Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Dublin

Intro

Weekend i Dublin – musik, historia och natur

Dublin bjuder på en trivsam blandning av pubar, historia och vacker natur. Irland kallas den gröna ön, och det gäller även huvudstaden där det finns många vackra parker och grönområden att njuta av. Läget vid Dublin Bay med Dublin Mountains i ryggen gör att naturen aldrig är långt borta. Tack vare stadens kompakta storlek kan du hinna med mycket under en weekendresa till Dublin. Om du vill ta det lite lugnare är det å andra sidan bara att smita in på en pub och njuta av den mysiga stämningen. Slå dig bara ned med något att dricka, prata med grannen vid bardisken, läs en bok eller spana på folk. Irländarna är verkligen precis så välkomnande som ryktet säger, och det är lätt att känna sig som hemma!

continued

I Dublin präglas konst och kultur i stor utsträckning av antingen de keltiska influenserna eller historiska stridigheter med Storbritannien. En rundtur med buss, båt eller till fots tar dig till viktiga sevärdheter och hjälper dig att få en överblick, men Dublin är också en modern stad med mycket puls och en spännande kulturscen inom alla områden. Musik, teater, stand-up comedy, film och böcker – impulserna flödar! Pub, club, dans och levande musik – absolut! Här finns något för alla smaker, och du väljer själv vilket fokus du vill att din resa till Dublin ska ha. En promenad längs kullerstensgatorna i charmiga Temple Bar kan bli den perfekta inledningen på din Dublin-weekend. Känn in stämningen och välj ut en trivsam pub eller ett café där du kan planera för hur helgen ska fortsätta.

Top things to Do

Mycket att göra på en weekendtur till Dublin

Om du vill besöka många sevärdheter under din weekend i Dublin kan det vara både praktiskt och ekonomiskt att först av allt köpa ett Dublin Pass, där allt från flygplatstransfer till inträden ingår. En rundtur med hop-on/hop-off är ett annat alternativ som ger en bra överblick över stadens geografi och de mest populära sevärdheterna. Ett populärt stopp på turen är Guinness Storehouse i hjärtat av St James’s Gate Brewery. Under ett besök får du lära dig allt om det mörka ölet – från hur det tillverkas till hur det marknadsförs. Turen avslutas i baren på sjunde våningen, där du kan dricka en pint Guinness och beundra utsikten över staden.

Irländsk konst och historia

Ett besök på National Gallery på Merrion Square West rekommenderas om du är intresserad av konst och historia. Här finns 2 500 tavlor och 10 000 andra verk i olika utföranden, och dessutom en vinterträdgård med café och restaurang. Om du är nyfiken på hur man levde bakom de ståtliga fasaderna när husen byggdes kan ett mindre känt museum vara av intresse. På 29 Lower Fitzwilliam Street, på andra sidan av den lilla parken Merrion Square, ligger Number Twenty Nine, där du har möjlighet att besöka ett hem utrustat så som det skulle ha sett ut 1790–1820.

Missa inte heller Trinity College och hisnande vackra Book of Kells. Boken är ett extravagant dekorerat manuskript med de fyra evangelierna på latin. Den tros ha skapats på 800-talet i ett kloster i antingen Storbritannien eller Irland, och förvaras nu i det gamla biblioteket i Trinity College. Bara bibliotekets 65 meter långa rum är värt ett besök och en upplevelse i sig. Om du vill gå vidare med det kyrkliga temat rekommenderas ett besök till magnifika Saint Patrick’s Cathedral som byggdes på 1200-talet och idag är en av Dublins populäraste attraktioner.

Upplev den gröna ön

Om du vill koppla av från stadspulsen under din weekend i Dublin finns flera parker inom räckhåll: St Stephen's Green ligger alldeles intill gågatan Grafton Street, och den nationella trädgården Botanic Gardens, känd för sin exklusiva växtsamling, ligger ca 5 kilometer från Dublins centrum. Phoenix Park är Europas största offentliga grönområde, och här hittar du både Dublin Zoo och Farmleigh House, en stor edvardiansk fastighet med lantbruk, marknad och ett hus med tidstypisk inredning och dekorationer.

