Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Kiruna

Intro

Billigt boende på hostel i Kiruna

Kiruna är den största tätorten i Lappland och har drygt 18 000 invånare. Staden grundades år 1900, även om området redan sedan tidigare hade bebotts och brukats av samer. Kiruna lockar med en otrolig natur och unika upplevelser både på vintern och sommaren. Om du vill ha en udda vinterupplevelse kan du bo i en igloo på Camp Ripan, där du sover på flera lager av renskinn i en varm och skön sovsäck. Ett annat unikt alternativ är ishotellet i Jukkasjärvi, en bit utanför Kiruna, som erbjuder en spännande miljö som dessutom skiljer sig från år till år. Vissa äventyrspaket med guldkant riktar sig främst till gäster som inte funderar så mycket på vad det kostar, men naturen är gratis och det finns även boendealternativ för en mindrebudget: flera vandrarhem i Kiruna och på närliggande orter, billiga hotell, rum och stugor att hyra, och camping.

continued

Kirunas charm består till stor del av naturen, men även av dess intressanta historia som finns väl dokumenterad i form av fotografier. Staden fick sitt namn år 1900, när stadsplanen fastställdes. Redan från början var Kiruna en strategisk utgångspunkt för gruvnäringen. Samerna hade länge känt till malmfyndigheterna i Kiirunavaara och Luossavaara, men det dröjde innan det kom på tal att ens försöka bryta malm här eftersom området var så avlägset och klimatet så kärvt. Klimatet har dock sina ljusa sidor! Om du vill se norrskenet kan du åka ut i vildmarken med snöskoter, hundspann eller häst, och övernatta i stuga, igloo eller lavvu, en traditionell samisk kåta. Samerna är ett av världens ursprungsfolk som har sitt eget språk och egna sedvänjor, och i Kiruna med omnejd har du många möjligheter att ta del av deras spännande kultur.

Top things to Do

Bo i Kiruna och upplev en gruvstad i förändring

Om du vill lära dig mer om gruvbrytning och hur den kan få en hel stad att flytta kan du besöka visningsgruvan i världens största underjordiska järnmalmsgruva. Utöver besöket i gruvan 540 meter under jord finns här även utställningar, multimediarum, filmsal och café. En buss med guidad tur avgår direkt från turistbyrån.

LKAB:s förste ledare Hjalmar Lundbohm anses i det närmaste ha grundat Kiruna. Under hans ledning fick staden en ordentlig stadsplan och Sveriges främsta arkitekter anlitades. I början hade gruvarbetarna bott i små kåtor och ruckel. Hjalmar Lundbohmsgården, Lundbohms personliga bostad, är en av de äldsta och vackraste byggnaderna i Kiruna och liknar mer konstnärshem som Zorngården och Carl Larssongården än en typisk direktörsvilla. Gården är öppen för allmänheten.

Hjalmar Lundbohm lät även bygga Kiruna kyrka, och den beskrivning arkitekten fick var ”Du skall rita en kyrka som är som en lappkåta”. Kyrkan är också verkligen formad som en lappkåta med bred bas och avsmalnande topp, byggd i nygotisk stil med drag av nationalromantik. Den är en av Sveriges största träbyggnader och har prisbelönts flera gånger som Sveriges vackraste kyrka och Sveriges mest omtyckta byggnad.

En annan prisbelönt byggnad i Kiruna är stadshuset som även fungerar som en konsthall. Något du heller inte får missa är Samegården, ett litet men informativt museum med en utställning om samisk kultur.

Sjutton km från Kiruna ligger Sami Siida på den gamla samiska marknadsplatsen som är grunden till byn Jukkasjärvi. Här kan du lära dig om samernas historia och traditioner, se och köpa traditionellt slöjdhantverk och äta traditionell samisk slow food på Café Sápmi, dvs. renkött och fisk tillagad över öppen eld. Byn håller öppet både sommar- och vintertid. Ett annat tips är Ráttvas, en liten samisk by 20 km från Kiruna, där du får lära dig mer om den traditionella samiska livsstilen – klappa tama renar, lära dig kasta lasso på renskötarvis och åka rensläde genom skogen. Besöket avslutas med en måltid bestående av rökt renkött och bröd sittande runt elden. Det finns även företag som anordnar turer där du kör din egen ren med släde.

