Götaplatsen

Poseidon-statyn presenterar en staty eller skulptur, en fontän och gatuliv
Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:
Göteborgs kulturella nav är ett utmärkt ställe att besöka för lite sightseeing eller en fika omgiven av några av stadens vackraste byggnader.

Götaplatsen är Göteborgs viktigaste torg. Ställ dig framför den magnifika Poseidon-statyn och rikta in din kamera för att få till den perfekta bilden med Konstmuseets smala valv i bakgrunden. Bakom dig bjuder Avenyn, med sina utmärkta butiker och barer, på en helt annan vy. På båda sidor om dig ligger några av Göteborgs vackraste byggnader, som även de förtjänar att bli fotograferade.

Götaplatsen fanns redan som en naturlig samlingspunkt innan den planerades och stenlades 1923 inför världsutställningen. Evenemanget firade Göteborgs 300-årsjubileum. Dess ljusa stenar och rymliga design matchar de ståtliga byggnaderna kring torget, som byggdes vid ungefär samma tid.

Torget domineras av en staty av Poseidon, den grekiske havsguden. Detta landmärke understryker Göteborgs långa sjöfartshistoria och ritades av Carl Milles. Konstverket blickar ut över den breda, spårvagnstrafikerade gatan som går under namnet Avenyn, där du hittar några av stadens bästa butiker, barer och mängder med underhållning.

Slå dig ned tillsammans med lokalbefolkningen på Göteborgs konstmuseums låga, breda trappa och ägna dig åt lite människoskådning. Bakom trappstegen ser man Konstmuseets höga, smala valv och gula telegstensfasad och innanför väggarna hittar du verk av kända Nordiska konstnärer och europeiska mästare som Monet och Rembrandt. Vid torget finner man också Stadsbiblioteket, Stadsteatern och Göteborgs Konserthus, som är hem till Göteborg Symfoniorkester.

Som stadens kulturella nav är Götaplatsen värd för olika evenemang under hela året. Det mest kända är Kulturkalaset i augusti, då du kan njuta av flera av Sveriges bästa band.

Götaplatsen är centralt belägen i Göteborg och nås bäst med spårvagn, taxi eller till fots från andra sevärdheter i centrum. Det finns ingen parkering på torget och de närliggande garagen kan vara dyra.

Populära sevärdheter att besöka