Pnyx

Besök demokratins födelseplats där män möttes som likar för att ta gemensamma besluta om sin stad.

Det var på Pnyx atenarnas demokratiska församling träffades under antiken. Den lilla kullen blev födelseplatsen för världens första kända demokrati i vår mening. Sätt dig på sluttningen där tusentals män samlades för att lyssna till politiska tal och debattera beslut om den växande staden. Det var första gången som alla vuxna fria män i en stad hade samma röst i en beslutande församling.

Pnyx ligger strax väster om Akropolis mitt i Aten. Kullen omges av grönytor som gör den till ett bra utflyktsmål för en picknick. Den lilla kullen är en opretentiös sevärdhet som är väl värd ett besök innan du besöker Akropolos eller de arkeologiska platserna och museerna i närheten. På plats får du snabbt en känsla för hur viktig platsen har varit för den moderna demokratin världen över. Titta på lämningarna efter stenplattformen där stora talare som Aristides, Perikles och Demosthenes stod när de talade till sina landsmän.

Pnyx började i blygsam skala som ett naturområde med en skyddsmur mot norr. En annan halvrund mur tillkom senare tillsammans med trappor som ledde till talarstolen. Det fanns också 500 sittplatser i trä för männen som ingick i stadsfullmäktige som valdes av församlingen. En tredje ombyggnad följde samma mönster, men gjordes större. Pnyx kunde rymma upp mot 13 000 personer. För att en diskussion skulle äga rum var minst 6 000 stadsmedborgare tvungna att närvara. Församlingen samlades var nionde dag och diskuterade politiska och sociala frågor.

Pnyx ligger mitt i Aten på gångavstånd från flera arkeologiska platser. Det är gratis att besöka kullen och den är öppen hela dagen.


Se mer av Aten (och närområde)


Hotell i närheten

De 10 populäraste hotellen närmast Pnyx


De mest bokade hotellen

De mest populära hotellen nära Pnyx

Visa alla hotell i närheten av Pnyx