Kazimierz

Kraków
Kazimierz som visar ett torg såväl som en liten grupp av människor
Stadens gamla judiska kvarter har överlevt nära förödelse och har blivit ett livligt socialt område med historiska sevärdheter.

Det historiska området Kazimierz har fått en ny livsanda. Sedan Stephen Spielbergs kända film Schindler's List spelades in här har området genomgått en pånyttfödelse. Bland dess gator finns en häftig bohemisk del med medeltida byggnader, kaféer, barer och marknader.

Kazimierz grundades på 1300-talet av kungen Kasimir III. Området låg från början på en ö fram tills att floden som separerade den från staden torkade och byggdes över. I över 500år var Kazimierz den judiska delen av Kraków, men området förföll efter att nästan ha ödelagts av nazisterna. Idag har området fötts på nytt.

Ett bra sätt att se hur renoveringsarbetet har livat upp området är att besöka de vackert bevarade synagogorna. En av de mest fascinerande är Gamla synagogan på Szeroka, som byggdes på 1400-talet och är en av de äldsta i Polen. Besök museet för att lära dig mer om judendomen i Polen. Endast tio minuters promenad bort ligger Tempelsynagogan, en religiös plats från 1800-talet som även håller konserter och har vackra fönster i färgat glas.

Kazimierz har också ett antal bra museer. Du som är intresserad av uppfinningar bör besöka museet för stadens ingenjörskonst. Folk i alla åldrar kan uppskatta museets videor och interaktiva utställningar som berättar historien om Polens bilindustri, kollektivtrafik och TV-industri. På Galiciens judiska museum kan du se hundratals fotografier som dokumenterar den judiska historian, bland annat förintelsen.

Fram mot kvällen kan du koppla av på barerna, kaféerna och restaurangerna som det finns gott om på och runt Nya torget. Här finns även ett gott utbud av gatumat som serveras till långt in på natten.

Kazimierz ligger mitt i staden vid Wisłas norra bank. Det är lätt att ta sig till området från båda sidor av floden.


Populära sevärdheter att besöka