Lazio

Italien
Montefiascone presenterar en stad
Se var gladiatorer kämpade i dödlig kamp, vandra genom en skog, koppla av på en strand och åk skidor i bergen i den här centrala italienska regionen.

På din semester till Lazio kan du se vidsträckta områden på landsbygden, antika romerska palats och medeltida orter uppe på kullar. Regionen gränsar till Tyrrenska havet och är fullt av historiska skatter liksom snötäckta berg, skogar och kustresorter.

Lazio var vaggan i det romerska riket. Allt började i Rom, den eviga staden. Rom har en rik blandning av arkitektoniska stilar, däribland några av de mest berömda byggnaderna i världen. Besök Colosseum, Pantheon, Castel Sant’Angelo och lämningar av tempel, valv och basilikor i Forum Romanum. Här finner du även Petersplatsen och Vatikanen, hjärtat i den katolska världen.

Om du är intresserad av romersk historia, kan du på din resa till Lazio besöka andra antika platser i regionen. Ta en tur till Hadrianus villa i Tivoli, kejsar Hadrianus sommarbostad. Promenera genom lämningar från Ostia Antica, vilket var det antika Roms hamnstad.

Före romarna beboddes Lazio av etruskerna. Spåren från deras civilisation finns kvar i regionen. Besök nekropolen i Monterozzi i Tarquinia och den antika platsen för en etruskisk stad i Parco Naturalistico Archeologico di Vulci.

Olika landskap gör Lazio till en underbar destination för utomhusälskare. Vandra genom skogen, runt våtmarker och förbi kustnära sjöar i Il Parco nazionale del Circeo. Titta efter vilda djur i regionalparken Castelli Romani. Det här området med skyddad mark sträcker sig mellan antika orter, arkeologiska ruiner och medeltida slott.

Koppla av på strandrestorter och kuststäder längs Lazios långa kustlinje, däribland Sperlonga och Gaeta. På vintern kan du åka till bergen och skidresorter som Monte Livata och Campo Staffi.

Du reser till Lazio genom att flyga till någon av de två huvudflygplatserna i Rom. Res till regionens antika platser och skidresorter med lokala buss- och tågtjänster, eller upptäck regionen i din egen takt med en hyrbil.