Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Amsterdam

Intro

Tillbringa en fartfylld weekend i Amsterdam

Mysiga Amsterdam är en stad med många ansikten, och en weekendresa till Amsterdam kan se ut på många olika sätt. Tack vare det rika kulturlivet och den unika öppenheten passar en weekend i Amsterdam bra för såväl konstfantasten som möhippan. Här finns fler än 40 museer, och när du har fått nog av konst kanske du vill besöka Anne Franks hus. Du kan shoppa så mycket du orkar, och framåt kvällen har du många bra restauranger och livliga barer att välja bland. Amsterdam är till ytan en liten stad, vilket är praktiskt om du bara har några dagar på dig. Kollektivtrafiken är väl utbyggd, och det är enkelt att ta sig fram med de karakteristiska spårvagnarna. Eller varför inte göra som Amsterdamborna själva och ta cykeln? Cykel är ofta det enklaste och snabbaste transportmedlet, och ger dig en chans att ta dig fram i lagom tempo i denna charmiga stad.

continued

Amsterdam är ett populärt resmål året om, men de allra flesta reser hit under våren och sommaren. I mars kan du till exempel pricka in en utflykt till öppningen av de berömda tulpanträdgårdarna i Keukenhof. Det går direktbussar från Amsterdam Airport Schiphol och resan tar knappt en timme. Alla parker och kanaler är som vackrast när det grönskar, och om du har tur medvädretkanske du vill svalka fötterna i gräset efter shoppingrundan. Eller varför inte åka på en sightseeingtur med kanalbåt, eller följa med på en guidad segway-tur i Amsterdam? Är det priset som får styra, kan du kika efter billiga weekendresor till Amsterdam i oktober till november eller mitten av januari till mars – museer, butiker, restauranger och klubbar har minst lika mycket att erbjuda under de mörkare månaderna.

Top things to Do

Mycket att välja på inför din Amsterdam-weekend

Sevärdheter att besöka

Ett bra sätt att börja din weekend kan vara en sightseeingtur med en av de populära kanalbåtarna. Eftersom de flesta turer passerar förbi många av stadens sevärdheter, får du en omedelbar överblick av staden och intressant bakgrundsinformation. Det finns även "hop-on/hop-off"-alternativ, så att du kan kliva i land och utforska de attraktioner som är mest intressanta för dig, innan du fortsätter turen. Om du hellre tar dig runt själv, rekommenderas antingen spårvagn eller cykel.

För den kulturintresserade har Amsterdam många högklassiga museer. Rijksmuseum på Museumstraat 1 innehåller en samling välkända och klassiska verk, till exempel Rembrandts "Nattvakten". Museet ligger mitt i museidistriktet, där du även hittar van Gogh-museet på Paulus Potterstraat 7 och det moderna konstmuseet Stedelijk på Museumplein 10. Är du intresserad av historia, är dessutom ett besök i Anne Franks hus på Prinsengracht 263–267 ett måste.

Shopping och Nattliv i Amsterdam

Om målet med din weekendresa till Amsterdam snarare är shopping, kommer du inte heller att bli besviken. Staden erbjuder många olika alternativ, och om du gillar marknader har du kommit helt rätt. På Albert Cuypmarkt i stadsdelen De Pijp hittar du allt mellan himmel och jord i ett lugnt tempo och en salig blandning. (Glöm inte att smaka på rykande färska stroopwafels när du är där!) Är det däremot blommorna som drar får du inte missa den flytande blomstermarknaden Bloemenmarkt, som ligger centralt vid kanalen Singel. Föredrar du andra typer av shopping, rekommenderas området De Negen Straatjes (de nio gatorna), som innehåller konstgallerier, smycken och vintagebutiker, eller trendiga Haarlemmerdijk. Är du beredd att satsa på dyrare alternativ,är P.C. Hoofstraat Amsterdams mest exklusiva shoppinggata,och på Kalverstraat och Leidsestraat i centrum hittar du de flesta kedjor som brukar finnas i europeiska storstäder.

Amsterdam bjuder förstås också på ett hett nattliv för den som är intresserad. Om du vill krydda din weekendtur till Amsterdam med lite extra historia innan du ger dig ut i natten,kan du börja på Heineken Experience på Stadhouderskade 78 för lite ölhistoria. Därefter är ett besök på något (eller några) av Amsterdams traditionella "bruncaféer", som har fått sitt namn från den mörka träinredningen och de nikotinfläckade väggarna, ett måste för den som gillar pubar. Det finns många trevliga ställen i området Jordaan,om du vill komma bort från den värsta centrumträngseln. Ta en öl med det typiska tilltugget bitterballen, eller kanske en jenever? Mycket av nattlivet pågår kring Leidseplein, där du hittar pubar och klubbar liksom internationellt kända Melkweg och Paradiso, som förvandlas till nattklubbar efter att livebanden uppträtt färdigt. Ett annat alternativ är Rembrandtplein, där du hittar den populära klubben Escape, som också ligger nära Red Light District där turisterna flockas såväl dag som natt.

