Det kan finnas reserestriktioner för Sverige med anledning av covid-19.

LuleåSweden

Kultur, shopping och nöjen blandas med härligt skärgårdsliv i en av Sveriges nordligaste städer – Luleå. Staden är även flerfaldig vinnare av Sveriges solliga!

Om du har svårt att tänka dig Luleå som en solig skärgårdsidyll är det dags att tänka om. Vintrarna må vara mörka och kalla, men på sommaren lever Luleås vackra skärgård upp och du kan ge dig ut på massor av trevliga båtturer bland de drygt 1 300 öarna. Staden har dessutom åtskilliga år utsetts till Sveriges soligaste stad – praktiskt taget bara i konkurrens med Visby – och till och med tagit fram en vandringspokal för denna tävling. Även kultur- och nöjeslivet och den fantastiska shoppingen lockar många turister till denna vackra nordliga stad.

Vid en resa till Luleå finns det massor att göra – besök exempelvis Gammelstads kyrkstad som är ett av Sveriges 15 världsarv. Här uppe i Norrland var avstånden förr i tiden så långa att bönderna byggde små kyrkstugor nära kyrkan att övernatta i vid kyrkobesök, marknader och sockenstämmor. Förutom kyrkstaden finns även den vackra medeltida stenkyrkan från 1492 kvar. Ta därefter en tur till Norrbottens museum i centrala Luleå med många spännande historiska utställningar innan du ger dig ut på en shoppingrunda i galleriorna Smedjan och Shopping.

En sak som Luleå är känd för är alla roliga festivaler. Roa dig på Luleå hamnfestival som hålls varje sommar med konserter, tivoli, matstånd och massor av festsugna lulebor. Andra årligt återkommande festivaler är Musikens makt på Gültzauudden och musikfestivalen Minus 30 på Kulturens hus.

Vill du uppleva något verkligen unikt i Luleå vintertid ska du besöka Ice Music i den stora igloon Iskonserthallen mitt i staden. Inne i konserthallen ligger temperaturen konstant på minus 5 grader och det behövs – alla instrumenten är nämligen gjorda av is! Låt dig fascineras av isfioler, isxylofoner eller varför inte en iscello eller en isgitarr.

Det går fint att åka till Luleå med tåg eller bil, men vill du göra en snabb weekendresa till Luleå – kanske för att besöka någon av festivalerna – är det smidigast att ta flyget. Flygplatsen ligger strax söder om staden.

Sommar som vinter bjuder Luleå på massor av spännande upplevelser. Upptäck den vackra staden alldeles vid Bottenvikens slut, där det nordligaste Norrland börjar.

Var ska man bo i Luleå?

Topphotell i Luleå

Clarion Hotel Sense
Clarion Hotel Sense
4 out of 5
Skeppsbrogatan 34 SE, Luleå
Priset är 832 kr per natt mellan 22 jan. och 23 jan.

Detta hotell i centrala Luleå ligger fem minuters promenad från Kulturens Hus och Isbanan. Luleå domkyrka och Gultzauuddens badplats ligger också 2 km härifrån. ...

4.5/5Wonderful! (976 recensioner)

"Toppen"…"

Recension från 18 okt. 2020

Clarion Hotel Sense
Tree Hotel
Tree Hotel
5 out of 5
Edeforsväg 2 A, Harads
Priset är 5 774 kr per natt mellan 21 jan. och 22 jan.

Detta trädhus i lyxstil vid floden ligger 2,3 km från Edefors kyrka och mindre än fem mil från Havremagasinet och Bodens fästning. Försvarsmuseum Boden och Rödbergsfortet ...

4.6/5Wonderful! (56 recensioner)
Mycket bra, men..

"Den var jättebra, vi bodde i The Cube. Var dock inte förberedd på att det var förbränningstoalett. Det enda som saknades var en tv på rummet, hade varit mycket uppskattat."…"

Recension från 12 feb. 2020

Tree Hotel
Elite Stadshotellet Luleå
Elite Stadshotellet Luleå
4 out of 5
Storgatan 15, Luleå
Priset är 988 kr per natt mellan 22 jan. och 23 jan.

Detta hotell med miljövänlig profil i centrala Luleå ligger nära Isbanan och Luleå domkyrka. Kulturens Hus och Gultzauuddens badplats ligger också en kvarts ...

4.4/5Excellent! (991 recensioner)
rekommenderas

"Supertrevlig personal som gav oss vårt rum mycket tidigare än incheckning. Bra läge, bra frukost, kan verkligen rekommendera!"…"

Recension från 17 okt. 2020

Elite Stadshotellet Luleå
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Semesterboende i Luleå

Brändön Lodge
Brändön Lodge
3 out of 5
Brändö Kvarnväg 133, Luleå

Denna stuga ligger vid stranden i Luleå, mindre än 25 km från Luleås tekniska universitet, Kulturens Hus och Isbanan. Gultzauuddens badplats och Luleå Golfklubb ...

3.5/5Good! (8 recensioner)

"fantastiskt läge, fin strand. Ok stuga, skulle behöva lite renovering dock. wifi inte så bra"…"

Recension från 9 aug. 2018

Brändön Lodge
Villa Josie
Villa Josie
3.5 out of 5
Alstigen 9, Vidsel

Denna stuga nära stranden ligger 9 km från Storforsens naturreservat och mindre än fyra mil från Bensinmuseet och Bagerimuseet. Älvsby kyrka och Edefors kyrka ...

5/5Exceptional! (1 recension)
Very Pleasant

"Our stay at Villa Josie was very pleasant. Great attention and very nice staff."…"

Recension från 18 mars 2019

Villa Josie
Lilla Huset
Lilla Huset
3 out of 5
Övre Haradsvägen 11, Vidsel

Denna villa i Vidsel ligger 8,8 km från Storforsens naturreservat och mindre än fyra mil från Bensinmuseet och Bagerimuseet. Älvsby kyrka och Edefors kyrka ligger ...

Lilla Huset
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter i Luleå

0

Recensioner av Luleå

4.3

Toppdestination

5 - Fantastiskt
15
5 - Fantastiskt 48.38709677419355%
4 - Bra
11
4 - Bra 35.483870967741936%
3 - Okej
5
3 - Okej 16.129032258064516%
2 - Under förväntan
0
2 - Under förväntan 0%
1 - Väldigt dåligt
0
1 - Väldigt dåligt 0%

5/5 - Fantastiskt

Verifierad resenär

24 nov. 2019

Vi träffade många glada personer som hjälpte oss att hita rätt. Trevliga människor i butikerna, på vårat hotell.

5/5 - Fantastiskt

Verifierad resenär

30 apr. 2019

Fin stad och fina miljöer, ren luft

Städer nära Luleå