Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Prag

Intro

Weekendresa till Prag

Varför inte planera en weekendresa till Prag? Den tjeckiska huvudstaden lockar med pittoreska miljöer, ett sprudlande gatuliv, shopping i världsklass och en underbar atmosfär som passar perfekt för en weekendresa. Prag ligger på lagom avstånd från Sverige och du tar dig enkelt hit med något av de många flygbolag som trafikerar stadens flygplats. Under en weekend i Prag kan du njuta av mat och dryck, shopping, nöjen, kultur och sevärdheter som kommer att få dig att vilja återvända igen och igen. Bland sevärdheterna hittar du till exempel Karlsbron, det berömda Klocktornet och den pampiga Pragborgen. Gamla staden är ett myller av trånga gränder där du kan njuta av arkitektur och folkliv. Här finns intressanta gamla stadsdelar som till exempel de judiska kvarteren, pampiga kyrkor och mysiga kaféer.

continued

Genom Prag flyter floden Vltava (Moldau) som överkorsas av många broar, var och en med sin egen unika karaktär. Något du inte får missa på din weekend i Prag är naturligtvis att smaka på det världsberömda tjeckiska ölet. Det gör du allra helst på en lokal pub, lite bortanför de stora turiststråken. Här får du sällskap av pragborna själva, som gärna sitter ner och njuter av livet med ett glas gott öl.

Top things to Do

Vad ska du se på din weekend i Prag?

Prags sevärdheter är många och det kan vara knepigt att hinna med allt på en helg. Bestäm dig innan du reser vad du är mest intresserad av att uppleva just den här gången, och vad som kan vänta till nästa besök. För du kommer att vilja återvända – en weekend i Prag kommer att ge dig mersmak! Om det är första gången du besöker staden finns det såklart några måsten. Du kommer att vilja avsätta tid till att promenera i gränderna i gamla staden (Staré Město), se Klocktornet och Staroměstské Naměstí, det berömda torget. Sommartid är det fyllt av uteserveringar, men även andra delar av året är det kantat av restauranger och kaféer.

Om du i stället tar dig tid att undersöka gränderna som ligger lite avsides från torget, kan det hända att du råkar på någon av de riktigt genuina tjeckiska pubar och restauranger som fortfarande finns här. Att promenera i sakta mak över Karlsbron är ett måste. Bron byggdes under 1300-talet och är ett av Prags berömda landmärken. På andra sidan Karlsbron ligger de vackra barockgränderna i stadsdelen Malá Strana. Det är platsen som regissören Miloš Forman valde för inspelningen av sin berömda film Amadeus, och det är lätt att förstå, för en mer välbevarad och pittoresk stadsmiljö får man leta efter. Rakt ovanför på en klippa ligger PragborgenHrad any. Om du orkar ta dig upp till borggården belönas du av en fantastisk utsikt. På den här sidan av Vltava ligger också Petrinberget, en grön oas med fruktträd och en linbana för den som är trött i fötterna.

En annan underbar utsiktsplats, som ligger i sydost från Pragborgen sett, är Vyšehrad. Här är atmosfären lite lugnare. Landmärket är Sankt Peter och Paulkatedralens dubbelspiror som sträcker sig mot himlen över den branta klippan som sluttar ned i floden. Ett lummigt parkområde med bänkar och gräsmattor passar perfekt för en picknick i det gröna. Prag är en stad som passar bra för promenader, för även om kollektivtrafiken fungerar ypperligt är det inte alltid nödvändigt att använda den. Avstånden är ofta korta och det finns alltid något att titta på längs vägen, så under din weekend i Prag kommer du att uppleva mycket, även om du bara tar dig runt till fots.

Var ska du bo?

Under en weekendtur i Prag kanske du vill bo så centralt som möjligt, för att ha stadens alla nöjen nära till hands. Tänk dock på att staden inte är särskilt stor, och att det är mycket lätt att ta sig från den ena sidan till den andra med hjälp av kollektivtrafiken. Det gör att du har mycket att välja på och kan bestämma dig för vilken prisklass du vill ha, utan att behöva oroa dig för mycket om läget. Prag har boende för alla plånböcker, från lyxhotell till enkla vandrarhem. Det finns även privatpersoner som hyr ut sina lägenheter till turister under högsäsongen, om du känner för ett mer personligt och flexibelt boende.

Shopping

Prag erbjuder både internationell märkesshopping och lokala specialiteter, och i centrum runt Václavské Námestí ligger de kända varumärkenas butiker. I gamla staden hittar du en hel del hantverksbutiker och lite udda affärer. Second hand är också något som går att fynda här, och både kläder och möbler från svunna tider är populärt att ta med sig hem efter en weekend i Prag.

