Krakóws historiska stadskärna

Kraków
St. Marias basilika presenterar ett torg och gatuliv
Upptäck antika fortifikationer, atmosfäriska barer, intressanta museer, medeltida skatter och kungliga palats under en rundtur genom Krakóws historiska centrum.

Krakóws historiska stadskärna, Stare Miasto, är ett världsarvslistat område fyllt av arkitektoniska skatter. Utforska kullerstensgator och torg kantade av renässansbyggnader och otroliga mästerverk i gotisk och barock stil. Utforska gallerier, besök museer och upplev en del av Krakóws uteliv. Den historiska stadskärnan har varit ett blomstrande centrum för handel och politik sedan 1000-talet.

Gå in i området via Florianska porten och följ i gamla polska kungligheters fotspår. Beundra tornet Barbican från 1400-talet, som en gång var kopplat till Florianska porten via en klaffbro. Strosa förbi pubar och butiker längs Floriańskagatan till Jan Matejkos hus och apoteksmuseet. Eller varför inte beundra kollektionerna på Muzeum Czartoryskich?

Ställ dig på Stortorget för att uppleva hur enormt ett av Europas största torg är. Här hittar du Klädesmarknaden, en otrolig före detta handelsmarknad, Rynek Underground-museet och det 70meter höga Stadshustornet. Slå dig ner på något av kaféerna som ligger i gamla bostadshus och se stadslivet ta sin gång. Längs torgets västra sida hittar du Krakóws historiska museum och Polonia vaxmuseum.

Längs den östra står imponerande kyrkor, såsom Sankt Wojciech-kyrkan, Sankt Barbaras kyrka och Mariakyrkan. Gå vidare söderut längs Grodzkagatan till Sankt Petrus och Paulus kyrka och Sankt Andrews-kyrkan, och följ gärna med på en rundtur genom ärkestiftsmuseet.

Klättra upp till ett kungligt komplex omgivet av fästningar på kullen Wawel. Här hittar du till exempel Wawel-katedralen och Wawels kungliga palats från 1300-talet. Spendera en trevlig eftermiddag på gräsmattorna i trädgårdarna Planty i närheten av Krakóws gamla stadsmur.

När mörkret faller på erbjuder pubar, klubbar och konserthus underhållning fram till småtimmarna. Du kan till exempel se en konsert eller teaterföreställning på Slowacki-teatern.

Den historiska stadskärnan ligger en kort promenad från tågstationen Kraków Glówny. Du kan ta dig runt till fots eller med häst och vagn. Distriktet sträcker sig ända till det judiska kvarteret Kazimierz, där du kan besöka Corpus Christi-kyrkan, Nya judiska kyrkogården, Remu'h-synagogan och Wolnica-torget.


Populära sevärdheter att besöka