslag: perser, greker, romare, araber, turkar och britter. Kairo anlades vid Nilens mynning för att invånarna skulle kunna utnyttja översvämningarna som skedde årligen. Översvämningar gav bördig mark år efter år, och de områden som inte drabbades är än i dag öken. Fransmännen ockuperade Egypten under Napoleon på 1800-talet, och sedan dess har generationer av egyptier studerat franska i skolan. Idag är det här en bullrandestorstad som möter antiken i ett hänförande kaos av människor, ljud, dofter – och massor av damm. Ta dig till Kairos centrum och tillbaka till nuet. Här breder stora gator ut sig som kantas av uteserveringar, trendigarestauranger, nattklubbar och affärer. Dock vaknar stadens puls till senare på kvällen när det är svalare ute. Vill du svalka av dig en stund kan du bege dig till Al Azhar-parken, en oas i staden med sjö, vajande palmer, springbrunnar och vacker utsikt över citadellet.

Upplev en kryssning på Nilen och se livet längs floden.Vinka in en taxi och be chaufförenköra till kajen vid Nile Hilton Hotel där båtarna ligger på rad. Ta en tur med en felucca, en smäcker segelbåt som i lugn takt seglar längs med flodstranden. Eller gör som Kairoborna själva och betala några få egyptiska pund för en sväng med en av färjorna.

Riktigt fina kort tar du på en solnedgång frånen rooftop bar. Välj exempelvis lyxiga Fairmont Nile City Hotel som har en fin utsikt mot pyramiderna i fjärran, Nilen och den hetsiga trafiken hörs dämpat nerifrån gatan. Men skynda dig, solen går ned fortare än du hinner säga "mojito". Ta en drink eller en kopp te, och hör hur Kairos minareter kallar till kvällsbön.

Läckergommar testar meze som är det ljuvliga smörgåsbordet med en mängd olika rätter, både varma och kalla. Bordet fylls av tallrikar med hummus, baba ghanoush (en röra gjord pårostad aubergine), labneh (yoghurtsås), mohammara (en slags dip medvalnötter och chili) och annat gott.

I Kairo finns naturligtvis massvis med pyramider, 97 stycken närmare bestämt. Gizapyramidernaär de mest kända och den mest majestätiska och det enda av antikens sju underverk som fortfarande står kvar, och helt enkelt ett måste för varje Kairobesökare. Följ med på en guidad tur så slipper du påstridiga försäljare och envetna kameldrivare. På kvällen kan du även se den berömda ljusshowen.Cheopspyramiden är Egyptens största pyramid och den kan man få se inifrån. Nära Cheopspyramiden hittar du dessutom den berömda sfinxen som är hela 57 meter hög och blickar österut.

Runt om Kairo finns dock många fler pyramider. De ligger utspridda söder om staden, väster om Nilen, ända ned till Al-Fayoum-oasen. En bra idé är att hyra en taxi så hinner du se flera av dem under samma dag. Det finns också utflyktsarrangörer som gör turer kring nämnda platser, inklusive guide. Varför inte låta en häst eller kamel bära dig mellan pyramiderna? De går att hyra!

Did you know that?

Visste du att...

Kairo har smeknamnet ”minareternas stad” på grund av alla moskéer, här finns 500 stycken. En av de mest kända är Al Azhar-moskénsom ibland kallas det äldsta universitetet i världen eftersom den inte bara fungerar som moské utan även som ett islamiskt lärdomscentrum.

Egyptiska museet innehåller världens största samling av antikviteter och är en av Egyptens mest välbesökta sevärdheter. Här finnsrunt omkring 160 000 av de föremål som grävts fram ur Egyptens ökensand, från utsökta guldsmycken till statyer och mumier. Du kan bland annat se föremål från Tutankhamons grav här. Samlingarna sträcker sig över 5000 år tillbaka i den egyptiska historien, vilket gör att utställningarna omfattar många olika perioder. Om du är det minsta historieintresserad beger du dig hit med andra ord.

Bevis tyder på att pyramiderna inte verkar ha byggts avslavar, utan skickliga och betalda arbetare. Även om slaveri förekom, så användes slavar främst inom jordbruket och som tjänare. Urgammal graffitti vittnar om pyramidarbetare med en skämtsam jargong, med hälsningar från t.ex. ”Fyllona från Menkaure.” Anledningen till att Gizas stora pyramid byggdes var att den skulle bli gravplats för faraon Khufu, eller Cheopssom grekerna kallade honom, som levde under 2500-talet f.Kr. Den tidens egyptier trodde att en del av faraons själ fortsatte leva efter döden, och därför innehåller pyramiderna föremål som folk trodde kunde behövas idetta efterliv.

Deckarförfattaren Agatha Christie vistades flera gånger i Egypten och lät handlingen i boken Döden på Nilen utspelas där. Själv kan Egypten stoltsera med författaren och Nobelpristagaren i litteratur, Naguib Mahfouz, som fick priset 1988 för att ha bland annat format ”enarabisk romankonst med allmänmänsklig giltighet.” Kanske något att läsa på kvällarna under din all inclusive till Egypten?

The local perspective

Gör som Kairoborna

På Khan el-Khalili-marknaden vistas en del turister, men även Kairoborna letar sig hit för sina dagliga inköp. Solljuset slingrar sig ned bland de trånga gränderna dit man sedan medeltiden har rest från Asien och Afrika för att köpslå om priset på kryddor, mattor, smycken och parfymer. Idag samsas skimrande mässingstallrikar, egyptisk bomull och exotiska kryddor med vackert broderade sittkuddar och vattenpipor – och mängder av shortsklädda turister. Glöm inte att pruta hårt, det är helt enkelt obligatoriskt. Letar du dig hit på kvällen inramas besöket av en förförisk stjärnhimmel ovanför, en hänförande upplevelse!

För en autentisk upplevelse gör som Kairoborna själva och ät koshari som består av linser, ris, makaroner, kikärter, tomatsås samt vinäger eller vitlöksdressing. Ett annat alternativ är en äkta egyptisk frukost med foul (en slags bönröra), tameya, mish, färska tomater, gurka och nybakat lantbröd.

Prova att äta en egyptisk falafel till lunch, eller ta chansen att få reda på hur molehiya, ett slags tjock och krämig soppa,smakar. Gillar du sötsaker är en te- och kaffepaus med baklava ett hett tips. Bege dig till El-Omda och prova Kairobornas favoritkoshari. Ghash, en traditionell foul-restaurang där du kan hänga med ortsborna och njuta av den lokala maten.

Kolla in webbplatsen Cairo360 för information om vad som händer i Kairo just nu. Varför inte besöka ett galleri med arabiska konstnärer, en jazzklubb eller kanske en annorlunda restaurang? Även om Kairo vaknar till liv först på eftermiddagen då det börjar bli lite svalare ute är det en bra idé att besöka staden i mars eller september – under sommaren kan kvicksilvret krypa upp mot 40 grader. Så gör som lokalborna och ge dig ut när det börjar skymma.