LeidenNederländerna

Denna pittoreska stad i västra Nederländerna pryds av små kanaler, gröna parker, floder och gamla, men intakta, sevärdheter.

Den som väljer att resa till Leiden möter en charmig stad på Oude Rijn (gamla Rhenfloden) i den Nederländska provinsen Sydholland. Staden ligger strax norr om landets politiska huvudstad, Haag. Utforska floderna, parkerna och kanalerna som smyckar Leiden. Många av de historiska byggnaderna i stadens centrum har överlevt i århundranden, däribland ett imponerande universitetet med anor tillbaka till 1575.

Besök det triangelformade torget Beestenmarkt (komarkanden) i centrum. Ät på någon av de många restaurangerna och små kaféerna som förgyller resor till Leiden.

Besök Burcht-slottet, en 1000-talsbyggnad på en grästäckt kulle vid platsen där olika delar av Oude Rijn-floden möts. Slottet användes länge som tillflyktsort från översvämningar och gjordes senare om till ett vattentorn. Njut av utsikten över den pittoreska staden från slottet.

Bege dig till Hortus Botanicus, en av världens äldsta botaniska trädgårdar, med anor från 1500-talet. Här kan du se mängder med exotiska växter och blommor runt om i trädgården. Inte långt därifrån kan du titta på de spännande utställningarna i det Nationella etnologimuseet vid Leidens universitet. Intressanta föremål från världens alla hörn berättar historier om kulturer och människor.

Förundras över Pieterskerk, en gotisk kyrka från 1500-talet. Beundra det 100 meter höga tornet som är känt som ”havets konung” eftersom den kan ses från Nordsjön.

Studera arkeologiska föremål i Rijksmuseum van Oudheden (Nederländska nationella antikvitetsmuseet). Här kan du ta reda på hur forntida egyptier, greker och romare levde. Styr sedan stegen till Stadhuis (stadshuset) och fota dess majestätiska renässansfasad. Hitta Waag-huset (väghuset), från 1657, för att lära dig om dess spännande historia.

Leiden är känd för sin årliga tredje oktober-festival som lämpar sig utmärkt för weekendresor. Området är varmt på sommaren och kallt på vintern, utan större variationer mellan årstiderna. Efter att du upptäckt alla Leidens pärlor kan du runda av din weekend med en picknick vid någon av de charmiga kanalerna.

Topphotell i Leiden

Uppskattat pris för 1 natt och 2 vuxna
Holiday Inn Leiden
Holiday Inn Leiden
4 out of 5
Haagse Schouwweg 10, Leiden
Priset är 1 024 kr per natt

Detta familjevänliga hotell i Leiden ligger i en förort, mindre än 2 km från Corpus och Naturalis Biodiversity Center. Leiden Bio Science Park och Morspoort ...

4.2/5Excellent! (994 recensioner)
Trevligt hotell

"Bra och rent hotell. Rummet var bra för 4 personer och gav möjlighet till avkoppling på kvällen. Poolen var mycket trevlig och det fanns bastu. Frukosten var väl tilltagen med allt man kan önska sig. Läget kräver bil om middag ska intas utanför hotellets regi. Åt god middag på hotellets restaurang ..."…"

Recension från 22 juli 2019

Holiday Inn Leiden
Van der Valk Hotel Leiden
Van der Valk Hotel Leiden
4 out of 5
Haagse Schouwweg 14, Leiden
Priset är 1 018 kr per natt

Detta hotell med miljövänlig profil ligger vid vattnet, mindre än 5 km från Naturalis Biodiversity Center, Leiden Bio Science Park och Museum De Lakenhal. Museum ...

4.3/5Excellent! (295 recensioner)
Väldigt bra!

"Allt var toppen! Det var en helt fantastisk restaurang."…"

Recension från 29 apr. 2018

Van der Valk Hotel Leiden
Fletcher Wellness-Hotel Leiden
Fletcher Wellness-Hotel Leiden
4 out of 5
Bargelaan 180, Leiden
Priset är 769 kr per natt

Detta hotell med spa i centrala Leiden ligger mindre än 2 km från Leiden Bio Science Park och Universitetet i Leiden. Naturalis Biodiversity Center och Etnologiska ...

3.9/5Good! (472 recensioner)
Godkänt men inte mer.

"Toaletten saknade tvål, halvbra städat. Märklig anonym ingång. Men oväntad kul (mixad) spa och bastuområde med bar! Överlag knappt betyget 3 av 5."…"

Recension från 4 feb. 2018

Fletcher Wellness-Hotel Leiden

Populära sevärdheter i Leiden

Etnologiska museet
Bild av Etnologiska museet

Etnologiska museet

Utforska det rika kulturarvet från Jordens alla kontinenter och lär dig mer om de olika kulturer, konstarter och religioner som gör den mänskliga kulturen så mångsidig.

Hortus Botanicus
Bild av Hortus Botanicus

Hortus Botanicus

Enorma näckrosor, köttätande kannrankor, sällsynta och utrotningshotade växter och en rad olika färggranna blommor finns att beskåda i Leidens botaniska trädgård.

Waag
Bild av Waag

Waag

Denna klassiska byggnad vid kanalen är den plats dit handelsmännen en gång i tiden sände sina varor för vägning inför försäljning på marknaden. Nuförtiden är det en musiklokal och ett galleri.

Beestenmarkt
Bild av Beestenmarkt

Beestenmarkt

Detta vackra torg med utsikt över en kanal var en gång i tiden fullt av nötkreatur och får som var till salu. Nu är det utgångspunkten för kryssningar med kanalbåtar och en fantastisk plats att dricka sitt morgonkaffe på.

Stadhuis
Bild av Stadhuis

Stadhuis

Leidens stadshus, med sin vackra renässansfasad som räddats från eldsvåda, är höjdpunkten i stadens gamla stadskärna. 

LVC
Bild av LVC

LVC

Se en föreställning på LVC - en historisk teater i Leiden. Njut av museerna i området, eller aktivera dig med lite guidade turer.

Toppaktiviteter i Leiden

I amsterdam City Card
Bild av I amsterdam City Card

I amsterdam City Card

683 kr
Per vuxen
86 % av resenärer rekommenderar aktiviteten
Holland Pass: Tillgång till fler än 100 sevärdheter och museer
Bild av Holland Pass: Tillgång till fler än 100 sevärdheter och museer

Holland Pass: Tillgång till fler än 100 sevärdheter och museer

466 kr
Per vuxen
Inträdesbiljett till Heineken Experience
Bild av Inträdesbiljett till Heineken Experience

Inträdesbiljett till Heineken Experience

187 kr
Per vuxen
88 % av resenärer rekommenderar aktiviteten
Kvällskryssning med Blue Boat Company
Bild av Kvällskryssning med Blue Boat Company

Kvällskryssning med Blue Boat Company

202 kr
Per vuxen
86 % av resenärer rekommenderar aktiviteten
Biljetter till Van Gogh-museet
Bild av Biljetter till Van Gogh-museet

Biljetter till Van Gogh-museet

221 kr
Per vuxen
88 % av resenärer rekommenderar aktiviteten
Biljetter till Amsterdam XtraCold Icebar med dryck
Bild av Biljetter till Amsterdam XtraCold Icebar med dryck

Biljetter till Amsterdam XtraCold Icebar med dryck

233 kr
Per vuxen
80 % av resenärer rekommenderar aktiviteten

Städer nära Leiden

El Horxo på trover

Katwijk Aan Zee

Leidschendam

Leidschendam

Park Clingendael presenterar ett hus och en trädgård

Wassenaar