Början av huvudsektionen

Warszawa

Shopping, Skyskrapor och Museer

Polens huvudstad Warszawa återuppbyggdes efter andra världskriget och växer ännu med ett blomstrande konstliv och en blandning av gammal och modern arkitektur.

Hur tar jag mig till Warszawa?

Warszawa förstördes nästan helt under andra världskriget. Den gamla stadskärnan byggdes omsorgsfullt upp igen och utsågs senare till världsarv av UNESCO. Resor till Warszawa bjuder på en mycket blandad arkitektur: gotik- och renässansbyggnader ligger sida vid sida med betongbyggnader från sovjettiden och moderna skyskrapor i glas. Stadens aktiva kulturliv är lika varierande som dess arkitektur. Under en resa till Warszawa kan du besöka krigsminnesmärken och klassiska konstgallerier eller söka upp fristående teatergrupper och nyskapande biografer.

Reser du hit under en weekend, kanske med ett färdigt weekendpaket, ska du gå på en guidad tur i staden och börja med den gamla stadskärnan. Här ligger många av Warszawas främsta sevärdheter, bland annat Kungliga palatset, Kung Sigismunds kolonn och Barbakan warszawski, resterna av de befästa murar som en gång omgav staden.

Promenera eller åk buss läng Kungliga vägen, som går mellan Kungliga palatset och Wilanówpalatset. Vägen är omkring en mil lång och går bland annat förbi flera kyrkor, Presidentpalatset och Warszawas universitet.

Kulturpalatset är ett av Warszawas många exempel på socialistisk realistarkitektur. Man kan se dess klocktorn från nästan hela staden. Ett måste under weekendresor är att åka upp i hissen till utkiksplatsen på 30:e våningen. Därifrån kan du blicka ut över staden och floden Wisła.

Warszawa är känt för sina offentliga grönområden – det finns över 80 parker i staden. Den äldsta parken är Ogród Saski, som ligger 10 minuter till fots från den gamla stadskärnan. I den före detta kungliga trädgården finns en aveny med träd och Den okände soldatens grav, ett monument till soldater som stupat i krig. Besök gärna Warszawskie Zoo, som har över 5 000 djur som vistas i ett över 40 hektar stort parkområde.

Chopin var en av Warszawas främsta invånare och det har lämnat spår överallt, från monument och gatunamn i hans ära, till ett museum.

Den bästa tiden att besöka Warszawa är från maj till slutet av september, när lokalinvånarna njuter av det varma vädret i parker och på restaurangernas uteserveringar. I staden tar du dig runt med buss, spårvagn eller tåg. Du kan även hyra cykel via stadens cykelutlåningssystem och trampa fram längs floden.

Saker att göra i Warszawa

Denna ståtliga byggnad, som tidigare var ett kungligt residens, är nu hem för en fin samling med historiska konstverk och möbler.

Gör som Warszawas lokalinvånare och ta en eftermiddagspromenad i denna vackra park där kvicka ekorrar pilar omkring.

Beundra utsikten från takterrassen på landets högsta byggnad; ett kontroversiellt landmärke som väcker blandade känslor bland polacker.

Ta en rundvandring i denna symboliska byggnad som är hemmaarena för det polska landslaget i fotboll och ett viktigt centrum för idrott och kultur i Warszawa.

Lär dig om några viktiga dagar i andra världskriget i Warszawa på det här stora museet tillägnat Warszawaupproret och den polska arméns misslyckade försök att befria staden från den tyska ockupantionsmakten.

Ta en lugn promenad genom de vackra universitetsgatorna förbi palatsen på det här lärosätet som har tagit emot polska studenter i över 200 år. 

Promenera runt i de förgyllda salarna och natursköna trädgårdarna som tillhör det här överdådiga palatset; en av få Warszawabyggnader som överlevde andra världskriget intakt.

Vandra genom salar fulla av konsthistoriska skatter som ofta har räddats ur krigets klor, på det här slående moderna museet. 

Biljetter och turer

En fascinerande resa för människor som är i Warszawa för första eller tredje gången och behöver något mer än en vanlig rundtur! Denna resa är för besökare som tycker om platser bortanför de vanliga turiststråken! Vi kommer att ta en titt på stadens mindre kända platser, besöka båda bankerna vid Vistula-floden och upptäcka många ansikten i den polska huvudstaden.

Biljetter och turer

Upptäck Warszawas unika personlighet, som verkligen vaknar till liv på kvällen. Lär känna stadens fascinerande historia och upplev dess pulserande nattliv som sträcker sig från hipp till lyx. Upptäck allt med en lokal guide som tar dig till platser som de flesta turisterna aldrig ser.

Biljetter och turer

Res tillbaka i tiden till dagarna under den nazistiska ockupationen av Polen med en dagstur till Masuria-regionen, som tidigare var Hitlers huvudkontor och även känt som Wolf's Lair. Utforska enorma komplex av bunkrar, och om du vill göra extra tillval så kan du besöka de oskadade Mamerki-bunkrarna.

Biljetter och turer

Warszawa kombinerar influenser från både Väst- och Östeuropa och den här hop-on/hop-off-rundturen är det perfekta sättet att utforska Polens fascinerande huvudstad. Hoppa på och kryssa runt i staden.

Biljetter och turer

En spännande resa som riktar sig till dem som vill veta hur kommunisttiden i Warszawa och Polen var. Politiska anekdoter, idéerna om att återuppbygga Warszawa efter andra världskriget och absurditeterna i vardagslivet för vanliga invånare i staden.

Biljetter och turer

Utsökta dofter från ett traditionellt polskt kök fyller ditt luktsinne. Hacka, skiva och puttra med en talangfull lokal kock. Lär dig mer om de bästa metoderna och enkla recept under en praktisk matlagningskurs.

De bästa områdena att besöka i Warszawa

Vad finns det för andra städer som liknar Warszawa?

Upptäck liknande destinationer som du kanske skulle gilla