Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Rom

Intro

Boka en weenend till Rom och fly vardagen

Att Rom är en metropol och ett resmål alla måste resa till under sin livstid är det få som sätter sig emot. Oavsett om du bokar en sista minuten-resa eller om du planerat din weekendi Rom under en längre tid,kommer du att behöva hjälp på traven med att välja och vraka bland alla möjligheter. Rom är fullspäckatmed historiska sevärdheter, vacker arkitektur och design, levande kultur och, inte att förglömma, fantastiska restauranger i alla prisklasser. Om du vill pricka av alla sevärdheter i den här staden kommer du vara tvungen att komma tillbaka mer än en gång, men under en weekendresa i Rom kan du hinna med en hel del. Med hjälp av Expedia kan du enkelt hitta och sortera bland alla de saker du vill se och uppleva!Här får du också en överblick av stadens alla stadsdelar och vad de har att erbjuda i form av sevärdheter och nöjen.

continued

Efter att du valt datum, bokat flygbiljetter och hittat det rätta boendet är det dags att bestämma vad du vill göra under din weekend i Rom. Kanske vet du redan vilken stadsdel du vill bo i, eller så vill du utforska alternativen bland stadens olika områden. Om du redan vet var du vill bo är det bara att boka det som passar dig bäst. Med Expedia kan du enkelt söka och boka både flygbiljett och hotell, antingen separat eller i ett weekendpaket till Rom. Du kan hitta hotell i alla prisklasser, från vandrarhem till lyxhotell i de högre prisklasserna – välj det som det som du föredrar. När du valt blandbilliga weekendresor till Rom och bestämt dig för ett hotell kan du luta dig tillbaka och börja planera olika aktiviteter och sevärdheter. Här kommer några tips på vad du kan göra och seunder din weekendresa till Rom.

Top things to Do

På upptäcktsfärd i Italiens huvudstad - planera din weekendresa till Rom

Sevärdheter och Marknader i Monti

I stadsdelen Monti, beläget i Roms västra del,hittar du ett av många måsten bland stadens sevärdheter, nämligen Colosseum. Stadsdelens namn har sitt ursprung i områdets rent geografiska läge. Monti, som bokstavligen betyder berg, eftersom stadsdelen ursprungligen sträckte ut sig över flera av stadens kullar. När du planerar din weekend i Rom bör du räkna med att stanna längre i Monti än bara för besöket till Colosseum, då stadsdelen har mycket mer än så att erbjuda. Till exempel finns Quirinalen och en mängd olika kyrkor, somden magnifika fornkristna basilikan Santa Maria Maggiore. Stadsdelen ger ett charmigt intryck med en bohemiskprägel. Här hittar du lokalbefolkningen sittandes på uteserveringar runt pittoreska piazzor. De senaste åren har stadsdelen fått många tillskott av hippa restauranger och nattklubbar, och det är hit den modeintresserade beger sig för att besöka helgmarknaden Mercado Monti. På marknaden kan du under din fynda bland mode, accessoarer, konsthantverk och mycket mer. Designers och konstnärer ställer själva ut och säljer sina varor, och du hittar allt från vintage-kläder till italienska designermärken. Vid gatan Salita de Grillo, har du utsikt mot Forum Romanum, Roms antika del. Kom ihåg att besöka Forum Romanum i samband med att du besöker Colosseum, eftersom entrébiljetten är giltig för båda sevärdheterna.

Lunch i Trastevere

En bit bort från den hektiska stadskärnan, på andra sidan floden Tiber, ligger den medeltida stadsdelen Trastevere. Här kan du vandra bland mysiga gator och gränder, dricka en cappuccino eller äta lunch på en traditionell trattoria, som är en mindre formell restaurang än enristorante. Priserna är ofta lägre på trattorian, och det är hit stamkunder och lokalbefolkningen tar sig för att få sig en god måltid. Maten är ofta lagad efter lokal tradition och lite enklare än på en ristorante. När du ändå är i Trastevere kan du passa på att unna dig en avslappnande massage eller ett bad på spaet Terme di Trastevere och ta ett glas vin på vinkällaren Vin Allegro för att göra din weekendresa till något alldeles speciellt.Detta är bara ett urval av allt som finns att göra och se i Rom. På den långa listan hittar du också Vatikanen och den kända Peterskyrkan, det magnifika Sixtinska kapellet med Michelangelos kända takmålning, Pantheon och den spanska trappan. För den konstintresserade finns en uppsjö av gallerier och museer att besöka. MACRO, museet för modern konst, och Galleria Lorcan O’Neillär två exempel på Roms stora konstutbud.

