Baskien

Spanien
Bilbao som visar modern arkitektur, nattliv och en stad

Res på en weekend till Baskien; en region med kulinariska delikatesser, vackra kuststäder, historiska pärlor och ett varierat landskap som bara väntar på att utforskas.

Soliga stränder, traditionell kokkonst, spektakulär modern arkitektur och gröna böljande landskap gör Baskien till ett unikt och sevärt resmål. Utforska den långa kusten, beundra berömda konstverk och ät pintxos på mysiga barer på din resa till Baskien.

En av de mest populära destinationerna på weekendresor till Baskien är Donostia-San Sebastian; en urgammal stad vid kusten. Lägg dig i solen på Playa La Concha och titta på människor på Plaza de la Constitución i hjärtat av den historiska stadskärnan. Här brukade det hållas tjurfäktningar. Blicka upp mot byggnaderna runt torget för att se siffrorna på balkongerna från den tiden de var åskådarläktare. Besök även kuststäderna Zarautz och Getxo för fler stränder och klassiska rätter med fisk och skaldjur.

I inlandet ligger Bilbao, som inte får missas på en semester i Baskien. Bilbao var en gång i tiden en smutsig industristad men har idag blivit till en populär turist- och kulturdestination. Stadens förvandling inleddes med byggnationen av Guggenheimmuseet; ett storslaget konstmuseum byggt i skimrande titanplåt.

Under en timmes bilfärd öster om Bilbao ligger staden Guernica, som nästan helt förstördes av tyska och italienska bombplan år 1937. Förödelsen förevigades i ett av Pablo Picassos mest berömda konstverk, som kan ses återskapad i keramik på gatan Pedro de Elejalde. Väldigt få byggnader överlevde luftanfallet, men en av dessa är Asamblea de Bizkaia, som är väl värt ett besök än idag.

Guernica ligger i nationalparken Urdaibai; ett naturskyddsområde vid floden Okas mynning. Tillbringa några dagar på din semester i Baskien med vandringar längs stigarna här, och spana efter djur i våtmarkerna eller testa någon vattensport på floden.

I hela Baskien serveras utsökta pintxos, som är den baskiska versionen av tapas, på många av barerna.

Det finns flygplatser i Bilbao och San Sebastián för den som vill boka en resa till Baskien och uppleva regionens unika mat, kultur, historia och arkitektur. Hyr bil på plats eller res runt i Baskien med buss eller tåg.

Populära städer i Baskien

Guggenheim Museum Bilbao som visar nattliv och modern arkitektur
Bilbao
Museer, Barer vid poolen och Promenad
Denna tidigare industristad är numera ett stort konstcentrum i Europa, med kulturattraktioner som bland annat det berömda Guggenheimmuseet.

Saker att besöka

  • Guggenheim Museum Bilbao
  • Bilbaos konstmuseum
  • Plaza Moyua
San Sebastian som inkluderar en stad, en kuststad och en hamn eller havsbukt
San Sebastian
Utsikt mot stranden, Barer vid poolen och Promenad
Utforska idylliska gamla gränder, upplev en dynamisk kultur och njut av den spanska solen vid stranden i denna stad med utsikt över Biscayabukten.

Saker att besöka

  • Monte Igueldo
  • Akvariet Donostia-San Sebastián
  • Concha-promenaden
Plaza Gipuzkoa som inkluderar blommor, en park och historisk arkitektur
Hondarribia
Historisk, Barer vid poolen och Slott
Res till Hondarribia och upptäck alla de små guldkorn som gör den till en av de absolut mysigaste städerna i Baskien.

Saker att besöka

  • Plaza Gipuzkoa
  • Calle San Pedro
Vitoria-Gasteiz
Vitoria-Gasteiz
Historisk, Monument och Konst
Vitoria-Gasteiz kallar! Upptäck monument, museer, jazzmusik och mycket mer.
Laguardia
Laguardia
Vingårdar, Turer och Historisk
Unna dig en weekend i Laguardia och förälska dig i stadens monument, kyrkor, naturattraktioner och dess överlägsna viner.
Irun
Irun
Trevliga människor, Trädgårdar och Museer
Irun kallar! Upptäck museer, parker, kaféer och mycket mer.