Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam
Amsterdam Southeast presenterar cykling såväl som ett par
En resa till Amsterdam Zuidoost passar dig som vill tillbringa en minnesvärd tid i en multikulturell stadsdel, och gå på stora evenemang på Heineken Music Hall eller Amsterdam Arena.

I Zuidoost kan du se världsstjärnor uppträda på Heineken Music Hall och sedan bege dig till Gaasperpark och ta en ridtur, paddla kanot eller segla. Slutligen kan det vara roligt att se en fotbollsmatch på Amsterdam Arena, fotbollslaget AFC Ajaxs hemmaplan. Zuidoost betyder kort och gott "sydost" och är ett av stadens mest multikulturella distrikt. Här finns utmärkta shopping- och nöjescenter.

Under 1960-talet försökte staten sig på ett nytt byggnadsprojekt med moderna höghus intill parker och andra offentliga platser. Det var en helt annan estetik än de klassiska radhusen från 1800-talet. Dessvärre innebar det långa avståndet från stadskärnan, kombinerat med de låga priserna, att området främst hade fattiga och utländska invånare. Det blev ett isolerat bostadsområde med socialt utsatta människor. Vid resor till Zuidoost kommer det bli tydligt att stora summor har satsats på att rehabilitera området som nu blomstrar. Detta märks särskilt omkring gatan Arena Boulevard.

Här ligger Heineken Music Hall, där du kan gå och se några av världens största stjärnor, bland annat Beyoncé och Radiohead. Du kan se en film i Imax-format på biografen Pathé, eller varför inte gå och heja på spelarna på Amsterdam Arena, hemmaplan för fotbollslaget AFC Ajax. För fotbollsfantaster arrangeras en timmes rundtur på stadion.

Det finns något för alla shoppingälskare i Amsterdams största shoppingcenter, Amsterdamse Poort, som har öppet alla dagar utom söndagar. På måndagar och torsdagar arrangeras en farmers market på parkeringsplatsen och här kan du mingla med människor från alla världens hörn, provsmaka läcker mat, samt fynda elektronik och kläder. Precis intill Heineken Music Hall ligger ett fantastiskt design- och möbelvaruhus: Woonmall Villa ArenA.

Hela området är grönt och det finns många parker, men vill du ta en ordentlig skogspromenad bör du utforska området omkring sjön Gaasperplas. Sjön omges av ett naturreservat där du kan ta en ridtur, prova på olika vattensporter, eller varför inte fiska. Under en weekend i Amsterdam Zuidoost kommer du att få se de karaktäristiska cykelbanorna. På sommaren kan du campa i parken om du vill kombinera ditt besök med en smula vildmarksliv.

Försök att boka din weekendresa till Amsterdam Zuidoost under de varmare månaderna då det arrangeras mängder av musikfestivaler. Missa inte heller den stilblandande Kwaku Zomerfestival, sommarfestivalen där du kan se allt från fotboll till dj-framträdanden och litterära utmärkelser.

Zuidoost ligger en 20 minuters tågresa från centrala Amsterdam.


Populära sevärdheter att besöka