Saker att göra i Prag

Aktiviteter, attraktioner och turer
Karlsbron som inkluderar en bro, en stad och historiska element

Historiska sevärdheter, finkultur och öl i Prag - Saker att göra i Tjeckiens huvudstad

Funderar du på vad det finns att göra i Prag? Utöver de många sevärdheterna i den storslagna historiska stadskärnan finns en uppsjö av aktiviteter för alla smaker. Läs guiden nedan om du vill veta mer om några av våra roligaste och mest intressanta saker att göra i Prag. Med allt från guidade turer till intressanta muséer, ölprovning och musikupplevelser kommer du garanterat inte att ha tråkigt en sekund.

Börja med en stadsrundtur

På en arrangerad rundtur i staden kan du se alla de viktigaste sevärdheterna i Prag. Aktiviteter som bussturer med hop-on/hop-off, båtkryssningar och vandringsturer i olika omfattning är populära både bland turister som bara är här en kortare tid men ändå vill se allt och dem som vill få en överblick Prag innan de ger sig ut för att utforska staden på egen hand. Det finns massor av företag som erbjuder olika sätt att ta sig runt på sightseeing i Prag. Åk på en privat tur med häst och vagn, prova en stadstur i liten grupp på elektrisk cykel eller glid runt som en kung på stadens gator på en segwaytur.

Se de klassiska sevärdheterna

Bland de sevärdheter och aktiviteter Prag erbjuder finns det ett antal klassiker som du inte får missa. I den tjeckiska huvudstaden ligger den berömda Karlsbron med sina många skulpturer och sin stadsport, och på torget i den historiska stadskärnan hittar du det nästan lika kända astronomiska uret. Se turisterna samlas runt det fascinerande urverket när klockan närmar sig hel timme och bevittna hur de tolv lärjungarna kommer ut och visar sig när klockan slår efter sitt eget urverk.

Upptäck tjeckiskt öl

Finns det något bättre sätt att börja en kväll i Prag än med en tjeckisk ölprovning? Tjeckiskt öl dricks och uppskattas i hela världen och det finns många ölrelaterade aktiviteter i Prag som bevis på detta. Ölen är både billig och god, och ett måste att lära sig lite mer om på en resa hit. Gå på en vandringstur med mat- och ölprovning, och besök bland annat ett ölmuseum och ett antal mikrobryggerier där du får smaka på olika ölsorter tillsammans med traditionella tjeckiska tilltugg. Om du föredrar att inte vandra så mycket kan du välja en vanlig tjeckisk ölprovning där du får lära dig om landets bryggerihistoria och de olika typerna av ale och lager som bryggs här.

Förgyll kvällen i Prag

Varför inte fortsätta din kväll i Prag med en minnesvärd upplevelse till middagen. Njut av Prags upplysta silhuett från vattnet på en middagskryssning på floden Vltava medan du tar för dig av en läcker middagsbuffé, eller behåll fötterna på land och gå på kabaré. Kabaré U Fleku bjuder på sångare och en orkester i mysig miljö på ett gammalt mikrobryggeri från 1400-talet, och du kan komplettera din kväll här med nylagade tjeckiska klassiker och ett glas lokalt öl. För finsmakare erbjuds en Mozartkonsert med trerättersmiddag i konserthallen Boccaccio. Mozart har en stark koppling till Prag, där han i motsats till Wien hyllades som en stjärna under sin livstid, och menyn under den här musikkvällen är inspirerad av en blandning av tjeckiska och österrikiska recept.


Upptäck tusentals aktiviteter med gratis avbokning och utan extra avgifter.

Sätt ihop din egen resa med flygtransfer, utflykter, dagsturer och mycket mer.

Få en inblick i vad du ska boka innan du reser.


