Phnom Penh

Reseguide
Kambodja presenterar ett monument och en trädgård
Phnom Penh lockar till sig besökare med sina uråldriga reliker och tempel, sin turbulenta historia och sin moderna fart och fläkt.

Stadens komplicerade och brutala historia gör att många fascineras av resor till Phnom Penh. Vandra längs gatorna och se på en stad som sakta men säker håller på att återhämta sig från flera decennier av tumult. Detta var huvudstaden i kungariket Kambodja och blev senare administrativt högkvarter för den franska kolonialmakten. År 1975 togs den över av gerillarörelsen de röda khmererna och utsattes för flera år av brutalt styre, innan vietnameserna störtade regimen 1979.

Idag är staden Kambodjas ekonomiska och politiska huvudstad och här finns några av landets mest spektakulära tempel och tankeväckande museer. Här hittar du livliga gatumarknader, kaotisk trafik och byggnader från alla delar av stadens historia. Du kan besöka Wat Phnom, templet som gav staden sitt namn. Om du vill titta på några av de mer imponerande byggnaderna under din resa till Phnom Penh ska du besöka det Kungliga palatset och Silverpagoden. Strosa genom de perfekt underhållna trädgårdarna, bland statyer av Buddha i guld och kristall och gå över golv av silver.

Om du vill se fler gamla tempel ska du besöka Wat Sarawan eller Wat Ounalom. Fräscha upp dina historiekunskaper genom att besöka Kambodjas Nationalmuseum. Här finns statyer och föremål från den tid då landet styrdes från staden Angkor och andra tidsperioder. Om du vill förstå landets turbulenta förflutna bättre ska du bege dig till folkmordsmuseet S-21 Toul Sleng. Inne i den skola som Pol Pot gjorde om till det beryktade fängelset S-21 Toul Sleng visas starka utställningar av det som finns kvar av de trånga cellerna.

Res till minnesplatsen över de röda khmerernas massmord, Choeung Ek, som även kallas för Dödens fält, om du vill veta mer. Där finns massgravar med mördade fångar, liksom en buddhistisk stupa som är full av offrens skallar.

Åker du sedan tillbaka till staden ska du besöka Centralmarknaden som ligger i en art déco-byggnad. Här hittar du allt från kläder och smycken till blommor. Om du vill gå på en trevlig kvällspromenad kan du bege dig till kajen Sisowath. Här finns några fina restauranger, hyfsade kaféer och några barer.

Var kan jag bo i Phnom Penh?

Psar Thmei som visar marknader och blommor såväl som en kvinna

Centrala Phnom Penh

4,5/5(2 områdesrecensioner)

Centrala Phnom Penh är ett populärt resmål bland annat för det fantastiska nattlivet, de fascinerande museerna och den storslagna utsikten mot floden. Du får inte heller missa sevärdheter som Psar Thmei (Central Market) eller Wat Phnom när du ändå är ute och utforskar området.

Centrala Phnom Penh
Wat Ounalom som inkluderar historiska element och ett tempel eller plats för dyrkan

Doun Penh

5/5(1 områdesrecension)

Det fantastiska nattlivet och den storslagna utsikten över floden är bara ett par av höjdpunkterna i Doun Penh. Passa på att besöka Kambodjas nationalmuseum eller Psar Thmei (Central Market) när du ändå utforskar området.

Doun Penh
Folkmordsmuseet Tuol Sleng

Châmkar Mon

4/5(5 områdesrecensioner)

Kasinona, cocktailbarerna och spaanläggningarna är bara några exempel på vad resenärer uppskattar mest med Châmkar Mon. Kolla in Självständighetsmonumentet eller AEON-gallerian när du ändå utforskar området.

Châmkar Mon