Saker att göra i Kraków

Aktiviteter, attraktioner och turer
St. Marias basilika som visar historisk arkitektur, ett torg och en kyrka eller katedral

Kraków: Att göra i Polens finaste kulturstad

Följ med till en kulturstad som helt krossar myten om att Polen är en lite gråtrist destination. Polens tredje största stad är den mest besökta i hela landet. Här finns oändligt med saker att göra – Kraków är både gemytligt och gästvänligt, och du kommer att stormtrivas bland charmiga restauranger, färgstarka renässanshus och trevliga aktiviteter. Kraków har något för alla åldrar och intressen, både dag och natt. Utforska stadens kullerstensgator, mysiga kaféer och superbilliga krogar.

Kraków – saker att göra

Polen har länge setts som ett land där järnridån aldrig riktigt gått upp. Det är dags att slå hål på den myten en gång för alla. Det är en destination som formligen kryllar av sevärdheter, för att inte tala om läcker mat och billig öl. Nöjesutbudet är enormt – särskilt i Kraków – aktiviteter erbjuds för alla åldrar och intressen. Här finns förstås även omtumlande historia att lära sig. Krakóws medeltidshjärta fördes 1978 upp på Unescos lista över världskulturarv. Det är en kulturstad i ordets alla bemärkelser och du kan gå till det häftiga nationalmuseet Muzeum Narodowe och sedan vidare till galleriet Czartoryski om du vill se europeiskt måleri. Ta en ordentlig promenad i bohemiska Kazimierz, en stadsdel som var judisk från 1300-talet fram till andra världskriget. Det finns mycket att se och lära sig om hur den judiska befolkningen har levt och lever än idag i Polen.

Dagstur till Auschwitz-Birkenau

Det må vara lätta att hitta underhållande och avkopplande aktiviteter i Kraków, men när du är här får du inte missa chansen att tillsammans med en liten grupp besöka Auschwitz-Birkenau. Under rundvandringen i förintelselägret kommer en kunnig guide att berätta om de vidriga omständigheter som drabbade miljoner människor från de ockuperade länderna. Om du börjar ditt besök tidigt på morgonen kan du undvika folkmassorna och se UNESCO:s världsarvslistade plats i lugn och ro. Missa inte Mauzoleum Walki i Męczeństwa när du är här, men observera att museets åldersgräns är 14 år. Efter din känslosamma och lärorika resa kan det passa bra med en stunds eftertanke. Slå dig ner på kafé eller läs till dig djupare kunskap om 1900-talets historia på bussen tillbaka till Kraków.

Färgstarka Kraków– aktiviteter i stadsmiljö

Du som är van att åka på mångfacetterade semestrar kommer att vara nöjd med utbudet på saker att göra i Kraków. I den gamla stadsdelen ligger Mariakyrkan, en fantastisk tegelbyggnad i gotisk stil som uppfördes i slutet av 1200-talet. Om du är sugen på att fynda såväl kläder och småprylar, pruta och leta begagnat, kan du testa marknaden Stary Kleparz. För att få en autentisk polsk upplevelse rekommenderas en föreställning med polsk folkmusik följd av en syndigt god middag. Kraków har sina typiska maträtter, först och främst maczanka po krakowsku, alltså bräserade skivor av fläskfilé med lök, kummin och god sås. Ostsorter värda att köpa med sig hem är oscypek och bundz, som tillverkas med fårmjölk från fjällområdet i närheten av Kraków.


Upptäck tusentals aktiviteter med gratis avbokning och utan extra avgifter.

Sätt ihop din egen resa med flygtransfer, utflykter, dagsturer och mycket mer.

Få en inblick i vad du ska boka innan du reser.