Populära platser att besöka

1. Torget i Gamla Stan

Gamla stadens torg (Staroměstské náměstí) var en gång i tiden Prags livliga centrum. Torget är lika livligt i dag och det rymmer många av Prags populäraste sevärdheter. Det är en utmärkt utgångspunkt för ditt Pragbesök eftersom du snabbt får en känsla för stadens historia, kan köpa kartor och lyssna till guider samtidigt som du tar en kopp kaffe på torget.
Läs mer
Torget är lika viktigt för Prags invånare i dag som för tusen år sedan.

2. Karlsbron

Under flera hundra år var Karlsbron (Karlův most) den enda bron i staden över Moldau. Allt sedan den byggdes har den varit flitigt trafikerad. Fram till 1900-talets början tilläts fordon på bron, men numera är den bara tillåten för gångtrafikanter. I dag är Karlsbron ett populärt gångstråk med fin utsikt över floden och den gamla stadens centrum.
Läs mer
Den kända bron med sina statyer spänner över Moldau och förbinder Lillsidan i väster med Gamla staden i öster.

3. Wenceslas-torget

Mitt i Nya staden i Prag ligger den 750 meter långa Vaclavplatsen (Václavské náměstí). Det är viktig plats för Pragborna och här kan man ta del av dagens moderna utbud. Platsen utmärker början på Prags huvudsakliga shoppingdistrikt. På kvällen är platsen stadens livligaste område.
Läs mer
På Prags livligaste gata finns bra shopping och nöjesliv. Platsen är också en samlingspunkt vid revolter och andra händelser.

4. Prags slott

Pragborgen (Pražský hrad) är Prags mest kända sevärdhet. Den är en av världens största borgar och är också utsedd till världsarv. Borgen är över 1 100 år gammal och hyste böhmiska kungar, romerska kejsare och tjeckoslovakiska presidenter. I dag är slottet säte för den tjeckiska regeringen.
Läs mer
Titta på vaktavlösningen vid den gamla medeltida borgen som hyser den tjeckiska regeringen och även den stora S:t Vituskatedralen.

5. Astronomiska uret i Prag

Den astronomiska klockan i Prag, Pražský orloj, sitter på rådhusets södra vägg och är en av världens äldsta fungerande astronomiska klockor. Klockan konstruerades 1410 och urverket har reparerats många gånger. Den har aldrig förstörts helt, och nya figurer har tillkommit då och då och det gör att den fortfarande går utan problem. En gång i timmen väcks den dessutom till liv.
Läs mer
Den astronomiska klockan i Prag byggdes på 1400-talet. Varje hel timme samlas folk på torget för att se klockans föreställning.

6. Det dansande huset

Prag har en rik byggnadshistoria med en mängd olika byggnadsstilar. En av de allra mest speciella byggnaderna är det dansande huset (Tančící dům) som uppfördes mellan 1992 och 1996. Det kurviga huset består till största delen av glas och skiljer sig markant från de gamla husen runt omkring. Besök det dansande huset om du vill se ett unikt byggnadsverk eller äta på den populära restaurangen som ligger i huset.
Läs mer
Den här moderna byggnaden liknar inte något annat i Prags traditionella stadsbild.

7. Powder Tower

I utkanten av Gamla staden ligger Krutporten, en av de 13 ursprungliga portarna in till staden. Det tjeckiska namnet på tornet är Prasna brana. Från börjar var tornet kopplat till det intilliggande slottet. När staden växte hamnade tornet inne i staden och rollen som port blev överflödig. I dag markerar porten slutet på Gamla staden och den är ett populärt mål för historieintresserade och turister.
Läs mer
Vandra under den imponerande byggnaden och föreställ dig hur livet var när Prag var en befäst stad.

8. Prags nationalteater

Prags nationalteater är en omtyckt historisk teater i Prag. Njut av teatrarna och museerna i detta kulturella område.
Läs mer
Prags nationalteater är en omtyckt historisk teater i Prag. Njut av teatrarna och museerna i detta kulturella område.

Populära sevärdheter i Prag

Områden i Prag

Städer nära Prag