Karlstorget

Karlstorget som inkluderar en park
Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:
I hjärtat av Nya staden i Prag finns en vacker park med statyer av berömda tjeckiska personligheter inramad av historiska byggnader.

Samla tankarna i de rogivande omgivningarna kring Karlstorget (Karlovo náměstí). Strosa längs trädkantade gångvägar samtidigt som du tittar på skulpturer av välkända figurer från tjeckisk populärkultur. Beundra landmärken från barocken och renässansen som är så typiska för Prags arkitektoniska landskap.

Kung Karl IV anlade Karlstorget år 1348 som centrum för den del av Prag som kallas Nya staden. Det användes som boskapsmarknad från 1400-talet och framåt innan det på 1800-talet gjordes om till en park. Lär dig mer om dess mörkare förflutna. Enligt legenden användes den en gång i tiden som avrättningsplats. Rebelliska aristokrater och präster lär ha gått sitt öde till mötes här.

Året om är parken det perfekta stället om man vill ha några timmars avkoppling. På våren och sommaren blommar rabatterna i sprakande färger. Under hösten bildar lövverket en tilltalande förgrund till den omgivande arkitekturen. Kom hit på vintern när de snötäckta gräsmattorna ger en romantisk känsla. Sätt dig på en bänk och njut av stillheten på avstånd från det ständigt sjudande folklivet i Gamla staden.

Titta på samlingen av statyer över välkända tjeckiska personligheter som finns på torget. Bland annat finns det statyer av den tjeckiska kompositören Vítězslav Hálek och anatomen Jan Evangelista Purkyně. Du kan även se statyer av författaren Karolina Světlá och den feministiska författaren Eliška Krásnohorská.

Promenera till torgets norra sida om du vill se det nya stadshuset i renässansstil. Besök moderna konstutställningar och följ med på en guidad rundtur i det 70 meter höga tornet som du tar dig upp i via en trappa av trä. I motsatta änden ligger Fausthuset, en barockbyggnad som förknippas med svart magi och djävulen. Missa inte St. Ignatiuskyrkan som är en av Prags äldsta barockbyggnader.

Det är lätt att ta sig till Karlstorget i Nya staden med tunnelbana eller spårvagn. Det är bara 5 minuters promenadavstånd från tunnelbanestationen Karlovo náměstí. Förutom de historiska byggnaderna kan du utforska de många barerna, kaféerna och restaurangerna som ligger på gatorna runt torget. Var på din vakt om du besöker torget kvälls- och nattetid eftersom ficktjuvar är vanliga.

Privata och skräddarsydda turer

Se alla 59 aktiviteterÖppnas i ny flik

Populära sevärdheter att besöka