Haag

Reseguide
Pieterskerk som inkluderar interiörer och historisk arkitektur
Njut av ståtliga herrgårdar, palats och konstmuseer, historiska parker och en lång sandstrand i den attraktiva stad där den nederländska regeringen har sitt säte.

Under en resa till Haag kan du utforska stadens många kulturella smultronställen, från museer fulla av mästerverk till tidigare kungliga residens och palats. Naturälskare kommer att uppskatta stadens rymliga parker och den långa sandstranden.

Denna stolta nederländska stad heter officiellt 's-Gravenhage, men kallas oftare för Den Haag, och bara Haag i Sverige. Haag är huvudstad i provinsen Zuid-Holland och här ligger den Internationella brottsmålsdomstolen. Även den nederländska regeringen håller till här. Modern arkitektur, boutiquer, exotiska restauranger och futuristiska nattklubbar ger den historiska staden en modern knorr.

Här finns ett bra nätverk med spårvagnar och bussar som gör det enkelt att ta sig runt utan bil under resor till Haag. Som första anhalt kan du bege dig till miniatyrstaden Madurodam, som visar många av landets viktigaste byggnader och uppfinningar.

Om du vill få en överblick över den riktiga staden ska du åka upp i panoramahissen i glas i Haagse Toren, Haagtornet, hela vägen upp till 41:a våningen. Få dig något att dricka i restaurangen längs upp i tornet eller bege dig till barerna som ligger runt stadens centrala torg, Plein och Grote Markt.

Blicka upp mot det historiska tornet där den nederländske premiärministern arbetar i de centrala regeringsbyggnaderna Binnenhof. Detta palatsliknande komplex har en gårdsplan som är öppen för allmänheten och du kan gå på en rundtur av byggnaderna tillsammans med en guide. Promenera förbi gamla palats och herrgårdar längs med den trädkantade avenyn Lange Voorhout.

Åker du hit på en weekend ska du inte missa chansen att se två världsberömda holländska mästerverk: Flicka med pärlörhänge av Vermeer och Victory Boogie Woogie av Mondriaan. Tavlan av Vermeer är bara ett av många verk av holländska mästare på det historiska konstmuseet Mauritshuis. Mondriaans verk och annan berömd modern europeisk konst hittar du på det anslående museet Gemeentemuseum Den Haag.

Är det soligt väder ska du göra som lokalbefolkningen och bege dig till parkerna eller till stranden. Många reser hit på weekendresor med färdiga weekendpaket. Rosenträdgården i den rymliga parken Westbroekpark och den japanska trädgården i parken Clingendael är botaniska mästerverk. Ett annat bra ställe för en promenad är stranden i stadsdelen Scheveningen, där du kan se solen gå ner och sedan festa loss på kvällen.

Till Haag kommer du genom att flyga till Rotterdams flygplats och sedan åka tåg eller pendelbuss till centrum. Det går även inhemska och internationella tåg till Haag.

Var kan jag bo i Haag?

Scheveningen Beach presenterar historisk arkitektur

Scheveningen

Scheveningen är ett populärt resmål bland annat för stränderna, det stora restaurangutbudet och den vackra havsutsikten. Du får inte missa sevärdheter som Scheveningen Beach och Madurodam när du ändå är ute och utforskar området.

Scheveningen
Default Image

Noordwijk aan Zee

Noordwijk aan Zee är känt för stränderna, och du kan inkludera Museum Noordwijk och Vuurtoren van Noordwijk i planeringen när du ändå är här.

Noordwijk aan Zee
Plein presenterar gatuliv, caféer och en stad

Centrala Haag

5/5(4 områdesrecensioner)

Centrala Haag är bland annat känt för museerna, konstgallerierna och de historiska sevärdheterna. Passa på att besöka Grote Kerk Den Haag eller Binnenhof när du ändå utforskar området.

Centrala Haag
Default Image

Kijkduin

Kijkduin är bland annat känt för stränderna och krogarna. Överväg att besöka Mill Network at Kinderdijk-Elshout när du ändå utforskar området.

Kijkduin