Saker att göra i Edinburgh

Aktiviteter, attraktioner och turer
Arthur\'s Seat. som visar en solnedgång, ett slott och utsikter

Aktiviteter i Edinburgh

Whisky, säckpipor, slott – Skottland är världsberömt för sin unika kultur och historia, och i storstaden Edinburgh kan du få uppleva allt som regionen har att erbjuda. Oavsett om din resa till Edinburgh är en romantisk weekend på tu man hand eller en del av den skotska familjesemestern så kommer ni alltid ha mycket att göra i Edinburgh.

Rundturer i Edinburgh

Edinburgh är en av Europas populäraste turistdestinationer och därför finns det en mängd rundturer och aktiviteter som är anpassade efter olika besökares behov och önskemål. Givetvis finns det klassiska bussturer med dubbeldäckare och rundturer till fots i det pittoreska Old Town som ger dig en bra överblick över vilka sevärdheter och aktiviteter i Edinburgh som kan passa just dig. Men det finns även lite annorlunda turer. Vad sägs om en spökvandring på Greyfriars Kirkyard, där du får uppleva stadens hårresande sida? Eller varför inte ta en tur i litteraturens tecken? Med olika litterära vandringar kan du till exempel följa Ian Rankins kommissarie John Rebus i fotspåren, eller få se var J.K. Rowling fick idéer till sina böcker om Harry Potter.

Kulturella aktiviteter i Edinburgh

Det kryllar av kulturella saker att göra i Edinburgh. Bland de stora konstmuseerna utmärker sig Scottish National Portrait Gallery och Scottish National Gallery of Modern Art. Det finns också mindre museer som är unika i sitt slag, till exempel författarmuseet Writers’ Museum och museet för kirurgi, Surgeon’s Halls Museum. Om du vill uppleva Edinburghs kulturella sida på sin absoluta topp ska du besöka staden i augusti då en av världens största kulturfestivaler, Edinburgh Fringe, går av stapeln.

Om du hellre tillbringar din tid utomhus än inomhus på museer finns det många aktiviteter i Edinburgh som passar dig. Staden har en mängd grönskande parker där du kan promenera omkring. Två av de mest centrala parkerna är The Meadows och Holyrood Park där du kan bestiga den gamla vulkanen Arthur’s Seat. Om du besöker staden på en söndag kan du kika på hantverk och smaka på lokalproducerad mat på mysiga Stockbridge Market.

Roliga saker att göra i Edinburgh för barn

Edinburgh är en förtrollande plats för barn i alla åldrar. Ett hett tips är att ta med barnen till Edinburgh Castle mitt i Old Town där det finns en runda, Children’s Trail, som är särskilt anpassad för de yngre besökarna. I Old Town ligger också en av Storbritanniens äldsta attraktioner, Camera Obscura. Edinburgh Zoo är också en rolig sak att göra i Edinburgh om du reser med barn, som där kan bekanta sig med djurparkens pandor, pingviner och alla andra djur. På vetenskapscentret Dynamic Earth kan barn, och vuxna med för den delen, lära sig om hur vår planet formades, från Big Bang fram till vår tid.

Lite utanför centrum ligger Royal Botanic Garden Edinburgh, som är väl värd ett besök, med eller utan barn. Ännu längre ut, sydost om centrum, ligger världens äldsta fjärilshus, Edinburgh Butterfly & Insect World, som passar att besöka med både stora och små barn året om.


Upptäck tusentals aktiviteter med gratis avbokning och utan extra avgifter.

Sätt ihop din egen resa med flygtransfer, utflykter, dagsturer och mycket mer.

Få en inblick i vad du ska boka innan du reser.Populära sevärdheter i Edinburgh

Områden i Edinburgh

Städer nära Edinburgh