Besök världens minsta stat

Vatikanen är en egen stat, omgärdad av murar mot Rom. Världens minsta stat styrs som en monarki med påven som överhuvud. Vatikanstaten bildades 1929, men själva området och dess byggnader är väsentligt äldre. Till exempel har Peterskyrkan sina rötter från 300-talet, även om utseendet på dagens kyrka tillkom under 1400-talet. För att besöka de byggnader som är öppna för allmänheten i Vatikanen behöver du inte nödvändigtvis ditt pass, men någon form av identifikation bör du ha på dig eftersom det är lag på det i Italien. Tänk också på att det råder en klädkod i Vatikanen, där kjolar och shorts bör gå åtminstone ned till knäna och axlar täckas.

 

Did you know that?

Visste du att…

I Rom finns tusentals fontäner, men en av de mest kända är förmodligen Fontana di Trevi, fontänen där Anita Ekberg badar i den kända scenen ur Fellinis La dolce vita. Varför inte promenera i den ljumma, italienska kvällen och ta en sväng förbi Fontana di Trevi under en romantisk weekend i Rom? Fontänen hittar du i närheten av Quirinalpalatset, den italienska presidentens residens, i centrala Rom.

Den populära maträtten pasta carbonara spreds vidare ut i världen efter andra världskriget, då amerikanska trupper stationerade sig i Italien? Då de hade med sig bacon och ägg lagade italienarna carbonara åt amerikanerna, och de tyckte så mycket om det att de tog med sig rätten tillbaka till USA, där den sedan spred sig fort. En traditionell pasta carbonara består endast av pasta, stekt bacon eller fläsk, vispat ägg, toppad med malen svartpeppar och någon lagrad ost, som förslagsvis parmesanost eller pecorino. I det svenska receptet har vi lagt till grädde, men förvänta dig inte någon grädde i din carbonara under din weekendresa till Rom. En annan populär maträtt som spridits över världen är pepperonikorven. Denna korv är egentligen inte italiensk, utan en variant av de kryddstarka salamikorvarna från södra Italien. Korven uppfanns i New York under tidigt 1900-tal som ett pålägg till pizza. Vem vet, kanske var det italienska migranter som ville sprida de italienska smaksättningarna vidare ut i världen?

 

Find things you can do in Rom

The local perspective

Do as the Romans do

"When in Rome … do as the Romans do”, lyder uttrycket, eller som vi säger på svenska: ”ta seden dit du kommer”. Vad passar då bättre än att frossa i den mat som italienarna själva föredrar? Det italienska köket är känt i hela världen, men du kommer aldrig uppleva den italienska maten som när du befinner dig i Italien. I Rom hittar du influenser från hela landet. Här kan du smaka vad man kanske kan kalla originalpizzan, pizza bianca, alltså ”vit pizza” utan tomatsås. Förlagan till pizzan anses vara focaccia, ett vitt platt bröd med stötta kryddor, salt och ost. Focaccia äts än idag och finns i många varianter.Andra livsmedel som blivit viktiga för det italienska köket är potatis, majs och chilipeppar. Passa på att smaka äkta gnocchi under din Rom-weekend. Gnocchi är klimpar som består av potatis och någon form av mjöl. Mjölsorten man använder varierar beroende på region. Rätten äts oftast som förrätt tillsammans med någon sås, pesto eller lite brynt smör.

Den traditionella italienska menyn består av tre till fyra rätter. Förrätten i Italien kallas för antipastooch består oftast av olika varma eller kalla smårätter som varierar beroende på region, från ostar och charkuterier i norr till fisk, skaldjur och marinerade grönsaker längs med kusten. Till den första varmrätten, primo piatto, serveras vanligtvis pasta, risotto eller soppa. Kött är oftast uteslutet ur den här menydelen.Den andra varmrätten,secondo piatto,består oftast av kött tillsammans med en sallad eller kokta eller grillade grönsaker. Desserten består av ost, frukt eller andra sötsaker. De mest kända italienska desserterna är förmodligen pannacotta och tiramisu, men det finns en hel del mer att utforska under din weekendresa i Rom.På desserten följer en espresso eller en digestivo, som är en sorts likör, till exempel grappa eller amaro.