Bästa tiden att resa till Prag

Det finns ingen tid på året som inte passar för en weekendresa till Prag. Staden med sin fantastiska atmosfär håller öppet året runt, så det är bara att välja den tidpunkt som passar dig bäst. Det kan vara bra att tänka på att Tjeckien har ett inlandsklimat, som ger kalla vintrar och varma somrar. I juli och augusti kan temperaturen krypa så högt upp som +35 °C och på vintern är det inte ovanligt med minusgrader i det tvåsiffriga intervallet. En Prag-weekend på våren är kanske det mest populära valet för den som vill undvika sommarens högsäsong. Eller så väljer du att planera din weekendresa till Prag på hösten, kanske i september, när sommarens värsta värme har lagt sig och träden börjar skifta färg. Då har staden verkligen en romantisk atmosfär. Om du i stället är sugen på att besöka staden på vintern, kan du passa på att planera in ett besök på någon av de många julmarknaderna. Det är också populärt att fira nyår i Prag. En weekendresa till Prag över jul- och nyår kommer att ge dig oförglömliga minnen och är ett perfekt sätt att ta farväl av det gamla och fira in det nya. Det är också en bra tid att resa för den som är intresserad av kultur. Det ges många konserter och operaföreställningar inför och under julhelgerna. Det är inte säkert att det ligger snö i Prag i december, så om du vill ha chans att se staden i vackraste vinterskrud kan det vara lämpligt att boka en Prag-weekend i januari eller februari. Då är det också lågsäsong, och det kan vara lättare att hitta billiga weekendresor till Prag under den här perioden. Sommarmånaderna innebär högsäsong. Om du planerar att besöka staden i juni, juli eller augusti får du räkna med lite högre priser på hotellen och en stad som myllrar av turister. Men det finns alltid en sval park att ta tillflykt till, en mysig källarpub att krypa ned i eller ett utsiktstorn att klättra upp i för att komma undan de värsta folkmassorna.

Ta sig hit och ta sig runt

Det är lätt att ta sig till Prag. Staden ligger på bekvämt avstånd från Sverige och du kan ofta välja direktflyg till stadens flygplats. En resa med direktflyg tar ungefär 2 timmar, och flygplatsen ligger några mil utanför centrum (det går en flygbuss regelbundet mellan flygplatsen och staden). Du kan också resa till Prag med tåg, bland annat går det regelbundet nattåg mellan Berlin och Prag. Det finns också en vältrafikerad internationell busstation, och härifrån går bussar till nästan hela Europa, inklusive Sverige. Väl på plats i Prag kan du enkelt ta dig runt med kollektivtrafik – bussar, tunnelbana och spårvagnar går över hela staden. Spårvagnarna är skramliga men charmiga och lätta att hoppa på och av där du önskar, och de ger också en fin möjlighet till sightseeing. Glöm bara inte att köpa biljett innan du kliver på, för kontrollanterna i Prags kollektivtrafik är nitiska och saknar du giltig biljett vid en kontroll får du böta ett ganska högt belopp.

Did you know that?

Visste du att ...

... Prag var den första staden i det före detta sovjetstyrda östeuropa, där en restaurang fick en stjärna i Michelin-guiden? Det var restaurang Allegro på Four Seasons Hotel som fick sin första stjärna 2008.

Find things you can do in Prag

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Prag och Tjeckien är känt för sitt goda öl och är det något lokalbefolkningen uppskattar, så är det att tillbringa en eftermiddag eller kväll på en pub i trevligt sällskap. Prag har flera lokala bryggerier, som till exempel Staropramen, där du kan delta i en guidad rundtur. Var dock inte rädd för att pröva några andra, mindre kända ölsorter. Om du vill hitta ett trevligt ställe där du kan äta och dricka som lokalbefolkningen, är det bäst att söka upp en pub som ligger bortanför de stora turiststråken. De klassiska tjeckiska restaurangerna kan se lite ruffiga ut utifrån, men väl där inne kan du njuta av gemytlig stämning, öl och mat till mycket förmånliga priser med svenska mått mätt. På Zlý Časy, som ligger lite utanför centrum på adressen Čestmírova 5, har man till exempel ett stort utbud av olika tjeckiska ölsorter, inklusive sorter som är hantverksmässigt tillverkade i liten skala. I gamla stan kan du prova någon av pubarna U Parliamentu eller U Medvídků som erbjuder en klassisk pubupplevelse på pragmanér mitt i staden. Med lite nyfikenhet och äventyrslust kommer du garanterat att hitta en pärla under din weekend i Prag.