Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Barnsemester
Danmark

Intro

Barnsemester i Danmark

Familjesemester behöver inte innebära en charterresa till solkusten. Man behöver faktiskt inte åka särskilt långt för att komma till ett litet paradis för både stora och små. Danmark är med sina sandstränder, djurparker och aktiviteter en riktig pärla för familjen som är intresserad av bad, kultur och naturupplevelser. När du åker på semester i Danmark med barn är det också en höjdare att besöka nöjesparkerna och de fina museerna. Några självklara favoriter är nöjesparkerna Tivoli och Legoland, men här finns också djurparker och andra sevärdheter som lockar både stora som små till Danmark. När du är på barnsemester i Danmark får du heller inte missa att njuta av de fina naturupplevelserna som landet har att bjuda på. Här finns häftiga sanddyner, långsträckta stränder och underbara skogspartier som passar perfekt för långa promenader.

continued

Till Danmark tar du dig enkelt med antingen flyg, tåg, båt eller egen bil. Eftersom Danmark är så lätt att nå från många svenska orter kan du lika gärna ta en långweekend som en längre sommarvistelse i någon av Danmarks mysiga städer. I härliga Köpenhamn ligger några av de mest barnvänliga aktiviteterna och här finns det gott om roliga nöjen som också passar de vuxna. Om du hellre vill uppleva lugnet kanske någon av Danmarks mindre öar passar bra. Då har du också möjlighet att hitta en privat liten strandremsa att njuta av. Men Danmark är självklart inte bara sommar och sol, landet är ett härligt semestermål året runt. Varför inte åka hit till jul och ta med barnen på en äkta dansk julmiddag? Eller kanske kan en tur till Danmark passa bra under höstlovet då novemberrusket lockar till mysiga stunder inomhus på ett trevligt café?

Top things to Do

Danmarks bästa barnaktiviteter

Nöjesparken Tivoli ligger i Köpenhamn och är Danmarks mest besökta sevärdhet. Här finns det minst sagt mycket att se och göra, från konserter till berg- ochdalbanor och goda middagar på restauranger. Tivoli är världens näst äldsta nöjespark efter en annan dansk favorit, Dyrehavsbakken, och ligger mitt i huvudstaden precis invid Rådhusplatsen. Parken öppnades redan år 1843 och här finns en av världens äldsta berg- och dalbanor som ännu är i bruk, nämligen Rutschebanen som byggdes 1914. Huvudsäsongen sträcker sig från april till september, men parken kan besökas under resten av året också. Under hösten slår man på stort med Halloween-tema och på vintern börjar festligheterna inför jul. En barnsemester i Danmark kan därför utan tvekan bokas in på höst- eller jullovet. Då är också sommarmånadernas högsäsong över och köerna till Tivolis attraktioner kortare.

Kanske ni vill kombinera nytta med nöje påer familjesemester i Danmark och då kan ett besök på Den Blå Planet vara på sin plats. Den Blå Planet är Nordeuropas största akvarium och här finns 20 000 havsdjur från världens alla hörn. Akvarierna har olika teman och den som vågar kan till exempel gå in i hajtunneln, som går igenom det flera meter djupa hajakvariet. Korallakvariet bjuder i sin tur på en praktfull tropisk färgexplosion, och här finns också en temautställning om livet under ytan i Afrikas största sjöar. Du tar dig enkelt till Den Blå Planet från centrala Köpenhamn. Från Kongens Nytorvtar det 12 minuter med tunnelbana till stationen Kastrup och därifrån är det cirka 600 meter. För den som inte vill åka kollektivt finns det goda parkeringsmöjligheter och det går dagligen turistbussar till Den Blå Planet.

Den sportiga familjen kan med fördel planera in cykling på sin familjesemester i Danmark. Den generellt ganska platta terrängen passar bra för barn och det finns mycket att se i Danmarks vackra natur. Det finns också ett antal cykelleder som man kan planera semestern kring och på så sätt slippa biltrafiken. Då kan det vara bra att förlägga cyklingen på någon av Danmarks mindre öar med mindre trafik, som Bornholm eller Falster. Bra cykelkartor med väl utmärkta leder kan beställas från Dansk Cyklistforbund. Ta med egna cyklar eller hyr på plats i Danmark. En bra idé för familjen med barn som är ovana vid cykling är att det också går att hyra cykelvagnarmed plats två barn. Sådana vagnar finns att hyra på de flesta cykeluthyrningsställen.

