Gdańsk

Reseguide
Gdansk Crane som inkluderar en å eller flod
Utforska medeltida gator kantade av smala radhus i denna polska hamnstad, formad av århundraden av sjöfart, som spelade en central roll i andra världskriget.

Gdansk blev känt för världen som andra världskrigets första slagfält. Staden är numera till största delen återuppbyggd och många väljer att resa till Gdansk för dess pittoreska kullerstensgator, torg och kaféer.

Är du på besök över en weekend får du inte missa att vandra runt i Gamla staden för en inblick i Gdansks medeltida historia. Varje kvarter är fullproppat av smala radhus med röda tak. Promenera utmed de mysiga kullerstensgatorna och torgen och håll ögonen öppna efter de originella, drakformade stuprörsutkastarna.

Gamla staden hyser också Gdansks mest kända byggnader. Vandra norrut från Dluga-gatan längs floden Motlawa så kommer du snart till den enorma Gdansk-kranen. Denna imponerande lastlyftare byggdes på 1300-talet och var den mest kraftfulla kranen i det medeltida Europa. Följ Dluga-gatan väster ut för att nå den majestätiska Gyllen porten, en stadsport som uppfördes i början av 1600-talet. Medan du är i Gamla staden får du inte missa Heliga Marias kyrka, som dominerar Gdansks stadssilhuett. Klättra upp i kyrktornet för en fågelvy över staden.

Utanför den medeltida stadskärnan bär Gdansk spår av 1900-talets omtumlande historia och många historieintresserade planerar resor till Gdansk av denna anledning. Westerplatte, en halvö vid stadens norra utkant, var en av utgångspunkterna för Hitlers invasion av Polen. Den episka strid som följde var andra världskrigets första. Se kasernruinerna och det ståtliga monumentet över de 180 polska försvarare som under sju dagar lyckades stå emot 3 500 tyska angripare.

På sommaren kan du ta en dagstur med bil eller buss till Krynika Morska. Denna semesterstad med strandläge ligger en timme öster om Gdansk på en smal landtunga mellan Östersjön och den visträckta Vistulalagunen. Sola på stränderna och promenad längs de skogsbeklädda lederna som erbjuder panoramautsikt över Gdanskbukten.

Gdansk ligger på Polens norra kustlinje. Boka ett weekenpaket med flyg eller färja, eller åk på en naturskön fyra timmar lång tågresa från Warszawa. Eftersom de flesta av Gdansks sevärdheter ligger inom ett litet område behöver man knappast en bil, men det kan vara praktiskt för dagsturer utanför staden.

Var kan jag bo i Gdańsk?

Dwór Uphagena
Dwór Uphagena
3.5 out of 5
Kieturakisa 1, Gdansk, Pomorskie, 80-742
Priset är 652 kr per natt mellan 19 feb. och 20 feb.
652 kr
per natt
19 feb. - 20 feb.
Detta hotell för affärsresenären har 3,5 stjärnor och ligger i Gdańsk. Här har du tillgång till gratis wi-fi, frukost och parkering. De populära sevärdheterna ...
4,6/5 Wonderful! (56 recensioner)
10/10
"Industriell stil på hotellet med extrem renlighet och snyggt!"

Recension från 9 jan. 2023

Dwór Uphagena
Radisson Hotel & Suites, Gdansk
Radisson Hotel & Suites, Gdansk
4 out of 5
Chmielna 10-25, Gdansk, 80-748
Priset är 812 kr per natt mellan 5 feb. och 6 feb.
812 kr
per natt
5 feb. - 6 feb.
Detta hotell med spa har 4 stjärnor och ligger i Gdańsk. Här har du tillgång till gratis wi-fi, frukost och rumsservice dygnet runt. Våra gäster brukar tala ...
4,5/5 Wonderful! (760 recensioner)
Trevligt weekendhotell
"Väldigt bra hotell för pengarna. Gångavstånd till centrala delarna av staden och fint läge vid vattnet. God, stor frukostbuffé och otroligt serviceminded personal som verkligen visade mycket god service. Blev dock mycket besviken på SPA-avdelningen som liknade ett större, offentligt badhus, mer som ..."

Recension från 29 jan. 2023

Radisson Hotel & Suites, Gdansk
Puro Gdańsk Stare Miasto
Puro Gdańsk Stare Miasto
4 out of 5
ul. Stagiewna 26, Gdansk, Pomerania, 80-750
Priset är 867 kr per natt mellan 5 feb. och 6 feb.
867 kr
per natt
5 feb. - 6 feb.
Detta hotell har 4 stjärnor och ligger i Gdańsk. Här har du tillgång till gratis wi-fi, 2 barer/lounger och takterrass. Våra gäster brukar tala väl om frukosten ...
4,7/5 Exceptional! (1 013 recensioner)
"Fantastiskt hotell med inredning restaurang o personal i toppklass"

Recension från 24 okt. 2022

Puro Gdańsk Stare Miasto
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
NORDBYHUS Apartamenty Chmielna Park
NORDBYHUS Apartamenty Chmielna Park
4 out of 5
ul. Chmielna 71, Gdansk, 80-748
Denna lägenhet för affärsresenären har 4 stjärnor och ligger i Gdańsk. Här har du tillgång till gratis wi-fi, flygtransfer och närbutik. Våra gäster brukar tala ...
4,7/5 Exceptional! (205 recensioner)
Toppen lägenhet
"Mycket trevlig och ren och fin lägenhet. Nära till allt med gångavstånd. Återvänder gärna hit fler gånger."

Recension från 16 mars 2020

NORDBYHUS Apartamenty Chmielna Park
Grano Apartments Premium Old Town
Grano Apartments Premium Old Town
4 out of 5
3 Pszenna, Gdansk, Pomorskie, 80-749
Detta lägenhetshotell med spa har 4 stjärnor och ligger i Gdańsk. Här har du tillgång till gratis wi-fi, fullständigt spa och frukost. De populära sevärdheterna ...
4,8/5 Exceptional! (46 recensioner)
Good hotell
"Stayed in a apartment. There was no extra matress for the bedsofa, and the bed was very well used. No daily clearing is included and breakfast was served in a café, had to go outside to get the breakfast. But else it was very clean and newly renovated. Very central in Old town."

Recension från 4 jan. 2023

Grano Apartments Premium Old Town
Grano Apartments Nowa Motława
Grano Apartments Nowa Motława
4 out of 5
ul. Jaglana 4, Gdansk, 80-749
Detta lägenhetshotell med spa har 4 stjärnor och ligger i Gdańsk. Här har du tillgång till gratis wi-fi, fullständigt spa och frukost. Våra gäster brukar tala ...
4,3/5 Excellent! (672 recensioner)
"Bra läge. Fina lägenheter"

Recension från 13 dec. 2022

Grano Apartments Nowa Motława
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter att besöka

Städer nära Gdańsk