Alaska

USA
Alaska presenterar klättring och snö såväl som en man
Alaska är inte bara den näst sista amerikanska delstaten i ordningen, utan också den största. Utforska detta avlägsna land med berg, guldgruvor, hundspann, valskådning och glaciärvandring.

Delstatens enorma storlek, 1,7 miljoner kvadratkilometer, innebär att du kan uppleva mängder av äventyr på din semester i Alaska. Utforska berg, glaciärer och stränder som förändras alltefter årstiderna.

Mitt i delstaten ligger Fairbanks där du kan få veta mer om stadens historia under guldrushen. Prova att vaska guld som man gjorde på 1840- och 1850-talet. Besök Alaskaland Pioneer Park där det finns en kopia av en indianby och en Vilda Västern-nöjespark. Från tidig höst till mitten av våren kan du se det glimrande norrskenet.

Ta McKinley Explorer-tåget från Fairbanks till en av delstatens mest imponerande platser: Denali National Park. Om du är en erfaren bergsklättrare kan du bestiga det 6168meter höga Mt. McKinley. Annars kan du nöja dig med att beundra bergets imponerande spegelbild i Wonder Lake. I parkens naturområde kan du se älg, grizzlybjörn, ren och 130 olika fågelarter.

Ta ett skönt termalbad i Chena Hot Springs Resort. Stanna till i närheten för att se isskulpturer på Aurora Ice Museum. Paddla kajak i Chena River eller trotsa det kalla vattnet flytandes i en jättebadring i form av ett innerdäck.

På den södra kusten erbjuder Anchorage möjlighet att åka på tur bland fjordarna i Prince William Sound, vandra i Chugach Mountains och se på när hundspannstävlingen Iditarod går av stapeln i mars. Lär dig mer om lokal historia på Anchorage Museum i Rasmuson Center och se verklighetstrogna utställningar på Alaska Native Heritage Center. Under din semesterresa till Alaska kan du tillbringa en dag vid havet på sandstranden Kincaid Beach, spana efter stillahavslommen och simma i Goose Lakes varma vatten.

Längre söderut i Homer kan du se på när yrkesfiskarna drar in dagens fångst. Om du vill kan du hyra en fiskebåt och fiska din egen lax eller hälleflundra. Vandra i Kenai Mountains och åk skidor nerför Wosnesenski-glaciären.

Alaskas huvudstad Juneau är ett perfekt ställe för valskådning. Om du vill gå på glaciärvandring när du semestrar i Alaska finns det många platser att välja mellan: Herbert-, Sawyer- och Mendenhall-glaciärerna samt fjorden Tracy Arm.

Populära städer i Alaska

Anchorage som inkluderar en solnedgång och en strand
Anchorage
Berg, Vandring och Museer
Denna stad är känd som ett lysande ställe att se norrsken och lockar också med extremäventyr som snökiting och motorcykelåkning på is.

Saker att besöka

  • Tony Knowles Coastal Trail
  • Alaska Botanical Garden
  • Chugach State Park
Fairbanks
Fairbanks
Shopping, Turer och Norrsken
Se norrskenet, vaska guld som en pionjär eller upplev den spektakulära isfestivalen i Alaskas lite karga men vackra hjärta.

Saker att besöka

  • Chena Hot Springs
  • University of Alaska-Fairbanks
  • Creamer's Field
Juneau presenterar kustutsikter, en kuststad och kryssning
Juneau
Utflykter, Glaciärer och Vandring
Alaskas huvudstad är en inkörsport till några av områdets mest spektakulära sevärdheter. Vandra på isfält, beundra enorma glaciärer och spana efter knölvalar.

Saker att besöka

  • Mendenhallglaciären
  • Auke Bay
  • Tracy Arm Fjord