Did you know that?

Visste du det här om Amsterdam?

Amsterdam ligger väldigt lågt och den lägsta punkten ligger 6,7 meter under havsnivå. Staden, liksom stora delar av Nederländerna, skyddas genom ett komplicerat system av sanddyner, vallar, dammar och slussar. Amsterdams internationella flygplats Schiphol är världens lägst liggande flygplats på hela 4 meter under havsnivå.

Amsterdams närhet till vatten och kanaler innebär också att staden faktiskt sakta men säkert sjunker. Om du tar en tur i centrum bland de gamla husen vid kanalerna ser du att många av dem faktiskt är lite sneda. Det beror på att husen byggdes på pålar som ska hindra dem från att sjunka i dyn men som då och då blir dåliga. Genomsnittshuset står på mellan 5 och 10 pålar, men det kungliga palatset på Dam Square sägs stå på hela 13 569 stycken. Det blir ungefär 11 miljoner pålar för hela staden!

Amsterdam är känt för sina många cyklar, men visste du att de är uppskattningsvis 881 000 stycken i en stad med 811 185 invånare? Dessutom uppger hela 58 procent av invånarna att de cyklar varje dag, så passa på att uppleva detta under din weekend i Amsterdam. Här är det inte heller ovanligt att se lastcyklar, med stora utrymmen framtill där både matvaror, barn och hundar får plats.

En av de populäraste nationella festerna är Konungens dag som firas den 27 april. Då invaderar över en miljon holländare Amsterdams gator för att fira kung Willem-Alexanders födelsedag. Tidigare, innan drottning Beatrix abdikerade, kallades dagen för Drottningens dag och inföll då den 30 april. Hela Amsterdam blir orange som en hyllning till huset Nassau-Oranien, och genomsnittspersonen lägger 26 euro på orangea kläder och souvenirer denna dag. Om du vill att din weekendtur till Amsterdam ska vara extra festlig är detta ett utmärkt tillfälle!

Amsterdam är känt för sina många coffeeshops, som trots många diskussioner fortfarande finns spridda över staden. Det har funnits planer på att införa obligatoriska nationella medlemssystem för att minska antalet drogturister, men de har än så länge inte genomförts, och det är därmed lagligt även för turister att använda sig av deras tjänster. På grund av förbud mot rökning inomhus får du däremot inte röka vanlig tobak i dessa lokaler. Gör som George Clooney, Brad Pitt och Matt Damon i Ocean’s Twelve, och smit in på De Dampkring för intensiva diskussioner.

Find things you can do in Amsterdam

The local perspective

Weekend i Amsterdam – lokala favoriter

Ett tips för den som gillar båtar men inte känner sig lockad att åka kanalbåt, är att göra som lokalbefolkningen och hyra en alldeles egen båt. Vackra sommardagar och helger året runt ses Amsterdamborna åka på kanalerna och floden Amstel, ofta lastade med överdådiga picknickar och med hela familjen i båten. Kanske den perfekta avslappnade söndagen under din Amsterdam-weekendresa?

Vondelpark är den mest kända parken i Amsterdam och brukar finnas med på de flesta listor över vad du skase i staden. Parken är mycket populär och välbesökt av både turister och lokalbefolkning. Om du däremot är ute efter en park där du knappast kommer att stöta på andra turister kan du prova Flevopark eller Park Frankendael i stadsdelen Amsterdam-Oost. I Park Frankendael hittar du dessutom marknaden Pure Markt den sista söndagen varje månad från mars till oktober. Marknaden erbjuder ett oslagbart utbud av mat, dryck och hantverk. Vad sägs om lite goudaost eller kanske några ostron med champagne?

Amsterdam har också varit känt för sina husockupanter, särskilt sedan husockupationerna legaliserades i början av 1970-talet. Rörelsen har tappat kraft på grund av senare regeländringar, men några finns fortfarande kvar. En av dem är OT301, som har utvecklats till ett alternativt kulturcenter för många olika aktiviteter, och en restaurang. Här är kulturen icke-kommersiell och musiken experimentell. För en prisvärd lunch rekommenderas Kapitein Zeppos på Gebed Zonder End 5, populärt bland lokalbefolkningen i centrum.

Om temperaturen blir hög under din vistelse,kan du också besöka någon av Amsterdams stadsstränder. Blijburg aan Zee, som är Amsterdams populäraste citystrand, är en av de få stadsstränder där det officiellt är tillåtet att simma, och den enda som är öppen året om. Du hittar stranden på Muiderlaan 1001.