Många kommer till Lappland för att bo på ishotellet i Jukkasjärvi, som var världens första ishotell och i dag är en av Nordeuropas största turistattraktioner. Hotellet anläggs varje vinter från grunden i Jukkasjärvi, drygt två mil öster om Kiruna. Varje svit är unik och arkitekturen förändras från år till år. Hotellet byggs upp i sektioner från december till januari, och när hotellet är färdigt finns här en bar, en kyrka samt omkring 65 olika rum och sviter. Övernattning i en issvit är kanske inte aktuellt för en budgetresenär, men här finns också ”varma” rum och paketerbjudanden. Även den som inte bor på hotellet kan följa med på en guidad tur runt ishotellets olika delar, ochdu kan gå en kurs i isskulptering. Instruktören berättar om isen och hur man använder verktygen och alla deltagare får varsitt block och verktyg – sedan är det bara att sätta igång. På sommaren tar allt en annan skepnad: Ishotellet smälter någon gång i april, men anläggningen har även öppet sommartid då priserna sjunker rejält – och midnattssolen är lika fantastisk som is och norrsken.

Did you know that?

Lär dig spännande fakta inför ditt besök på hostel i Kiruna

Visste du att Kiruna tidigare var världens största stad? Till ytan räknat alltså. Från 1948 fram till kommun reformen på 70-talet omfattade Kiruna stad hela Kiruna kommun och hade därför en yta på omkring 20 000 kvadratkilometer. Numera är dock Kiruna kommun och Kiruna stad skilda åt och Kiruna stad är inte längre särskilt stor till ytan.

Omkring ett århundrade av gruvbrytning i Kiruna har orsakat deformationer i marken som rör sig mot staden. Det har därför beslutats att stadens centrum ska flyttas cirka tre kilometer österut. De första spadtagen togs hösten 2014 och utbyggnaden av den nya staden beräknas pågå under 10–15 år.

Fram till 1857 var det enligt svensk lagstiftning förbjudet att exportera malm och tackjärn. I Kiruna började man bryta en del malm under 1800-talet, men det var först när det blev möjligt att bygga en järnväg som detta kunde ske i någon större skala. Innan dess fraktades malmen med hjälp av renslädar, vilket gjorde att det var svårt att uppnå tillräckliga mängder för att gå med vinst.

The local perspective

Vandrarhem i Kiruna blir din nyckel till en autentisk upplevelse

Om du blir fikasugen finns det trevliga caféer i Kiruna, och om de som bor här själva får välja är mysiga Café Safari ett populärt alternativ. Här serveras hembakt fika, matiga mackor och lättare luncher i en gammaldags atmosfär. Besök även Café Oscar, mitt i centrala Kiruna, som serverar kaffebröd, smörgåsar, tårtor och bakelser från eget bageri.

Kiruna har även mycket att erbjuda i matväg. Det går att äta billigt i Kiruna, men om du håller kostnaderna för boendet nere kanske du kan unna dig en lite lyxigare middag någon kväll, och samtidigt träffa Kirunabor. På Mommas Steakhouse kan du avnjuta norrländska, svenska och internationella rätter i en trivsam atmosfär. Här anordnas även spelningar med trubadur eller dj, och på sommaren öppnas uteserveringen. På Spis City Restaurang och Deli, i samma hus som Hotell City & Kiruna Hostel, serveras allt från frukost, lunch och middag, till brunch på helgerna. Här finns även en butik där du kan köpa ostar, charkuterier och lokala delikatesser, att ta med på picknick eller njuta av vid en måltid hemma på ditt hostel i Kiruna. På Restaurang Ripan, belägen vid Camp Ripan guidas du på en smakresa i det lappländska skafferiet genom måltider med lokala råvaror som anpassas efter säsongen. Du kan även gå matlagningskurser och göra dryckesprovningar här. Prova även Arctic Thai & Grill som serverar både genuin thailändsk mat och grillmat i en trevlig miljö. Om du vill njuta av en öl eller whisky kan du gå till brittiskinspirerade Bishops Arms.

Mer aktiviteter för din budget resa till Kirua

För dig som gillar vintersport passar ett besök i Björkliden. Här finns totalt 25 nedfarter, Sveriges tredje största fallhöjd och mängder av natursnö. Dessutom finns flera längdspår och i vattenfallen runt Björkliden har du chans att prova på isklättring. Du kan även passa på att åka på en dagstur med bandvagn eller kälke bakom skoter till Låktatjåkko, Sveriges högst belägna fjällstation med milsvid utsikt över Lapplands fjällvärld.

Om du besöker Kiruna under sommarenär midnattssolen en upplevelse i sig – ingen kan förbli oberörd under en midnattssolsvandring uppe på kalfjället i Abisko nationalpark. Liksom norrskenet, är det en stor naturupplevelse som inte kostar någonting extra.

Varför inte testa att spela en golfrunda i midnattssolens sken? I Björkliden ligger Sveriges nordligaste golfbana som anses vara en av världens vackraste och mest spektakulära. Banan håller öppet dygnet runt från början av juli (beroende på när snön har smält) till september, och under en stor del av säsongen har du goda chanser till midnattssol.