Det vore konstigt att prata om barnsemester i Danmark och inte nämna Legoland. Nöjesparken är en av Danmarks absolut mest kända attraktioner och har dragit miljontals besökare sedan öppningen 1968. Här finns en rad spektakulära monument som får både stora och små byggingenjörer att tappa hakan. Legoland ligger i Billund på Jylland och det finns goda förbindelser med både buss och tåg från Danmarks större städer. Från Legoland är det också bara tre kilometer till Billunds internationella flygplats, som har flygresor till både Stockholm och Köpenhamn. Snabbaste vägen till Legoland med bil går via Öresundsbron och sedan Stora Bältbron. Om man vill bo på familjehotell i Danmark finns det många bra alternativ i området runt Legoland.

Did you know that?

Visste du att…

…Dannebrogen, Danmarks flagga, är världens äldsta officiella flagga? Enligt legenden kom den fallande från himlen under ett krigsslag mellan danskar och ester i början av 1200-talet.Den antogs officiellt 1893 och sägs även ligga till grund för övriga nordiska flaggors utseende, inklusive den svenska. Även Englands flagga kan möjligtvis vara en variant av den danska flaggan, då den med sina vita fält och sitt röda kors är precis omvänd den danska flaggan.

…det krävdes 65 miljoner legobitar för att bygga Legoland i Billund? Legobitarna har använts för att bygga upp mängder av verklighetstrogna byggnader, men i miniformat. Området kallas för Miniland och här kan du besöka mängder av olika städer och länder, och Mount Rushmore och Frihetsgudinnan är några av de verk som lika väl kan avnjutas på en barnsemester i Danmark som i USA. Den minsta legofiguren inne på Miniland är en liten duva som är gjord av ynka fyra legobitar. Den största figuren krävde dock desto fler bitar – hela 1,4 miljoner stycken – och den föreställer indianhövdingen Sitting Bull.

… Kronborg Slot i danska Helsingör är det slott där Shakespeare föreställde sig att hans ikoniska karaktär Hamlet levde? Slottet byggdes 1420 och har under århundraden brunnit för att sedanåterbyggas, men har alltid legat på samma plats. Mellan 1429 och 1857 var alla skepp som ville segla in till Östersjön tvungna att betala den så kallade Öresundstullen till Kronborg Slot, som till en början snarare var en befästning än ett slott. Under Shakespeares levnadstid (1564–1616) var Helsingör därför en mycket viktig stad och kanske var det därför den kände poeten och dramatikern lät sitt storverk utspelas just här? I pjäsen heter slottet Elsinore, som är det engelska namnet för Helsingör.

… hela Danmarks areal är mindre än Jämtlands län? Ändå har Danmark 5,5 miljoner invånare (jämför med Sveriges dryga 9 miljoner), vilket gör det till det mest tätbefolkade landet i Norden.

The local perspective

Danskarnas semesterfavoriter

En härlig plats att ta en utflykt till är lilla Mönutanför Själlands kust. Ön är känd för sin dramatiska skönhet och en tur hit bjuder på ett Danmark som överraskar. Från öns högsta punkt störtar vita klippor 140 meter rätt ner i det blå havet och utsikten är häpnadsväckande. Den närmaste orten Stege har dessutom marknader med levande musik varje vecka under sommarmånaderna och ön bjuder också på ett flertal oslagbara stränder.

Många danskar skulle nog säga att cyklingen är lite av ett måste under sommarsäsongen. Att cykla på din barnsemester i Danmark är också ett bra sätt att aktivera barnen och kombinera motion med naturupplevelser och umgängestid med familjen. Tänk på att det kan vara bra att planera in vilodagar där barnen får chansen att göra andra saker som omväxling, som att gå på zoo eller besöka en nöjespark. Nöjesparker som Legoland och Tivoli är ofta ganska välfyllda under sommarmånaderna. Om du vill inkludera några av de här attraktionerna i din familjesemester i Danmark kan det vara en idé att boka en resa till våren eller efter sommarens stora rusch.

En annan favorit bland danskarna är ett de bästa familjehotell Danmark har att erbjuda, nämligen Scandic The Reef i Fredrikshamn. Här kan familjen uppleva karibisk värme och barnen kan leka pirater inne på hotellets egna äventyrsbad. Vattenlandet är gratis för hotellgäster och det finns gott om spännande saker att utforska runt om i poolerna, som rutschkanor, klippor, vattenfall och till och med ett piratskepp. Det finns även en utomhuspool som är uppvärmd året om. Under sommaren är det härligt att sitta uppe på soldäck och ta ett svalkande dopp i poolen, men under vintern då ”soldäck” är snötäckt är det bara de allra modigaste som vågar sig upp ur poolen. Hela hotellet är familjeanpassat och för de yngsta gästerna finns det ett lekrum med böcker, leksaker och spel.