Helsingborg

Reseguide
Bild från Getty Images
Klättra upp i ett medeltida torn, promenera i vackra parker och doppa fötterna vid en strand med tropiskt tema i anrika och havsnära Helsingborg.

Helsingborg är en av Sveriges äldsta städer med en historia som sträcker sig nästan 1000år tillbaka. Tillbringa en weekend med att utforska den medeltida arkitekturen och de historiska byggnaderna, ta sköna promenader längs kusten eller koppla av på en strand.

Låt äventyret börja vid vattnet där några av stadens äldsta byggnader ligger. Beundra murverket och de juvelprydda altarna i Mariakyrkan, Helsingborgs äldsta kyrka som uppfördes på 1300-talet. Härifrån är det inte långt till Rådhuset, en sevärdhet från 1800-talet med tinnar och torn.

Om du vill ha vidsträckt utsikt över hamnen kan du ta dig till utsiktsplatsen högst upp i Kärnan. Det 35meter höga tornet var en gång en del av ett medeltida slott. I ditt weekendpaket kan du planera in en tur till 1800-talsslottet Sofiero och dess stora park som är full av blommor. Ta dig sedan till Fredriksdals museer och trädgårdar, ett friluftsmuseum med historiska byggnader som bland annat omfattar en herrgårdsbyggnad från 1700-talet. Här finns också ett flertal trädgårdar och en aktiv gård med hästar, får, gäss och många andra djur.

Den som vill se ännu fler djur kan besöka Tropikariet, ett exotiskt zoo. En annan sevärdhet i Helsingborg som särskilt barnen kommer att gilla är lekplatsen Pirater i sikte.

På sommaren kan du koppla av på någon av Helsingborgs stränder under din semester. De sträcker sig cirka 25kilometer längs stadens kustlinje. Ta ett dopp i det rena vattnet vid Fria Bad eller dåsa i sanden vid Tropical Beach som pryds av svajande palmer. Under den frostiga skandinaviska vintern kan du bada i det uppvärmda vattnet eller njuta av ett bastubad i en simhall.

Om shopping är din grej kan du bege dig till Kullagatan, en lång gågata där du hittar både de stora kedjorna och butiker med svensk design.

På kvällarna finns det ett stort utbud av underhållning. Se en pjäs eller lyssna på levande musik på Dunkers kulturhus. På det här kulturcentret hittar du även konstutställningar och kreativa workshoppar. Du kan också se dans, teater och orkesterföreställningar i Rådhuset. På andra ställen finns det barer, nattklubbar och standupscener.

Från Helsingborg är det lätt att ta en avstickare med bil, buss eller tåg till Köpenhamn och många andra danska städer. Låt det här resmålet vid havet charma dig med sina stränder, sin historia och sin arkitektur.

CABINN Copenhagen
CABINN Copenhagen
3 out of 5
Arni Magnussons Gade 1, Copenhagen
Full återbetalningBoka nu, betala vid vistelsen
Priset är 1 333 kr per natt mellan 24 juni och 25 juni
1 333 kr
per natt
24 juni - 25 juni
Boka detta hotell med 3 stjärnor i Köpenhamn. Här har du tillgång till gratis wi-fi, frukost och ett fitnesscenter. Våra gäster brukar tala väl om wi-fi-anslutningen ...
7/10 Good! (4 297 recensioner)
"Morgenmaden var fin men det tog alt alt for lang tid. Meget lang kø, og ingen knive, gafler og glas."

Recension från 9 juni 2024