Sälen

Reseguide
Bild från Ola Matsson/salenfjallen.se / skistar.com/salen
Res till Sälen och utforska fler än 100 pister och vackra längdskidspår under en härlig familjesemester.

Du kan resa till Sälen om du vill utforska en av landets finaste vintersportorter. Här finns förstklassiga backar för både nybörjare och proffs på skidor och snowboard. Efter en dag i backen kan du ägna dig åt andra nöjen så som att gå på spa, vandra med snöskör eller festa loss på disco.

Under dina resor till Sälen har du fyra stora skidområden till ditt förfogande: Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Ta med dig barnen till barnvänliga Lindvallen där det finns gröna backar och liftar i form av rullband för nybörjare. Det kan också vara trevligt att växla mellan andra fjällnära aktiviteter när du kommer hit. Du kan se boskap som betar på Lindvallen eller gå till upplevelsevärlden Experium - en tiopoängare om du har barn. Här finns allt från äventyrsbad och spa till shoppingcenter och 3D-biograf.

Om du vill unna dig en exklusiv skidupplevelse kan du åka till Högfjället där Sälens finaste hotell och restauranger ligger. Efter att ha ätit en läcker middag finns nattklubbar som sträcker sig över flera våningar på Högfjällscenter eller Vinterträdgården. Här kan du dansa långt inpå småtimmarna.

Du som vill bli riktigt imponerad kan se experterna åka freestyle i terrängparken Tandådalen där de får tricken att se enkla ut. Här finns dessutom puckelpist och en enorm halfpipe. I Hundfjället kommer alla i familjen att hitta sitt favoritområde. När du vill se något nytt kan du utforska Trollskogen, där fler än 700 snidade trätroll kikar ut mellan träden och är upplysta om natten. Vid Hundfjället ligger Sveriges brantaste backe Väggen, som ståtar med 45-gradig lutning.

För dig som inte är van att kasta dig ut för stupbranta backar kan det passa att istället se landskapet under en guidad vandring i snöskor. Ett annat mysigt alternativ är att åka hundsläde. Glid fram på längdskidor om du vill ha en riktigt rofylld upplevelse i det sagolika landskapet. Under sommaren kan du jogga eller åka mountainbike längs samma spår.

Planera ditt besök i april om du vill gå på vinterfesten Sälen Winter Games där morgondagens skid- och snowboardstjärnor möts. I mars kan du komma hit och heja på under Vasaloppet, en av världens längsta längdåkningstävlingar - hela 90 kilometer långt.

Boka en paketresa till Sälen och anslut från Mora, dit du antingen kan ta dig med buss eller tåg. Du som har liftkort åker gratis med skid- och badbussen mellan ortens olika områden. Paketresor till Sälen passar även dig som vill gå på Poolarium där det finns spa, bubbelpool, bastu och solarium.