Red Light District

Amsterdam
Red Light District
Under minst 600 år har lokalinvånare, sjömän och resenärer kommit till denna del av Amsterdam för lite vuxenunderhållning på de många barerna, bordellerna och matställena.

Amsterdams historiska Red Light District kallas för De Wallen (fördämningar), varav fyra stycken utgör detta område. Besökare förvånas ofta över hur De Wallen under dagtid i stort sett ser ut som resten av centrala stan, med kullerstensbelagda gator, smala gavelhus och mysiga kaféer. De röda lamporna och kvinnorna i fönstren syns först när mörkret har lagt sig. Lägg fördomarna åt sidan om du är nyfiken på hur detta ökända område med vuxenunderhållning mellan torget Dam och China Town ser ut.

Sjömän från hela världen har flockats kring De Wallen sedan början på 1400-talet och nuförtiden är prostitution en laglig verksamhet i Nederländerna. Den nederländska inställningen att ”om man avkriminaliserar det, kan man göra det säkrare” gäller även för marijuana och hasch, som säljs i mindre mängder på de lokala kaféerna och barerna.

Red Light District domineras av den gamla 1200-talskyrkan Oude Kerk, en av Amsterdams äldsta stenbyggnader. Gå gärna in och titta på de imponerande dekorationerna. Titta på statyn av Belle utanför kyrkan, som avbildar en prostituerad i en dörröppning, med en skylt som ber betraktaren att ”respektera sexarbetare över hela världen”.

Medan lokalinvånarna promenerar genom De Wallen som om det vore vilken stadsdel som helst, kan de flesta turisterna inte låta bli att gapa och glo på de smala fönstren där lättklädda kvinnor visas upp i röd belysning. Hundratals kvinnor av olika nationaliteter försöker sälja sina tjänster genom att flörta och gestikulera åt förbipasserande. Vuxenbutiker, sexmuseer och neonbelysta erotikshower lockar nyfikna – och i vissa fall fnissande – grupper av turister på sightseeing. Var beredd på att dessa shower inte lämnar något åt fantasin.

För att ta dig till Red Light District kan du antingen gå från Centralstationen eller från torget Dam. De Wallen har en bra polisbemanning och är faktiskt säkrare än vissa andra delar av staden. Trots det riktar ficktjuvar, tiggare och drogmissbrukare ibland in sig på intet ont anande turister. Var medveten om att det betraktas som stötande att fotografera fönstren med prostituerade. För att undvika konfrontation ska du endast rikta kameran mot allmänna händelser på gatorna och mot byggnaderna, och inte mot enskilda personer, för att fånga atmosfären.


Populära sevärdheter att besöka