Om du lockas mer av havet än av grönskan går DART-tågen lägligt längs Dublin Bay. Slutstationen norrut är det lilla samhället Howth med pir, fiskehamn och restauranger, och åker du söderut tar resan slut i Greystones, där du hittar butiker, mysiga caféer och restauranger. I Howth kan du äta riktigt god fisk, och om du är sugen på vegetarisktbjuder färgsprakande The Happy Pear i Greystones på en annorlunda upplevelse. Från Connolly Station tar resan ungefär 30 minuter till Howth och 60 minuter till Greystones.

Spännande livemusik under din Dublinweekend

Dublin bubblar av musik, och här ges många tillfällen att uppleva en braspelning. På The Cobblestone på 77 King Street North spelas traditionell irländsk musik alla kvällar i veckan, och stämningen är god. Whelans på Wexford Street har sedan 1989 släppt framallt från stora internationella namn till små lokala band. På The Button Factory i Temple Bar presenteras olika typer av musik och event, och på populära Vicar Street (Thomas Street) uppträder främst etablerade artister i en lokal som inte är större än att det blir god kontakt mellan scenen och publiken. The Sugar Club på Leeson Street bjuder på de flesta kulturformer, som musik, teater, stand-up och film, och till JJ Smyth's på Aungier Street går man för att lyssna på jazz och blues.

Did you know that?

Visste du det här om Dublin?

Det långa rummet i Trinity Colleges bibliotek ryktas ha stått modell för Jedi-templet i filmen Star Wars Episode II: Attack of the Clones. Detta förnekas av Lucasfilm, men likheten är onekligen slående. Något som knappast går att förneka, är att vissa scener i Star Wars: Episode VII spelades in på ön Skellig Michael vid Irlandssydöstra spets.

Under en helg dricker Dublinborna totalt 9 800 pint i timmen, mellan kl. 17.30 fredag kväll och kl. 3.00 efterföljande måndag.

Jonathan Swift, som vi i Sverige känner främst som författare och satiriker, var domprost i Saint Patrick's Cathedral 1713–1745. Under de åren publicerade han både Gullivers resor (1726) och Ett anspråkslöst förslag (1729).

 

Find things you can do in Dublin

The local perspective

Var hittar man Dublin borna själva?

Passa på att besöka en match i någon av de gaeliska sporterna om du vill prova på något riktigt irländskt. Herrarna spelar gaelisk fotboll och hurling, medan damernas variant av hurling heter camogie. Hurling och camogie är otroligt tekniska bollsporter som spelas i ett högt tempo, så en match kan vara ett kullördagsnöje för din Dublin-weekend. Information om matchtider och biljetter kan fås från Gaelic Athletic Association (GAA). Du kan också prova på själv via till exempel Experience Gaelic Games.

Hundkapplöpningär ett annat populärt nöje, och på Shelbourne Park Greyhound Stadion tävlar de flera kvällar i veckan. Hit går man nästan lika mycket för att bara ta en öl och umgås som för själva loppens skull – förutom de riktigt inbitna fansen förstås, som med stor spänning följer varje lopp och varje hund in i minsta detalj. Shelbourne Park ligger nära centrum, och det går även direktbussar, så du slipper promenera hem sent på kvällen.

Dublinborna går till puben för att ta en öl, titta på viktiga matcher, lyssna på livemusik eller bara umgås. En ”pub crawl” är en guidad tur med ett visst tema, som tar dig runt till flera olika pubar där ni gör korta stopp. Temat kan vara musik, historia, litteratur eller teater, och guiderna brukar vara både underhållande och kunniga. Därför är till exempel en ”literary pub crawl” ett kul sätt att lära sig mer om staden och känna på stämningen i några olika pubar. Alla pubar serverar även alkoholfria drycker, och ingen tycker det är konstigt om du inte vill ha just öl.

För en autentisk inblick i en Dublinbos liv kan du också delta i projektet City of a Thousand Welcomes, där förstagångsbesökare kopplas ihop med lokalbefolkning som bjuder på te eller en pint, så att du kan få de bästa tipsen inför din weekend i Dublin.