Piazza Venezia

Piazza Venezia ligger ett stenkast från Forum Romanum och är inte ett torg ämnat för stillsamt kaffedrickande – här gäller det att utforska palats, museer och utsiktsplatser.

Piazza Venezia passar bra att besöka samma dag som man upptäcker Colosseum och Forum Romanum eftersom det ligger i närheten, vid slutet av Via dei Fori Imperiali, och bjuder på samma storslagna känsla.

Viktor Emanuel-monumentet (även känt som Altare della Patria) ligger direkt till vänster när man kommer in på torget. Det vita marmormonumentet uppfördes för att fira mannen som enade Italien under mitten av 1800-talet. Monumentets vidlyftiga och grandiosa design innebar att ett stort område av medeltida Rom fick rivas för att göra plats för det. Många romare ogillar byggnaden, men det är svårt att bortse från de många vackra skulpturerna av skickliga italienska skulptörer som Leonardo Bistolfi och Angelo Zanelli.

Bakom den enorma statyn av Victor Emmanuel till häst ligger det fascinerande Museo Centrale del Risorgimento Italiano som belyser Italiens enande och andra avgörande ögonblick i landets historia. En glashiss tar dig till en utsiktsplats som bjuder på fantastisk utsikt över de historiska lämningarna i sydöst. Inträde till museet är gratis den första tisdagen i varje månad.

Från toppen av Altare della Patria får man försöka ignorera trafikljudet medan man beundrar piazzan. Palazzo Venezia, som tar upp större delen av torgets vänstra sida, byggdes på mitten av 1400-talet av kardinal Pietro Barbo, som sedermera blev påve. Några århundraden senare etablerade Mussolini sitt högkvarter i palatset och använde dess balkong för att tala till folket. I dag hyser byggnaden Museo del Palazzo di Venezia som lockar med ett brett utbud av utställningsförmål, bland annat värdefulla religiösa målningar från 1300-talet, en samling uråldriga tyska trästatyer och ett rum med målningar på duk som inkluderar Francesco Solimenas Bröllopet i Kana och Donato Cretis Nymfernas dans.

Här finns också två mindre palats – Palazzo Generali och Palazzo Bonaparte (efter den franske kejsarens mor) – så räkna inte med att hinna vila fötterna.

Piazza Venezia ligger i centrala Rom. Det finns busshållplatser i närheten och tunnelbanestationen Colosseo ligger inte långt ifrån.


Se mer av Rom (med närområde)


Hotell i närheten

De 10 populäraste hotellen närmast Piazza Venezia


De mest bokade hotellen

De mest populära hotellen nära Piazza Venezia

Visa alla hotell i närheten av Piazza Venezia